Szent Orbán ereklyéjét május végén abban a reményben hordozták körbe a borvidéken, hogy nem csak kiváló lesz a szüret, de az aszúhoz is hozzásegíti majd a borvidék újra felfedezett szentje Tokaj-hegyalját. A kilátások ígéretesek.
A mokány faltörő kos, a nagy kedvenc a község nevét viselő alapbor, a MÁD szüretét ifjabb Szepsy István a Szent Tamás Szőlőbirtok főborásza így foglalta össze.
A hűvös ősz miatt két héttel később indult a MÁD szürete, és október 21-re be is fejeztük. Húsz hektárról ezer hektónyi must (szőlő) érkezett be. A tavalyihoz hasonló az idei mennyiség, ez a furminttal és hárslevelűvel együtt körülbelül százezer palacknyi bort ad majd – becsüli a mennyiséget ifjabb Szepsy.
A hűvös időjárás ugyan kitolta a szüret időpontját, de sok helyen tapasztaltunk már botrytiszesedést, tehát válogatni kellett a MÁD alapanyagát adó szőlőt, így a nemes penész által érintett a fürtöket a tőkén hagytuk.
Idén a savtartalom magasabb és az alkoholtartalom is fél fokkal több lesz, mint a 2012-es MÁD esetében. Spontán reduktív módon erjesztjük a MÁDot, fajélesztő hozzáadása nélkül, és almasav bontás sem lesz. A MÁDba a legtöbb alapanyagot a Nyúlászó dűlő adta, de tovább színesíti a bort a Danczka, a Sarkad, a Kishegy, a Suba, a Középhegy, a kultikus Úrágya, és az óriás Urbán dűlőkből származó szőlő. A MÁD nemcsak itthon, de külföldön és különösen Nagy-Britanniában is kezd egyre népszerűbbé válni, ahol egyszer kóstolták ott ismét szeretnék – összegezte a bor egyre növekvő piaci sikerét ifjabb Szepsy.
Nem véletlen, hogy azzal indítottam, a MÁD igazi élharcos, konkurencia ide vagy oda, ez a bor egész Hegyaljáért nyomul az élen.
A fiatal borász arra a kérdésemre - ami egyébként a teljes magyar borkedvelő közönséget lázban tartja -, hogy idén lesz-e aszú, így válaszolt:
Aszúsodó fürt, Szepsy Kinga felvétele
Mindenképp! Ezt már bátran kijelenthetem. Természetesen ez birtokoktól is függ, hisz ahol több fürtöt hagynak a tőkén, ott intenzívebb a botrytisz fejlődése. A szemek egészségesen töppednek, nincs más nem kívánatos penész faj jelen, és a sav-cukor arány is jó. A száraz és édes borhoz is jó minőségű gyümölcs adja az alapanyagot. Még egy hónapja van a botrytisznek, hogy ott is megjelenjen, ahol ebben a pillanatban még nem ütötte fel a fejét.
Nyakig ugyan nem gázolunk idén az aszúszemben, de jó közepes mennyiség várható az már biztos. Lesz késői szüretelésű- és aszú bor is! Értékelte az aszúsodás ez évi helyzetét ifjabb Szepsy István.
Mindehhez csak annyit fűznék még hozzá, úgy tűnik Szent Orbán értékeli, hogy számítanak a támogatására. Hála érte!
Tallián Hedvig