HTML

Leírás

...ahol a magyar borreneszánsz világraszóló borai születnek.

Bejegyzések

Friss topikok

  • tommybravo: Kár, hogy nem a "greatest European wine", mert azt, ugye importálni kell hazánkba. (2017.02.03. 11:21) NEMZETI ÜGY
  • rezedam: Az ikon megvalósult, az ikon életre kelt. Most már csak arra vagyok kíváncsi, hogy mivel jönnek elő a kákán is csomót keresők. Persze a rosszindulat valótlanságok állítására is képes... Kiállunk és ... (2016.05.01. 22:48) A MÉRFÖLDKŐ – SZEPSY 100
  • farkas istvan: Nagy mázli ha valaki ebben a kőrben otthonosan mozog, hiszen aki JÓ bort szereti rossz Ember nem lehet.JÓ ha a Magyar bor vissza kapja a megérdemelt elismerést és egyre többen vannak akik ezt komol... (2015.11.03. 11:18) MIT TÖLTÜNK A FURMINTOS POHÁRBA?
  • pcomment: ok (2015.06.28. 06:39) A FIÚ, AKIT SZEPSY ISTVÁNNAK HÍVNAK
  • Bióka: Szeretném ezt a könyvet megvásárolni. Hol lehet? (2014.12.11. 08:38) DŰLŐN INNEN ÉS TÚL

Címkék

1413 (1) 1811 (1) 2008 Szepsy Szent Tamás Furmint (1) 99 pont (1) Alexandre de Lur Saluces (1) Alkonyi László (2) állattenyésztés (1) Alois Kracher (1) Anyukám mondta (1) Árverés (1) árverés (1) Asztalos Zoltán (1) aszú (16) aszú szabályzat (1) AXA Millésimes (1) A bor ura (1) A szeretet mint tőke (2) Balassa István (7) Balla Enikő (1) Barta Károly (1) Betsek (7) Birsalmás (1) Bodnár Sándor (1) bor (1) Borbarát Vendégház (1) botrytis (2) Botrytis Forum (1) Budaházy Pince (1) búr kecske (1) Cs. Kovács Ilolna (1) csalán (1) Decanter (1) Demeter Zoltán (1) Disznókő (1) Dlusztus Imre (1) Dongó Szamorodni (1) dr.Mészáros Gabriella (1) dr. Farkas Géza (1) dr. Mészáros Gabriella (1) Dudás Szabolcs (1) Duna Televízió (1) Egon Müller (1) Egri csillagok (1) Ekler Dezső (1) Első Mádi Borház (2) Erdőbénye (1) Eszencia (4) Feke Pál (1) fine dining (1) Forczek Ákos (3) furmint (21) furmintnap (1) Furmint Február (1) furmint pohár (1) Furmint Ünnep (3) Gárdonyi (1) Gincsai Tamás (2) Gizella Pince (1) Gusteau (2) Gusteau Kulináris Élményműhely (2) gyógyfű (1) gyógynövény (1) gyomirtás (1) Halley üstökös (1) Hangács (1) hárslevelű (1) hatóanyag tartalom (1) Holdvölgy Pincészet (2) Homonna Attila (2) Hornyák László (1) Horváth Gábor (1) Horváth Gábor séf (2) ifj.Szepsy István (3) ifj. Szepsy István (6) ifj Szepsy István (9) integráció (1) Isa Bal (1) Istvan Szepsy junior (1) Jancis Robinson MW (2) Jásdi István (1) Kácsárd (1) kapálás (2) Kató András (1) kecskehús (1) kecskesajt (1) kékfrankos (1) Király (3) Koroknay Dániel Általános Iskola (1) kötött talaj (1) Kővágó (1) Lajosok (1) Lapis (1) Lenkey Géza (3) Leskó István (1) Mád (36) Mádi album (1) Mádi Furmint Ünnep (2) Mádi Kör (7) Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület (1) mádi sajt (1) Mád bor (2) Mád Furmint (2) Mád Furmint 2011 (1) magyar parlagi (1) Mészáros László (1) Michael Brodabent (1) Minden egy (1) Moric Weingut (1) Nagy Tokaji Borárverés (2) Napudvar (1) nemes penész (1) nemzeti ügy (1) Nicolas Godebsky (2) Novák Lajos (1) Nyírjes (1) Nyúlászó (3) Nyúlászó 58 (1) oktatás (1) Ők 23-an Az Év Bortermelői Magyarországon (1) Paloznak (1) Pannon Bormíves Céh (1) Pannon Bormustra (1) Percze (2) Piskolti Berndett (1) portréfilm (1) Prestige Award (1) Rohály Gábor (1) Roland Velich (1) Sárga Borház Étterem (1) Stephen Brook (1) szamorodni (2) száraz (1) Szarka Dénes (4) Szarka Pince (1) Szent Benedek Pincészet (1) Szent Orbán (2) Szent Tamás (14) Szent Tamás 2008 (1) Szent Tamás Pincészet (11) Szent Tamás Szőlőbirtok (2) Szent Tamás Winery (1) Szepsy (16) Szepsy 100 (1) Szepsy 100 Úrágya 2015 (1) Szepsy aszú (1) Szepsy film (1) Szepsy Gabriella (1) Szepsy István (30) Szepsy István portréja (1) Szepsy Kinga (1) Szepsy Pince (1) Szepsy Szamorodni (1) Szilágyi László (2) szintű (1) Szokolai Ákos (1) szüret (1) Tallián Hedvig (26) Tállya (1) Tar László (1) Tatárka József (3) település (1) Tim Atkin MW (1) Tokaj (17) Tokaj-Hegyalja (2) Tokaj-hegyalja (15) Tokaji aszú (2) Tokaji Aszú (5) tokaji száraz boros üveg (1) top ötven (1) Tóth Gábor (1) Úrágya (9) Úrágya 2000 (1) Urbán (2) Urbán 2011 (1) üstökös aszú (1) Villa dEste Wine Symposium (1) Vincze Zsolt (2) Vióka (1) Wine and Spirit Magazine (1) Címkefelhő

SAJT A SZOMSZÉD TEHENÉTŐL

2013.10.02. 12:16 oddbinsa

Negyven, magyar tarka fajtájú tehénke legelész egy csoportban Bodrogkeresztúron. E szerencsés negyven, gondtalan életét a Bodrog-parton három éve éli, itt ideális a környezet természetes táplálékuk megszerzésére. Most 2013-at írunk és ez a néhány tehén szinte attrakciónak tűnik. Ezzel szemben az ötvenes években még marha és egyéb több százas állatcsordák tarkították a vidéki életet és adtak megélhetést a falvak lakóinak. Még mielőtt megvádolna az olvasó, nem sírom vissza a brutális ötvenes éveket - az időt amikor nem csak a szomszéd tehenét kívánták pokolra - csupán az állattartás és gazdálkodás megszűnésének kezdőpontjáig igyekszem a figyelmét visszairányítani. Jelezvén, hogy alig néhány évtizedbe telt leszoktatni a falu és város lakó homo sapienst a teljes érékű húsról, tejről, sajtról és társaikról, és hozzászoktatni az ízfokozott, kétes értékű ipari termékekhez. Ma pedig már csoda számba megy egy-egy folyóparton legelésző tehéncsorda vagy vonatablakból megpillantható kecskenyáj.

A bodrogkeresztúri negyven tehén teljes értékű nyers tejet ad, amelyből Bodnár Sándor és családja sajtot készít. De mielőtt bemutatnám a gazdát, álljunk meg egy pillanatra! Átérezni e szókapcsolat erejét: teljes értékű nyers tej! Tiszta levegő, zöldellő fű, gyógynövények, tehénbőgés, kérődzés. Nyugalom. Ugye milyen jó?

Bodnárék magyar tarkái nagy becsben vannak tartva, nyáron a Bodrog-parti tájvédelmi körzetben legelnek, így ilyenkor táplálékuk kizárólag a legelő adta fű és gyógynövények lehetnek, télen azonban abrakot kapnak, kukoricát, szénát, lucernát, sőt a hideg miatt a vizüket is „melegítik”.

Bodnár Sándor családjából nem tudták kiölni az állattartás igényét, így aztán háztájiban mindig tartottak baromfit, disznót, és mivel a fiatalember szerette feldolgozni a húsokat, és a konyhai műveleteket végezni a szakács mesterséget választotta pályájául. Később Németországban dolgozott, ahol a minőséget minden szempontból megtapasztalva egészen a svájci Engelbergig jutott, ahová mostanában már továbbképzésekre utazik, hogy sajtkészítői tudását mélyítse. Sajtkészítéssel ugyanis a Mónosbélben dolgozó Tamás Sándor unszolására kezdett komolyan foglalkozni. Ma pedig már az ország különböző pontjain dolgozó prémium sajtokat készítő kollégákkal rendszeresen konzultálnak. Bodnár Sándor a tehéntartás mellett már alpesi kecskék tartásán is gondolkodik.

Tervei közt pedig nem kisebb cél szerepel mint, hogy a tokaji bor mellé megkreálja a helyi sajtvilágot, különösen az aszú mellé szeretne méltó sajtkísérőt alkotni egy mádi rockfort kifejlesztésével. A nagy terv pedig, hogy olyan kiemelkedő sajtokat készítsen, mint amilyen borokat a Szent Tamás és a Szepsy Pincészet készít.

Bodrogkersztúron legelő teheneinek teljes értékű tejéből mádi sajtműhelyében készíti sajtjait, melyeket három-hat hónapon át érlel. A sajtok közt  - a teljesség igénye nélkül - megtalálható például tokaji pincében érlelt-, mádi faszenes-, szőlőmagos aszú esszenciás sajt. Bodnárék 2010-ben alapított gazdaságának termékeiért a vásárlók már négy-ötszáz kilométerről is visszatérnek, és természetesen részt lehet venni sajtkóstolókon is sajtmanufaktúrájukban.  Világosan látszik - mondja Bodnár Sándor -, hogy az emberek ki vannak éhezve a prémium minőségű termékekre. Sajtjaik az Első Mádi Borház kínálatában is elérhetők.

Ez évben a mádi Furmint Ünnepre már hagyományteremtő céllal készítették el ünnepi sajtjukat. Ez a malomkeréknyi sajt ötszáz liter tejből készült, kilenc hónapnyi érés után, negyven kilogrammos nagy testtel érkezett meg az ünnepre, hogy apró darabjait az ünneplők felfalják.

Az ötvenes évek rombolásának jó ideje vége, napjainkban az építkezés idejét kezdjük élni gyarapodó tehéncsordákkal, kecskefarmokkal. Bodnárék példájából is látszik, hogy a mádi újjászületés világlátás, szorgalom és az értelmes munkába vetett hit eredménye. Kívánom, hogy legyen újra a természetes a természetes! Természetesen egy jó furminttal és aszúval párban.

Részleteket a mádi sajtról itt olvashat: madisajt.hu

Tallián Hedvig

Szólj hozzá!

Címkék: Mád mádi sajt Bodnár Sándor

A bejegyzés trackback címe:

https://imad.blog.hu/api/trackback/id/tr795547411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása