HTML

Leírás

...ahol a magyar borreneszánsz világraszóló borai születnek.

Bejegyzések

Friss topikok

  • tommybravo: Kár, hogy nem a "greatest European wine", mert azt, ugye importálni kell hazánkba. (2017.02.03. 11:21) NEMZETI ÜGY
  • rezedam: Az ikon megvalósult, az ikon életre kelt. Most már csak arra vagyok kíváncsi, hogy mivel jönnek elő a kákán is csomót keresők. Persze a rosszindulat valótlanságok állítására is képes... Kiállunk és ... (2016.05.01. 22:48) A MÉRFÖLDKŐ – SZEPSY 100
  • farkas istvan: Nagy mázli ha valaki ebben a kőrben otthonosan mozog, hiszen aki JÓ bort szereti rossz Ember nem lehet.JÓ ha a Magyar bor vissza kapja a megérdemelt elismerést és egyre többen vannak akik ezt komol... (2015.11.03. 11:18) MIT TÖLTÜNK A FURMINTOS POHÁRBA?
  • pcomment: ok (2015.06.28. 06:39) A FIÚ, AKIT SZEPSY ISTVÁNNAK HÍVNAK
  • Bióka: Szeretném ezt a könyvet megvásárolni. Hol lehet? (2014.12.11. 08:38) DŰLŐN INNEN ÉS TÚL

Címkék

1413 (1) 1811 (1) 2008 Szepsy Szent Tamás Furmint (1) 99 pont (1) Alexandre de Lur Saluces (1) Alkonyi László (2) állattenyésztés (1) Alois Kracher (1) Anyukám mondta (1) Árverés (1) árverés (1) Asztalos Zoltán (1) aszú (16) aszú szabályzat (1) AXA Millésimes (1) A bor ura (1) A szeretet mint tőke (2) Balassa István (7) Balla Enikő (1) Barta Károly (1) Betsek (7) Birsalmás (1) Bodnár Sándor (1) bor (1) Borbarát Vendégház (1) botrytis (2) Botrytis Forum (1) Budaházy Pince (1) búr kecske (1) Cs. Kovács Ilolna (1) csalán (1) Decanter (1) Demeter Zoltán (1) Disznókő (1) Dlusztus Imre (1) Dongó Szamorodni (1) dr.Mészáros Gabriella (1) dr. Farkas Géza (1) dr. Mészáros Gabriella (1) Dudás Szabolcs (1) Duna Televízió (1) Egon Müller (1) Egri csillagok (1) Ekler Dezső (1) Első Mádi Borház (2) Erdőbénye (1) Eszencia (4) Feke Pál (1) fine dining (1) Forczek Ákos (3) furmint (21) furmintnap (1) Furmint Február (1) furmint pohár (1) Furmint Ünnep (3) Gárdonyi (1) Gincsai Tamás (2) Gizella Pince (1) Gusteau (2) Gusteau Kulináris Élményműhely (2) gyógyfű (1) gyógynövény (1) gyomirtás (1) Halley üstökös (1) Hangács (1) hárslevelű (1) hatóanyag tartalom (1) Holdvölgy Pincészet (2) Homonna Attila (2) Hornyák László (1) Horváth Gábor (1) Horváth Gábor séf (2) ifj.Szepsy István (3) ifj. Szepsy István (6) ifj Szepsy István (9) integráció (1) Isa Bal (1) Istvan Szepsy junior (1) Jancis Robinson MW (2) Jásdi István (1) Kácsárd (1) kapálás (2) Kató András (1) kecskehús (1) kecskesajt (1) kékfrankos (1) Király (3) Koroknay Dániel Általános Iskola (1) kötött talaj (1) Kővágó (1) Lajosok (1) Lapis (1) Lenkey Géza (3) Leskó István (1) Mád (36) Mádi album (1) Mádi Furmint Ünnep (2) Mádi Kör (7) Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület (1) mádi sajt (1) Mád bor (2) Mád Furmint (2) Mád Furmint 2011 (1) magyar parlagi (1) Mészáros László (1) Michael Brodabent (1) Minden egy (1) Moric Weingut (1) Nagy Tokaji Borárverés (2) Napudvar (1) nemes penész (1) nemzeti ügy (1) Nicolas Godebsky (2) Novák Lajos (1) Nyírjes (1) Nyúlászó (3) Nyúlászó 58 (1) oktatás (1) Ők 23-an Az Év Bortermelői Magyarországon (1) Paloznak (1) Pannon Bormíves Céh (1) Pannon Bormustra (1) Percze (2) Piskolti Berndett (1) portréfilm (1) Prestige Award (1) Rohály Gábor (1) Roland Velich (1) Sárga Borház Étterem (1) Stephen Brook (1) szamorodni (2) száraz (1) Szarka Dénes (4) Szarka Pince (1) Szent Benedek Pincészet (1) Szent Orbán (2) Szent Tamás (14) Szent Tamás 2008 (1) Szent Tamás Pincészet (11) Szent Tamás Szőlőbirtok (2) Szent Tamás Winery (1) Szepsy (16) Szepsy 100 (1) Szepsy 100 Úrágya 2015 (1) Szepsy aszú (1) Szepsy film (1) Szepsy Gabriella (1) Szepsy István (30) Szepsy István portréja (1) Szepsy Kinga (1) Szepsy Pince (1) Szepsy Szamorodni (1) Szilágyi László (2) szintű (1) Szokolai Ákos (1) szüret (1) Tallián Hedvig (26) Tállya (1) Tar László (1) Tatárka József (3) település (1) Tim Atkin MW (1) Tokaj (17) Tokaj-hegyalja (15) Tokaj-Hegyalja (2) Tokaji aszú (2) Tokaji Aszú (5) tokaji száraz boros üveg (1) top ötven (1) Tóth Gábor (1) Úrágya (9) Úrágya 2000 (1) Urbán (2) Urbán 2011 (1) üstökös aszú (1) Villa dEste Wine Symposium (1) Vincze Zsolt (2) Vióka (1) Wine and Spirit Magazine (1) Címkefelhő

A SZELÍD

2013.10.15. 11:42 oddbinsa

Első találkozásom Gézával ezerötszáz kilométer távolságból történt. Nem tudtuk ki a másik, de egy naplótöredék és egy levél nyomán bizalom ébredt bennünk egymás iránt. Ezt bizonyítandó bort is küldött utánam Londonba, a csomagban egy boros címkével, amiben sikert kívánt a küldetésünknek. Azóta őrzöm a címkét. Gézát pedig a szívemben. (Az alábbi portré rövidített változata a VinCE Magazin Amiért élek rovatában 2011. őszén jelent meg.)

Vezéregyénisége valószínűleg génjeiben kódolt. Mint szabadságharcos őse, ő maga is igazi harcos. Egykori „szelídként” a Kispest-Honvédért volt képes mindenre, ma viszont már a fiai és Tokaj-hegyalja jelenti élete értelmét. A Mádi Kör oszlopos tagját LENKEY GÉZÁT faggattam.

Három évesen kis piros traktoromat magam után húzva vettem részt életem első Honvéd meccsén. Tichy Lajos búcsúmeccsére vitt el édesapám. Aztán pár év múlva, hét éven át fociztam a Kispest-Honvédban, de fele annyira sem voltam tehetséges, mint Zalán fiam. Nem ért sok sikerélmény a fociban, de azt nagyon is tudtam, hogy milyen óriások hordták a klub címeres mezét a mellükön. Ezt próbálom a gyerekeimbe átplántálni.

Szinte ájultan hevertem a fűben, cefetül berúgtam nagyapám ottelójától. Ma is élénken emlékszem az Őrségben átélt hatéves kori kalandra. Jól leteremtették szegény nagyapámat, amiért képtelen volt vigyázni rám. Ezt a kalandot különösebb megrázkódtatás nélkül megúsztam és tinédzserként a diszkóban már szürkebarátot ittam, míg a többiek whiskyztek. A tokaji különlegességére akkor figyeltem fel, amikor a kispesti MDF piacon nagyapám hatvan-hetven forintos borainak lelőhelyétől néhány lépésre egy Barkasból kétszázhúsz forintért árulták a tokaji literjét.

A k….a anyád! Vágták a képembe egy Kispest meccs után. Felhorkantam, és eldöntöttem, nem hagyom bántani a focicsapatunk szurkolóit. Létrehoztam húsz-harminc emberrel a kispesti csibészeket tömörítő Szelídeket. Soha nem kötöttünk bele senkibe, intelligens huligánok voltunk. Viszont ha belénk kötöttek, visszacsaptunk. Megesett, hogy hetvenen kergettünk szét kétszáz embert. Akkor az életemet is adtam volna a csapatért. Test a test ellen harcoltunk akár a középkori lovagok. Viszont 2004-re már megszülettek a fiaim és éreztem, le kell higgadnom, senkinek a bőrét nem vihetem a vásárra, ezért feloszlattam a Szelídeket. De tudom, ha Magyarországot megtámadnák idegen hadak, a kispesti srácok nem lépnének le, hanem minden erejükkel védenék a hazát. 

Apai ágon távoli felmenőim közt tartom számon Lenkey János honvéd tábornokot, ő 1848-49-ben a magyar szabadságért harcolt. Halálra ítélték, de azért nem került az aradi tizenhármak közé, mert beleőrült a fegyverletételbe és a szabadságharc bukásába. Végül 1850-ben az aradi várbörtönben halt meg. Anyai ágon pedig félig vend, azaz szlovén gyökerű vagyok, ennek tiszteletére kereszteltük kisebbik fiamat Milánnak.

lenkeyg_szk_k.jpgA fotó Szepsy Kinga felvétele

Zalán fiam születése után tíz centivel a föld felett lebegtem. Milánnál már minden lazábban ment. Ő egy igazi kis vagány „szélhámos hippi”. A bátyja viszont nagyon érzékeny lélek. Nem egyszerű értékrendet adnom nekik úgy, hogy közben ne tűnjek elmaradottnak. Sokszor megoldhatatlannak tűnő feladat elé állít a gyereknevelés. De annyi biztos, fiaim születését tartom életem legboldogabb időszakának.

Dzsentri életet éltünk a testvéreimmel, amikor édesapám 1999-ben megvette a mádi szőlőket és a pincét. Kéthavonta lementünk hozzá, és mint egy földbirtokos elkényeztetett gyerekeihez illik, megebédeltünk a Sárga Borházban majd indultunk vissza Budapestre. Egy évvel később viszont már én irányítottam a szüretet. Édesapám a halála előtt 2001-ben rám bízta a birtokot azzal, hogy ha úgy érzem, folytassam, amit ő elkezdett. Miután meghalt, testvéreimmel, Krisztinával és Csabával úgy döntöttünk, megpróbáljuk valóra váltani az álmát. Ekkor már annyit kapizsgáltam, hogy nem csupán szőlőtermelő akarok lenni. Éreztem, a szőlő komoly dolog, ekkor jutottam el Szepsy Istvánhoz egy mély beszélgetésre. Néhányan mondták, hogy nem kell rá hallgatni. Ő meg csak annyit mondott: Kérdezz nyugodtan, nincsenek titkok. Ezt követően fogtunk hozzá a rövidcsapos metszésnek.

Naplót vezetek, de ez, azóta vált igazi szokásommá, mióta a szőlőbirtokot irányítom. Mindent lejegyzek benne, amit a szőlőben, vagy a pincében tapasztaltam, és megőrzöm benne a fájdalmaimat is. Érdekes, hogy régen a pincében találtam magamnak igazi menedéket a világ elől, mostanában viszont a dűlők a legkedvesebb helyeim. Szeretem a föld szagát, vagy amikor két követ összeütök. Sajnálom a szőlőtőkét, ha a traktoros kiüti a földből, és mérges vagyok, ha a vaddisznók letiporják az ültetvény akár csak piciny részét is.

Ki akarok teljesedni a szőlőművelésben és a borkészítésben. Mádon borászkodni olyan, mintha futball edzőként egy Puskás Öcsi tehetségű fiatal kerülne a kezeim közé. Biztos vagyok benne, hogy Tokaj-hegyalja és benne Mád a világ legkülönlegesebb bortermő vidékei közé tartozik. Olyan nincs, hogy nem tudom kihozni belőle a maximumot. De csak csapatban lehetünk igazán sikeresek, a Mádi Kör is jelzi, hogy együtt többre vihetjük, mint külön-külön.

Tallián Hedvig

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: Mád Tokaj-hegyalja Mádi Kör Lenkey Géza

A bejegyzés trackback címe:

https://imad.blog.hu/api/trackback/id/tr165570598

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner.Bor blogajánló 2013.10.18. 14:13:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner.Bor blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása