ÉRZÉS
Az érkezés utolsó pillanataiban, mielőtt a község kapujában lévő körforgalomhoz ért volna buszunk, elkezdtem magyarázni kezdő Mád látogató útitársamnak, hogy a Mád üveg címkéjén ez a látvány tér majd vissza, amit innen lát. Balra a református templom, aztán a zsinagóga, jobbra pedig a katolikus templom rajzolata. Merthogy nemcsak a címke finom alsó ívén, de a valóságban is bőkezű öleléssel fogják közre a dombok a falut. Akár szerető anya összes gyermekét, mert mind egyformán kedves neki. Ezzel a feltétel nélküli szeretettel fogadja Mád is az érkezőt. Borszerelemnek szentelt majálisra érkeztünk május elsején a tokaj-hegyaljai községbe. Érezni! Érezni a májusi nyárban a napfényt, ahogy homlokon csókol a Szent Tamás dűlőben, érezni a szelet, ahogy csupaszon hagyott vállunkat simogatva enyhíti a meleget a Nyúlászóban. Megsejteni a szőlőnövényben zajló életet árasztó intenzív nedvkeringést, ami ilyentájt az emberi testben is fokozottan érezhető. És érezni a mádi borok utánozhatatlan ízét. Ásványok, savak és gyümölcsök robbanását a szánkban.
Fotó: Szöllősi Hajni
ANYAG
Az Első Mádi Borház és a Szent Tamás Pincészet meghívására mentünk Mádra. Fogadásunkra stílusosan a pincészet Mád 2012 borát nyitották. Ez az a bizonyos ölelő címkés, de a borosüveg dizájn nem merül ki ennyiben, az országban egyedülálló módon és elsőként ezt a bort zárja üvegdugó. Laza, vagány mozdulattal kipattintható. (Igazi csajozós-pasizós bor! Haladóknak ajánlott.)
Bográcsos ebédünket követően a borok megértésében a kezdő Mádra járókat Balassa István borász, dűlőtúránk vezetője segítette. Hangsúlyos mondata így hangzott: a lényeg láthatatlan, mert a föld alatt rejtőzik. Avatott körökben ismeretes, hogy Tokaj-Hegyalja lényegét a közel négyszáz vulkánból álló különleges földtani sokszínűség adja. Ennek Mád az egyik központja. A furmint pedig mélyre hatoló gyökérzetének segítségével – minél öregebb annál mélyebb - képes visszatükrözni a borokban megmutatkozó ásványossággal az adott terület jellegzetességeit.
A Nyúlászó dűlő ötvenkét hektárjából ahonnan túránk indult, vendéglátónk öt hektárt birtokol egy tagban, mely a Gönci aldűlő nevet viseli. Talaja sárga és vörös agyag az alap pedig kvarcos kemény tufa. Itt poharunkba stílusosan a Nyúlászó dűlőszelektált – azaz csak ebből a dűlőből szedett termés - bora került. Ebben a borban értelemszerűen már intenzíven jöttek a dűlőre jellemző karakterjegyek. Túránk a kultikus Szent Tamás tetőre vezetett, ahol piknikeztünk, majd a szemközti domboldalon a Birsalmás dűlő tetején a búr kecske tanyán folytatódott. Társaságunk tagjai izgatottan penderültek a kecskék közé, akik igen békésen tűrték az emberi zsezsgést. Az elmúlt évtizedekben a magyar vidék számtalan falujához hasonlatosan Mádon is kiveszett az állattartás, de ifjabb Szepsy István kezdeményezésére a hagyomány újraéledni látszik. A kecskék egyébként húsukon és tejükön kívül is igen hasznosnak bizonyulnak, természetes tereprendezőként is funkcionálnak. Társaságukban fogyasztottuk el a Szent Tamás birtok barna agyagon és rioliton termett szintén dűlőszelektált Birsalmás furmintját. Zárásként pedig Mád szívében a Gusteau Kulináris Élményműhely kertjében még meglepetésként a poharunkba került Szarka Dénes 2011-es Juharos furmintja és Balassa István 2011-es Betsek furmintja. Hogy ezekkel az ízekkel szánkban és Mád otthagyása miatti fájó szívvel induljunk vissza a városba.
FÉNY
Hogy lett volna egy lezáratlan elszólásom? Igen, a kultikus Szent Tamás. Már a neve is! De először ami az anyagot illeti. Ennek a mádi dűlőnek a borát tarják ma a legnagyobb becsben borértő körökben. Minden birtokos igyekszik egy kis darabra szert tenni belőle. A dűlő talaja - ahol a furmint a világbajnoki címért megharcol évente - vörös agyag mállott zeolittal kvarcos riolittufán, a talajtani változatosság pedig még izgalmasabbá teszi az itt megtermett borokat. Elképesztő íz élmény a Szent Tamás dűlő termésének bora.
Mivel piknikünk a Szent Tamáson zsibongó majálissá vált, a pillanat nem kedvezett az átlényegülésnek. De sikerült felidéznem egy kivételes pillanatot.
Naplemente volt. Két éve operatőr kollégámmal és Szepsy Istvánnal egy átbeszélgetett ihletett nap zárásaként megérkeztünk a Szent Tamás tetőre. Az ég tiszta volt, a Nap korongja narancsosan izzott, és még maradt a szintén kultikus Úrágya dűlőben a forgatáshoz használt kibontott furmintból. István töltött és ittunk. Úrágyát a Szent Tamáson. A kamerában a film forgott. A vörös korong pedig kezdett alászállni a távoli horizonton. A fény megszűnt. De mi ott hárman akkor világítottunk. Belülről. Nagyon.
A Szent Tamás ilyen hely. Tömegben, zsivajban is képes előhozni egy-egy révülés képeit. Mád misztikus. Tele van titkokkal és nem csak a föld felszíne alatt. Lehet felfedezni! Ehhez jó segítség bemelegítőnek egy-két pohár MÁD! Tudják, az ölelő címkés.
Tallián Hedvig