HTML

Leírás

...ahol a magyar borreneszánsz világraszóló borai születnek.

Bejegyzések

Friss topikok

  • tommybravo: Kár, hogy nem a "greatest European wine", mert azt, ugye importálni kell hazánkba. (2017.02.03. 11:21) NEMZETI ÜGY
  • rezedam: Az ikon megvalósult, az ikon életre kelt. Most már csak arra vagyok kíváncsi, hogy mivel jönnek elő a kákán is csomót keresők. Persze a rosszindulat valótlanságok állítására is képes... Kiállunk és ... (2016.05.01. 22:48) A MÉRFÖLDKŐ – SZEPSY 100
  • farkas istvan: Nagy mázli ha valaki ebben a kőrben otthonosan mozog, hiszen aki JÓ bort szereti rossz Ember nem lehet.JÓ ha a Magyar bor vissza kapja a megérdemelt elismerést és egyre többen vannak akik ezt komol... (2015.11.03. 11:18) MIT TÖLTÜNK A FURMINTOS POHÁRBA?
  • pcomment: ok (2015.06.28. 06:39) A FIÚ, AKIT SZEPSY ISTVÁNNAK HÍVNAK
  • Bióka: Szeretném ezt a könyvet megvásárolni. Hol lehet? (2014.12.11. 08:38) DŰLŐN INNEN ÉS TÚL

Címkék

1413 (1) 1811 (1) 2008 Szepsy Szent Tamás Furmint (1) 99 pont (1) Alexandre de Lur Saluces (1) Alkonyi László (2) állattenyésztés (1) Alois Kracher (1) Anyukám mondta (1) Árverés (1) árverés (1) Asztalos Zoltán (1) aszú (16) aszú szabályzat (1) AXA Millésimes (1) A bor ura (1) A szeretet mint tőke (2) Balassa István (7) Balla Enikő (1) Barta Károly (1) Betsek (7) Birsalmás (1) Bodnár Sándor (1) bor (1) Borbarát Vendégház (1) botrytis (2) Botrytis Forum (1) Budaházy Pince (1) búr kecske (1) Cs. Kovács Ilolna (1) csalán (1) Decanter (1) Demeter Zoltán (1) Disznókő (1) Dlusztus Imre (1) Dongó Szamorodni (1) dr.Mészáros Gabriella (1) dr. Farkas Géza (1) dr. Mészáros Gabriella (1) Dudás Szabolcs (1) Duna Televízió (1) Egon Müller (1) Egri csillagok (1) Ekler Dezső (1) Első Mádi Borház (2) Erdőbénye (1) Eszencia (4) Feke Pál (1) fine dining (1) Forczek Ákos (3) furmint (21) furmintnap (1) Furmint Február (1) furmint pohár (1) Furmint Ünnep (3) Gárdonyi (1) Gincsai Tamás (2) Gizella Pince (1) Gusteau (2) Gusteau Kulináris Élményműhely (2) gyógyfű (1) gyógynövény (1) gyomirtás (1) Halley üstökös (1) Hangács (1) hárslevelű (1) hatóanyag tartalom (1) Holdvölgy Pincészet (2) Homonna Attila (2) Hornyák László (1) Horváth Gábor (1) Horváth Gábor séf (2) ifj.Szepsy István (3) ifj. Szepsy István (6) ifj Szepsy István (9) integráció (1) Isa Bal (1) Istvan Szepsy junior (1) Jancis Robinson MW (2) Jásdi István (1) Kácsárd (1) kapálás (2) Kató András (1) kecskehús (1) kecskesajt (1) kékfrankos (1) Király (3) Koroknay Dániel Általános Iskola (1) kötött talaj (1) Kővágó (1) Lajosok (1) Lapis (1) Lenkey Géza (3) Leskó István (1) Mád (36) Mádi album (1) Mádi Furmint Ünnep (2) Mádi Kör (7) Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület (1) mádi sajt (1) Mád bor (2) Mád Furmint (2) Mád Furmint 2011 (1) magyar parlagi (1) Mészáros László (1) Michael Brodabent (1) Minden egy (1) Moric Weingut (1) Nagy Tokaji Borárverés (2) Napudvar (1) nemes penész (1) nemzeti ügy (1) Nicolas Godebsky (2) Novák Lajos (1) Nyírjes (1) Nyúlászó (3) Nyúlászó 58 (1) oktatás (1) Ők 23-an Az Év Bortermelői Magyarországon (1) Paloznak (1) Pannon Bormíves Céh (1) Pannon Bormustra (1) Percze (2) Piskolti Berndett (1) portréfilm (1) Prestige Award (1) Rohály Gábor (1) Roland Velich (1) Sárga Borház Étterem (1) Stephen Brook (1) szamorodni (2) száraz (1) Szarka Dénes (4) Szarka Pince (1) Szent Benedek Pincészet (1) Szent Orbán (2) Szent Tamás (14) Szent Tamás 2008 (1) Szent Tamás Pincészet (11) Szent Tamás Szőlőbirtok (2) Szent Tamás Winery (1) Szepsy (16) Szepsy 100 (1) Szepsy 100 Úrágya 2015 (1) Szepsy aszú (1) Szepsy film (1) Szepsy Gabriella (1) Szepsy István (30) Szepsy István portréja (1) Szepsy Kinga (1) Szepsy Pince (1) Szepsy Szamorodni (1) Szilágyi László (2) szintű (1) Szokolai Ákos (1) szüret (1) Tallián Hedvig (26) Tállya (1) Tar László (1) Tatárka József (3) település (1) Tim Atkin MW (1) Tokaj (17) Tokaj-Hegyalja (2) Tokaj-hegyalja (15) Tokaji aszú (2) Tokaji Aszú (5) tokaji száraz boros üveg (1) top ötven (1) Tóth Gábor (1) Úrágya (9) Úrágya 2000 (1) Urbán (2) Urbán 2011 (1) üstökös aszú (1) Villa dEste Wine Symposium (1) Vincze Zsolt (2) Vióka (1) Wine and Spirit Magazine (1) Címkefelhő

KATEDRÁLIS, TEREMTÉS, BOR - JÁSDI ISTVÁN KÖSZÖNTŐJE

2013.12.16. 12:33 oddbinsa

A közönség, mely titkon várja, hogy a médiumok híradásai végre a valós teljesítményt nyújtókról szóljanak, ez év végén fellélegezhetett, még ha csak néhány örömteli sóhaj erejéig is. Hiszen a médiumok Szepsy István teljesítményéről és az ennek nyomán elnyert díjakról kivétel nélkül beszámoltak. A külföld elismerésének nyomán pedig a magyar bor ügyéért a sajtóban és a bort kísérő szakmákban itthon dolgozók három év után ismét megszavazták a Prestige Awardot Szepsy Istvánnak (a Szepsy Pincészetnek).

A Kárpátia Étteremben tartott díjátadón a balaton-parti Csopakon dolgozó harcos pályatárs, a legtekintélyesebb magyar borászokat tömörítő Pannon Bormíves Céh elnöke, Jásdi István méltatta a mádi borászt.

jasdi_prestige_dij_k.jpg

JÁSDI ISTVÁN KÖSZÖNTŐJE

Szepsy István Magyarországon és a világban lassan minden elismerést megkapott, amit szőlész-borász megkaphat.

Tudván, hogy negyven körül volt, amikor megkérdőjelezett mindent, amit addig tett és olyan utakon indult el, amelyen körbe röhögték az akkori hivatalosak, okosok és megmondó emberek, az ember felteszi magának a kérdést, hogy mi adta Neki ehhez az erőt és a bátorságot olyan időkben, amikor maréknyian sem hittek benne?

Mi segítette át azon az időszakon, amikor már több esztendőnyi munka volt mögötte, de még alig voltak, nem is lehettek nagy aszúi a piacon? Aztán később a majdnem kötelező fanyalgáson? 2002-ben az első nagy szárazbor kísérleteknél?

Próbálom megérteni.

Azt hiszem a legfontosabb dolgokat vele kapcsolatban lassan megértem.

Volt mibe kapaszkodnia, nem az önmegvalósítás nagyon divatos individualista eszményébe, hanem

- a hitbe, hogy azt a feladatot kapta, hogy a borokon keresztül felmutassa azt, hogy mire hívatottak azok a mádi dűlők,

- a családba, amelyik mellette állt a legküzdelmesebb időkben is, és ahonnét nemcsak a szőlő szeretetét, de az eleve elrendeltség meggyőződését is örökölte. Akikről bizonyosan tudja, hogy a munkáját egyszer átveszik,

- olyan emberekbe, akik az első percektől hittek benne és kiálltak mellette,

- a tudatba, hogy kötelessége van azokkal az emberekkel, családokkal szemben, akik vele dolgoztak és maguk is ezekből a mádi, tolcsvai dűlőkből éltek.

Később a sikerek időszakában hamar szaporodtak a hívei, barátai. Lejártak hozzá. Figyeltek Rá. Minden jót akaróval készséges volt. Fölvitte őket az Úrágyába, a Szent Tamásba, válaszolt minden kérdésre, elmondott minden titkot azoknak, akiknek fülük volt a hallásra és megmutatott mindent azoknak, akiknek szemük volt a látásra.

Lassan iskola alakult ki körülötte. Ha nem is a szókratészi értelemben, de egyre többen vallották, hogy a munkájukra, gondolkodásukra Ő van a legnagyobb hatással.

Az emberek jó része a kitüntetések és dicséretek hatására intézménnyé válik.

Pista ugyanaz maradt, mint aki volt. Ma is mindenkire figyelve csöndesen beszélget és ma is naponta megkérdőjelezi a saját munkáját. Nem lett saját maga szobra. 

Újabb és újabb dűlőket fog vallatóra, egyre többet tud a régiekről is. Ma is együtt él szőlőivel, boraival.

szepsyi_karpatia_portre_kk.jpg

Ha ma díjat kap, akkor nem a régi teljesítményekért, hanem a maiakért. Tudjuk, hogy nem a díjak mozgatják, nem ezek jelentik számára a mércét. A jó mérce mindig belül van. Mégis fontos visszajelzés a díj, amelyet ezúttal másodszor kap meg.

Mellesleg Pista személyes presztízse jót tesz a Prestige Award presztízsének is.

Ha Szepsy István építész valószínűleg katedrális tervezésébe fog, ha festő a teremtést akarja megfesteni. Örüljünk, hogy szőlész-borász lett Magyarországon!

Gratulálok Pista!

Jásdi István 

Bp., 2013.12.11. 

Szólj hozzá!

Címkék: Szepsy István Jásdi István Prestige Award Pannon Bormíves Céh

A bejegyzés trackback címe:

https://imad.blog.hu/api/trackback/id/tr785694926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása