HTML

Leírás

...ahol a magyar borreneszánsz világraszóló borai születnek.

Bejegyzések

Friss topikok

  • tommybravo: Kár, hogy nem a "greatest European wine", mert azt, ugye importálni kell hazánkba. (2017.02.03. 11:21) NEMZETI ÜGY
  • rezedam: Az ikon megvalósult, az ikon életre kelt. Most már csak arra vagyok kíváncsi, hogy mivel jönnek elő a kákán is csomót keresők. Persze a rosszindulat valótlanságok állítására is képes... Kiállunk és ... (2016.05.01. 22:48) A MÉRFÖLDKŐ – SZEPSY 100
  • farkas istvan: Nagy mázli ha valaki ebben a kőrben otthonosan mozog, hiszen aki JÓ bort szereti rossz Ember nem lehet.JÓ ha a Magyar bor vissza kapja a megérdemelt elismerést és egyre többen vannak akik ezt komol... (2015.11.03. 11:18) MIT TÖLTÜNK A FURMINTOS POHÁRBA?
  • pcomment: ok (2015.06.28. 06:39) A FIÚ, AKIT SZEPSY ISTVÁNNAK HÍVNAK
  • Bióka: Szeretném ezt a könyvet megvásárolni. Hol lehet? (2014.12.11. 08:38) DŰLŐN INNEN ÉS TÚL

Címkék

1413 (1) 1811 (1) 2008 Szepsy Szent Tamás Furmint (1) 99 pont (1) Alexandre de Lur Saluces (1) Alkonyi László (2) állattenyésztés (1) Alois Kracher (1) Anyukám mondta (1) Árverés (1) árverés (1) Asztalos Zoltán (1) aszú (16) aszú szabályzat (1) AXA Millésimes (1) A bor ura (1) A szeretet mint tőke (2) Balassa István (7) Balla Enikő (1) Barta Károly (1) Betsek (7) Birsalmás (1) Bodnár Sándor (1) bor (1) Borbarát Vendégház (1) botrytis (2) Botrytis Forum (1) Budaházy Pince (1) búr kecske (1) Cs. Kovács Ilolna (1) csalán (1) Decanter (1) Demeter Zoltán (1) Disznókő (1) Dlusztus Imre (1) Dongó Szamorodni (1) dr.Mészáros Gabriella (1) dr. Farkas Géza (1) dr. Mészáros Gabriella (1) Dudás Szabolcs (1) Duna Televízió (1) Egon Müller (1) Egri csillagok (1) Ekler Dezső (1) Első Mádi Borház (2) Erdőbénye (1) Eszencia (4) Feke Pál (1) fine dining (1) Forczek Ákos (3) furmint (21) furmintnap (1) Furmint Február (1) furmint pohár (1) Furmint Ünnep (3) Gárdonyi (1) Gincsai Tamás (2) Gizella Pince (1) Gusteau (2) Gusteau Kulináris Élményműhely (2) gyógyfű (1) gyógynövény (1) gyomirtás (1) Halley üstökös (1) Hangács (1) hárslevelű (1) hatóanyag tartalom (1) Holdvölgy Pincészet (2) Homonna Attila (2) Hornyák László (1) Horváth Gábor (1) Horváth Gábor séf (2) ifj.Szepsy István (3) ifj. Szepsy István (6) ifj Szepsy István (9) integráció (1) Isa Bal (1) Istvan Szepsy junior (1) Jancis Robinson MW (2) Jásdi István (1) Kácsárd (1) kapálás (2) Kató András (1) kecskehús (1) kecskesajt (1) kékfrankos (1) Király (3) Koroknay Dániel Általános Iskola (1) kötött talaj (1) Kővágó (1) Lajosok (1) Lapis (1) Lenkey Géza (3) Leskó István (1) Mád (36) Mádi album (1) Mádi Furmint Ünnep (2) Mádi Kör (7) Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület (1) mádi sajt (1) Mád bor (2) Mád Furmint (2) Mád Furmint 2011 (1) magyar parlagi (1) Mészáros László (1) Michael Brodabent (1) Minden egy (1) Moric Weingut (1) Nagy Tokaji Borárverés (2) Napudvar (1) nemes penész (1) nemzeti ügy (1) Nicolas Godebsky (2) Novák Lajos (1) Nyírjes (1) Nyúlászó (3) Nyúlászó 58 (1) oktatás (1) Ők 23-an Az Év Bortermelői Magyarországon (1) Paloznak (1) Pannon Bormíves Céh (1) Pannon Bormustra (1) Percze (2) Piskolti Berndett (1) portréfilm (1) Prestige Award (1) Rohály Gábor (1) Roland Velich (1) Sárga Borház Étterem (1) Stephen Brook (1) szamorodni (2) száraz (1) Szarka Dénes (4) Szarka Pince (1) Szent Benedek Pincészet (1) Szent Orbán (2) Szent Tamás (14) Szent Tamás 2008 (1) Szent Tamás Pincészet (11) Szent Tamás Szőlőbirtok (2) Szent Tamás Winery (1) Szepsy (16) Szepsy 100 (1) Szepsy 100 Úrágya 2015 (1) Szepsy aszú (1) Szepsy film (1) Szepsy Gabriella (1) Szepsy István (30) Szepsy István portréja (1) Szepsy Kinga (1) Szepsy Pince (1) Szepsy Szamorodni (1) Szilágyi László (2) szintű (1) Szokolai Ákos (1) szüret (1) Tallián Hedvig (26) Tállya (1) Tar László (1) Tatárka József (3) település (1) Tim Atkin MW (1) Tokaj (17) Tokaj-Hegyalja (2) Tokaj-hegyalja (15) Tokaji Aszú (5) Tokaji aszú (2) tokaji száraz boros üveg (1) top ötven (1) Tóth Gábor (1) Úrágya (9) Úrágya 2000 (1) Urbán (2) Urbán 2011 (1) üstökös aszú (1) Villa dEste Wine Symposium (1) Vincze Zsolt (2) Vióka (1) Wine and Spirit Magazine (1) Címkefelhő

A KAPÁLÁS ELMÉLETE

2013.07.06. 20:47 oddbinsa

Magát szakavatottnak vélő borkedvelő közönség kóstolóasztalhoz tódul és cseveg a borról. Szeretem, nem szeretem? Tetszik, nem tetszik? Ez a kérdés. És röpködnek a szakszavak: sav, tannin, egyensúly, extrakt. Megy a pózoló villogás. Aztán van a sokat kóstolt, kiiskolázott társaság, mely lögyböl, szagol, kóstol, köp, és pontozással megítél. Dönt - a bor sorsáról. Akár a színházi kritikus. A színészek hónapokig készülnek a premierre. Magolnak, gyakorolnak, izgulnak. A bemutatót követően a színikritikus pedig megírja az elmarasztalást. Mindkét szakma eljátssza, hogy élet-halál ura.

Az alkotó meg azt kívánja, mennétek el inkább kapálni! Hosszú órákat, napokat görnyedni a kapanyélen. Ám, a szőlőkapálás a bor születésének csupán az egyik fázisa, viszont nem mindegy, hogy miként csinálja az ember! Mert a hozzáállás is fontos, no és a technika. Meg a funkció.

Mert ez nem csupán egyszerű földmozgatás!

Hanem? A cél a lokális víz elnyeletés egyrészt, hogy a csapadék ne okozzon eróziót. Ehhez nagy, laza, szemcsés felszín szükséges. Régen, a bakművelés idején tányér ölelte körül a szőlőt. Ezek a tányérok a meredek hegyoldalon összeértek, mikro teraszokat alkotva és elnyelték a vizet. Télen a tányért megfordították és fedést csináltak belőle. Mindezt a célszerszámmal, a kapával. Izzadtságos aprólékossággal.

Nem kevésbé fontos célja még a kapálásnak a gyom természetes úton történő eltávolítása, de gyökerestül. A gyomirtó kezd szitokszóvá válni, úgyhogy marad helyette lustaság fennforgása esetén a fűkasza. Ám, ez a megoldás maradandó sérülést okoz a tőke nyakán, leszedi a kérget. No és a gyökérzet is bennmarad a földben.

Tehát, hogy lehet eltávolítani a szőlőtőke körül tartósan a gyomot? Kapálással, de a közvetlen közelében csak kihúzni szabad. Mert a kapa is komoly sérülést okozhat a növénynek!

kapa.jpg

Kapa

Tehát kapálsz szépen sorban, de a tövéhez érve megállítod a kézi szerszámot, rátámaszkodsz, majd derekad és térdeid meghajtva, megragadod és kihúzod a gyomot. Ha a kapa öt-nyolc centiméter mélyen megdolgozta a talajt, akkor a gyom könnyedén kifordul és elszárad. Figyelem! Eső esetén visszanőhet, ha gyökere vizet kap. Tehát a jó eredményhez sok-sok energia kell és odafigyelés.

A kapálás célja még az oxigén ellátás biztosítása, no de nem határtalan mennyiségben. Tokaj-hegyalja kötött talaján, száraz időben, könnyen egy centiméter széles repedések is keletkezhetnek. Ami a mélyben több tíz négyzetméter kiterjedésűvé is terebélyesedhet és ez óriási párolgás veszélyt jelent. Ráadásul a kötött talajban az agyag magához ragaszt mindent, így a gyökeret is, amit akár el is szakíthat.


Mindezekért kell szorgosan művelni a felszínt a kapával, hogy létrejöhessen az ideális laza, szemcsés, gyomtól mentes felszín. A borszakértői képzést pedig megtoldanám két napos kapálási gyakorlattal. Szeretem, nem szeretem? Kétszer is meggondolom a választ. A bornak is más íze lesz.

 Aki a kapálás mikéntjébe a szerzőt beavatta, nem más, mint Szepsy István junior

 Tallián Hedvigaki töredelmesen bevallja,

hogy még nem kapált, de már szólt le minőségi bort

Szólj hozzá!

Címkék: kapálás gyomirtás Mád Tokaj-hegyalja Tallián Hedvig Szepsy ifj Szepsy István kötött talaj

A bejegyzés trackback címe:

https://imad.blog.hu/api/trackback/id/tr35393944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása