Mád óriási ütemben fejlődik. A községbe megérkezve baloldalt az Első Mádi Borház fogadja az érkezőt. Mögötte a Szent Tamás Pincészet feldolgozója húzódik. Tíz éve még az álom kategóriába tartozott volna egy, az Első Mádi Borház színvonalú vendéglátóhely. Ma pedig már a mádi valóság kedvelt része. A szép épület a személyzettel együtt méltó módon fogadja a Mádra érkező idegent és helybélit egyaránt.
A rendszeresen Mádra járóban él egy kép, ennek a kontúrját azonban elkezdték tovább rajzolni a tervezők. A Borház mögött ránézésre is jelentős beruházás kezd kimagasodni a földből. A község nevét viselő település szintű bor, a Mád ugyanis saját feldolgozót kap. A beruházás összértéke hétszázhúsz millió forint, melynek felét európai uniós pályázati forrásokból fedezik. Az október közepére elkészülő feldolgozó a szőlő beérkezésétől a Mád palackok dobozolásáig minden munka fázist magában foglal majd, természetesen fehérbor készítési technológiával felszerelten. A feldolgozó kezdetben ötszázezer palack bor elkészítésére és kibocsátására lesz alkalmas.
De kik töltik meg a hatalmas kapacitással bíró épületet megfelelő minőségű szőlőalapanyaggal?
Körülbelül öt év alatt leszünk képesek a feldolgozó teljes kapacitását kihasználni – mondja ifjabb Szepsy István a Szent Tamás Pincészet főborásza. A 2011-es Mád Furmintból húszezer palack, a 2012-esből pedig már százezer palack készült az évről évre növekvő községi termelői összefogás eredményeként. Olyan termelőkkel kötünk kezdetben egy, majd három, annak lejártával pedig öt éves szerződést, akik az általunk megszabott szőlőművelési feltételeknek a gyakorlatban is hajlandók eleget tenni. Rendkívül fontos ugyanis, a Mád bor alapanyagául szolgáló szőlő minősége - hangsúlyozza ifjabb Szepsy –, amit a tenyészidőszak során többször ellenőrzünk.
Vincze Zsolt és édesapja Vincze János az elsők egyike, akik családi szőlőik egy részével részt vesznek a mádi integrációban. A Nyúlászó dűlőben lévő egy hektárjukon az előírások szerint megtermelt szőlőt adják a Mádba. A Vincze család egyrészt azért döntött úgy, hogy részt vesz a Mád bor alapanyagául szolgáló szőlő mögötti összefogásban, mert az átlag felvásárlók által kínált árnál többet kapnak a szőlőért. Másrészt pedig érzik, hogy a Mád bor javítja a borvidéki képet, és végül, de nem utolsó sorban, látják az általuk megtermelt szőlőből készült bort lepalackozva, büszkeségre okot adó termékként.
Édesapám talán az első volt, akit megkeresett a Szent Tamás Pincészet, hogy vegyen részt az integrációban - mondja Vincze Zsolt -, nagyon örült, hogy számítanak rá. Édesanyámmal együtt művelik a szőlőt és szigorúan betartják az új szőlőművelési előírásokat: a hajtás- majd a fürtválogatást, a tőkeegyensúly szerinti fürtritkítást. Emlékszem apám könnybe lábadt szemére, amikor először górta le a fölösleges fürtöket a földre, később persze büszkén mutogatta a barátainak a lepalackozott Mád Furmintot. Nem könnyű az átállás lelkileg sem, meg persze ez kemény munka. De a szomszédok is látják, hogy mennyivel szebb a szőlőnk látványa mióta így műveljük – teszi hozzá Vincze Zsolt –, de az is fontos, hogy édesapámék sokkal jobb kedvvel mennek ki a szőlőbe az együttműködés megkezdése óta, tízszer is végigmegy egy soron, szinte dédelgeti a szőlőt.
Már beszédtéma a faluban a Mád bor mögötti integráció, egyre többen igyekeznének bejutni a szerződésesek körébe. Sőt, akik korábban el akarták adni a szőlőiket már inkább megtartják, mert látják a faluban a fejlődést, a jövőt – zárja összegzését Vincze Zsolt.
(Az integráció további szereplőivel későbbi bejegyzésekben ismerkedhetnek.)
Tallián Hedvig