Feke Pál énekes, színművész a Gusteau Kulináris Élményműhely borvacsorájának konferanszié szerepét vállalta magára nőnap alkalmából, és a megjelent hölgyek nagy örömére. A művészt - akit legtöbben az István a király rockopera címszerepéből ismernek -, az ötfogásos mádi borokkal kísért borvacsora közben faggattam.
- Mikor került közel a borok világához?
- Régi dolog ez már, 2004-2005 körül kezdtem el érdeklődni a borok iránt. Egyaránt kedvelem a vörös- és fehérborokat, de a rosét is. A legtöbb magyar borvidéket igyekeztem végigjárni, aztán elkezdtem beleásni magam jobban a témába. Ez oda nőtte ki magát, hogy még a borkészítésbe is belefolytam. Rájöttem, hogy az én szakmámhoz hasonlóan a borkészítés is hivatás, és komoly művészeti értéket képvisel. Kicsit hasonló ahhoz, amikor az ember felmegy a színpadra. Hisz amikor a borász kiáll és a borairól beszél az is egyfajta színpad. Lenyűgöz, ahogy beszélnek a boraikról. Már tudom, hogy micsoda munka áll e mögött. Tényleg komoly érték van a palackban.
- Az este során a mádi borokhoz komponált ételeket szolgálnak fel konferálása kíséretében. Ez egy szép csúcsgasztronómiai esemény. De, ilyenkor az ember hamar jól is lakik, viszont komoly a kihívás, mert öt fogás kerül összesen terítéke. Nem telik el túl hamar?
- Ez valóban különleges dolog. Régen nem gondoltam volna, hogy az ételek és a borok párosítása ilyen komoly művészet lehet. De, ahogy sorban végigkóstoltuk a borokat az ételekkel még egy korábbi alkalommal, ebből azt a következtetést vontam le – látva, hogy nem is annyira az étel a lényeg, mint inkább a bor -, hogy a séf Horváth Gábor milyen alázattal készíti el a fogásokat! Hisz ő maga is tudja, hogy az étele bár nagyszerű, mégis csupán háttértáncos lesz, a főszereplő - ha úgy tetszik - az a borász és a bor. Különleges mesterség, hogy a séf alá tudja magát rendelni a boroknak. De a kérdésre válaszolva, még bírom bendő kapacitással az ételsort. Ki van találva ez remekül! Pont akkorák az adagok, amit még kényelmesen el tudok fogyasztani. Akárhogy is, de én egy száztíz kilós gyerek vagyok, nálam van hely.
- Egyelőre még csak a harmadik fogásnál tartunk…
- Ennél sokkal veszélyesebb az, hogy most, mint „házigazda” szerepelek. Az első fogásnál és egyben az első megszólalásomnál csupán egy kortyot ittam. A második fogásnál már kettőt, a harmadiknál pedig már három kortyot. A desszertnél már jóval több lesz bennem, úgyhogy azon izgulok, hogy ki tudjak a "pódiumra" menni.
- No majd akkor… (Újabb három fogáson túljutva folytattam Feke Pál faggatását.) Kedves, szellemes konferálásaiból arra következtettem, hogy bátran vállalja lelkes amatőr voltát a borban…
- Igen. Az ember akkor tud előrejutni bármiben, én a pályámon is ezt tapasztalom, ha önmaga. Ez vagyok én, kicsit dilis, bohókás. Az este elején elmondtam a vacsoravendégeknek is, én nem értek hozzá, hisz nem ez a dolgom. De örömmel elmondom a szubjektív érzelmeimet, amit a borokkal kapcsolatban érzek, és ha ezt az emberek szeretik az nekem öröm!
- A művész ember hajlamos az „elhajlásra”. A magas minőségű borok nem olcsók. Művészbarátai közt elindult-e már a minőségi borok megismerése, élvezete?
- Én hirdetem! Komolyan oda is figyelek a borokra. Olyat nem fogyasztok, amit nem tartok jónak. A vendégeimnek is azt a bort adom, amit én iszom. Nem vagyok az a típus, aki drága bort iszik és kannást ad a vendégeinek. Borban is igyekszem maximalista lenni. A mai vacsorán a 2011-es évjáratú Mád Furmint a nagy kedvencem. Nem csupán a külseje miatt. De ez a különleges formájú palack külön öröm, mert tavaly óta saját üvege lett a tokaji száraz boroknak. Mint ahogy néhány nagy borvidék a világban szintén saját palackformával rendelkezik. Magyar emberként büszke vagyok, hogy saját üveget kapott a száraz tokaji bor. Ezért is fontos nekem a 2011-es Mád Furmint. Egy borvacsorának pedig akkor van értelme, ha nagyon elegáns borokat kóstolunk, és olyan ételeket illesztenek hozzá, amiket nem minden nap fogyaszthatunk. Ez a borvacsora is ilyen volt.
Tallián Hedvig
A Gusteau Kulináris Élményműhely nőnapi borvacsorájának bor- és ételsora Feke Pál tolmácsolásában:
Szent Tamás Kishegy Pezsgő 2009
Balassa Betsek Hárslevelű 2009 - Libamáj Terrine, borzselével és sós brióssal
Mád Furmint 2011 - Kukorica krémleves pattogatott kukoricával
Szarka Juharos Furmint 2011 - Burgonyás derelye
Szent Tamás Birsalmás Furmint 2011 - Fogas barna vajban sütve céklás rizottóval
Bolyki és Bolyki Cabernet Franc-Merlot 2009 (egri borvidék) - Vaddisznó lassan-hosszan párolva
Szepsy Cuvée Késői Szüret 2007 - Mádili