Amikor a vulkán kitört, megtörtént az áttörés. A magyar borkedvelő lélek számára oly fontos kinyilatkoztatás már bő három éve történt. A Financial Times szombati rovatában összegezte magyarországi tapasztalatait Jancis Robinson MW. Akkor tavasszal a VinCÉn járt a tekintélyes borhölgy és közvetlen benyomásokat szerzett hazánk borairól. Ezt írta le a 2010. április 24-én megjelent írásában.
A szerző messziről indít, szöszöl egy kicsit az angol közfelfogás szerinti kelet-európai bor pozicionálásról, meg az Ausztriával való összemérhetőségről, és arról, hogy a magyarok szőlőkultúrájuk hagyományai felett érzett büszkeségtől vezérelve, hajlandók drágán megvásárolni saját boraikat, ebből eredezteti, hogy külföldön a magyar borok túlárazottnak tűnnek.
Jancis Robinson írásának hangsúlya Szepsy Istvánnal való találkozásába enged betekintést. Abba, hogy tömött előadóteremben érte a megtiszteltetés, hogy meghallgathassa, majd visszafogottabb körülmények között beszélgettek és kóstoltak. Ekkor szóba került a „véletlenül” megtalált 2000-es Úrágya furmint, az első klasszis száraz furmint, és az ebből kibontakozó útkeresés, melynek fontos mérföldköve a Szent Tamás dűlő. Az írás közepére kerül a konklúzió, azaz, hogy a megbízható tokaji termelőtől származó száraz fehér tokaji - furmint és hárslevelű egyaránt – a borszerető közönség számára valódi alternatívája a legnagyobb fehér burgundiaknak.
Jancis Robinson írásában még említést tesz a magyar vörösborok alapját adó fajtákban rejlő lehetőségről.
A száraz tokajinak ez a komoly rangot adó elismerése a világ egyik legtekintélyesebb borszakírójától önmagában tűzijátékot érdemel. A sors különös játéka folytán, az írás megjelenésekor Angliában tartózkodtam. Hazautazásom kényszerűen elnyúlt, mert egy furcsa nevű izlandi vulkán az Eyjafjallajökull kitörése miatt megszűnt a légiközlekedés. Ezért tudtam megvásárolni a Financial Times aznapi számát, mely ezt a fontos írást közölte. Gyanítom, hogy Eyjafjallajökull Tokaj-hegyaljai régen szunnyadó kistestvérei tiszteletére is pöffent egyet.
Ezek után senki ne csodálkozzon, hogy a furmintnak ünnepe van évek óta.
Tallián Hedvig
Jancis Robinson MW írása angolul értők számára az alábbi link alatt olvasható:
http://www.ft.com/intl/cms/s/2/0fcb53e4-4e63-11df-b48d-00144feab49a.html#axzz2dRUppIiK