HTML

Leírás

...ahol a magyar borreneszánsz világraszóló borai születnek.

Bejegyzések

Friss topikok

  • tommybravo: Kár, hogy nem a "greatest European wine", mert azt, ugye importálni kell hazánkba. (2017.02.03. 11:21) NEMZETI ÜGY
  • rezedam: Az ikon megvalósult, az ikon életre kelt. Most már csak arra vagyok kíváncsi, hogy mivel jönnek elő a kákán is csomót keresők. Persze a rosszindulat valótlanságok állítására is képes... Kiállunk és ... (2016.05.01. 22:48) A MÉRFÖLDKŐ – SZEPSY 100
  • farkas istvan: Nagy mázli ha valaki ebben a kőrben otthonosan mozog, hiszen aki JÓ bort szereti rossz Ember nem lehet.JÓ ha a Magyar bor vissza kapja a megérdemelt elismerést és egyre többen vannak akik ezt komol... (2015.11.03. 11:18) MIT TÖLTÜNK A FURMINTOS POHÁRBA?
  • pcomment: ok (2015.06.28. 06:39) A FIÚ, AKIT SZEPSY ISTVÁNNAK HÍVNAK
  • Bióka: Szeretném ezt a könyvet megvásárolni. Hol lehet? (2014.12.11. 08:38) DŰLŐN INNEN ÉS TÚL

Címkék

1413 (1) 1811 (1) 2008 Szepsy Szent Tamás Furmint (1) 99 pont (1) Alexandre de Lur Saluces (1) Alkonyi László (2) állattenyésztés (1) Alois Kracher (1) Anyukám mondta (1) árverés (1) Árverés (1) Asztalos Zoltán (1) aszú (16) aszú szabályzat (1) AXA Millésimes (1) A bor ura (1) A szeretet mint tőke (2) Balassa István (7) Balla Enikő (1) Barta Károly (1) Betsek (7) Birsalmás (1) Bodnár Sándor (1) bor (1) Borbarát Vendégház (1) botrytis (2) Botrytis Forum (1) Budaházy Pince (1) búr kecske (1) Cs. Kovács Ilolna (1) csalán (1) Decanter (1) Demeter Zoltán (1) Disznókő (1) Dlusztus Imre (1) Dongó Szamorodni (1) dr.Mészáros Gabriella (1) dr. Farkas Géza (1) dr. Mészáros Gabriella (1) Dudás Szabolcs (1) Duna Televízió (1) Egon Müller (1) Egri csillagok (1) Ekler Dezső (1) Első Mádi Borház (2) Erdőbénye (1) Eszencia (4) Feke Pál (1) fine dining (1) Forczek Ákos (3) furmint (21) furmintnap (1) Furmint Február (1) furmint pohár (1) Furmint Ünnep (3) Gárdonyi (1) Gincsai Tamás (2) Gizella Pince (1) Gusteau (2) Gusteau Kulináris Élményműhely (2) gyógyfű (1) gyógynövény (1) gyomirtás (1) Halley üstökös (1) Hangács (1) hárslevelű (1) hatóanyag tartalom (1) Holdvölgy Pincészet (2) Homonna Attila (2) Hornyák László (1) Horváth Gábor (1) Horváth Gábor séf (2) ifj.Szepsy István (3) ifj. Szepsy István (6) ifj Szepsy István (9) integráció (1) Isa Bal (1) Istvan Szepsy junior (1) Jancis Robinson MW (2) Jásdi István (1) Kácsárd (1) kapálás (2) Kató András (1) kecskehús (1) kecskesajt (1) kékfrankos (1) Király (3) Koroknay Dániel Általános Iskola (1) kötött talaj (1) Kővágó (1) Lajosok (1) Lapis (1) Lenkey Géza (3) Leskó István (1) Mád (36) Mádi album (1) Mádi Furmint Ünnep (2) Mádi Kör (7) Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület (1) mádi sajt (1) Mád bor (2) Mád Furmint (2) Mád Furmint 2011 (1) magyar parlagi (1) Mészáros László (1) Michael Brodabent (1) Minden egy (1) Moric Weingut (1) Nagy Tokaji Borárverés (2) Napudvar (1) nemes penész (1) nemzeti ügy (1) Nicolas Godebsky (2) Novák Lajos (1) Nyírjes (1) Nyúlászó (3) Nyúlászó 58 (1) oktatás (1) Ők 23-an Az Év Bortermelői Magyarországon (1) Paloznak (1) Pannon Bormíves Céh (1) Pannon Bormustra (1) Percze (2) Piskolti Berndett (1) portréfilm (1) Prestige Award (1) Rohály Gábor (1) Roland Velich (1) Sárga Borház Étterem (1) Stephen Brook (1) szamorodni (2) száraz (1) Szarka Dénes (4) Szarka Pince (1) Szent Benedek Pincészet (1) Szent Orbán (2) Szent Tamás (14) Szent Tamás 2008 (1) Szent Tamás Pincészet (11) Szent Tamás Szőlőbirtok (2) Szent Tamás Winery (1) Szepsy (16) Szepsy 100 (1) Szepsy 100 Úrágya 2015 (1) Szepsy aszú (1) Szepsy film (1) Szepsy Gabriella (1) Szepsy István (30) Szepsy István portréja (1) Szepsy Kinga (1) Szepsy Pince (1) Szepsy Szamorodni (1) Szilágyi László (2) szintű (1) Szokolai Ákos (1) szüret (1) Tallián Hedvig (26) Tállya (1) Tar László (1) Tatárka József (3) település (1) Tim Atkin MW (1) Tokaj (17) Tokaj-hegyalja (15) Tokaj-Hegyalja (2) Tokaji aszú (2) Tokaji Aszú (5) tokaji száraz boros üveg (1) top ötven (1) Tóth Gábor (1) Úrágya (9) Úrágya 2000 (1) Urbán (2) Urbán 2011 (1) üstökös aszú (1) Villa dEste Wine Symposium (1) Vincze Zsolt (2) Vióka (1) Wine and Spirit Magazine (1) Címkefelhő

FIÚ KENYÉRREL

2013.03.17. 18:03 oddbinsa

Cudarul bánt az élet a lánnyal. Nem is tudta mi a könnyű sors. Ki ő, mi ő egyáltalán? - tette fel magának a kérdést olykor. De a filozofálgatásra csak ritkán maradt ideje, mert elsodorták a kőkemény hétköznapok. Munka és munkátlanság közt bukdácsolt. Kortársaihoz hasonlóan ő sem volt igazán tisztában a munka értékével. De nem ő tehetett erről. A kor, amiben éltek a feje tetejére fordított mindent. A világban zajló folyamatok az ő falujukat is utolérték. A régi már nem működött, az új meg csak bizonytalan gyerekcipőben kereste a biztos pontot az elinduláshoz. Generációja ebben a bizonytalanságban próbált létezni. Kortársainak sokasága is csak akkor kezdte el megtapasztalni a munka súlyát, amikor legvégső elkeseredésben, utolsó reménytől hajtva, külföldre menekült szerencsét próbálni. Ott aztán nem csak azzal szembesültek, hogy milyen másodrendű állampolgárként takarítani, mosogatni napestig, de azzal is, hogy igazi örömet az alárendelt létben nem fognak lelni. Soha. Pedig honvágytól gyötört lelkük mélyén más vágyuk sem volt, mint tisztességben megélni és csendes megbecsülést szerezni ott, ahol napsütötte gyerekkoruk zajlott.

A lány viszont, mivel nem akarta magára hagyni beteg apját, nem tágított a faluból. Szakmájában, a textiliparban esélye sem volt elhelyezkedni - mert már textilipar sem volt – de mindennel megpróbálkozott. Túl volt bolti kisegítésen, közmunkán, gyerekfelvigyázáson, napszámon, gyógynövénygyűjtésen. De valamilyen külső erő mindig kirántotta a pénzkereset biztosnak tűnő medréből. Így aztán maradt az önemésztő tétlenség. Vagy volt kenyér az asztalon vagy nem. Húsról már régen nem is álmodtak idős apjával. Kertjük csibéktől akkor volt utoljára hangos, mikor még az általános iskola padjait koptatta. Aztán már csak arra emlékszik, hogy egy hajnalon összedőlt az elkorhadt baromfi ól.

Egy délután új lehetőség híre jutott el hozzájuk. Szőlőt kéne művelni. Apja a hír hallatán egészen fellelkesült, hegyoldalakban töltött régi nyarakról kezdett lelkendezni és ettől a lánynak is kedve támadt az ismeretlen munkához. Tudta, hogy nagyon kemény a szőlőmunka, de azt is, hogy aki adja a munkát, annál nincs jobb gazda a vidéken. Sőt, azt is tudta, hogy sokan állnak sorba azért a néha megüresedő egy-két helyért a gazdánál.

Próbamunkára jelentkezett a lány a gazda fiánál. Hideg télvégi napok voltak. Szabad ég alatt dolgozni, kitéve az időjárás harapósságának sokakat visszatántorított volna. De a lány eltökélte, hogy megkapja a munkát. Másnap megjelent a megbeszélt helyen és időben. A fiú felvitte a dűlőbe, és a rá váró sorok első tőkéinél megálltak. Majd hosszan magyarázott neki a szőlő pillanatnyi állapotáról, aztán türelmesen megmutatta, hogy a növény mely részét kell eltávolítani. Végül kezébe nyomott egy metszőollót, és hagyta a lányt dolgozni, majd ment a dolgára. 

Egyedül maradt a lány a hegyoldalban, a kezébe adott metszőolló volt egyedüli társa.

A gazda fia nem mondta neki, hogy mikorra végezzen, csak hogy hol és miképp vágja meg a növényt és ha lehet, akkor szeretve dolgozzon. Végignézett a rábízott szőlősoron, mély lélegzetet vett és hozzáfogott pattintgatni a precíz vasdarabbal a száraz szárat. Fél óra múltán kezének összes izmát érezte, két óra elteltével a folytonos görnyedéstől már a derekát is. De tette, amivel megbízták. A kezdeti hűvösség helyébe a munka melege lépett. Mikor a rábízott munka felénél tartott körbenézett Hegyalja dombjain és hatalmas nyugalom szállta meg. A látványtól könnyűvé vált testében a fájdalom.

De hirtelen kizökkent e rég érzett nyugalomból, autó hangját hallotta közeledni. Már végeznem kellett volna biztos, vágott belé a szorongás. A gazda fia érkezett. Kiszállt az autóból a munka eredményét nézegetve végigsétált a sorok közt. Egész derék - mondta magában - még a mennyiség is rendben van. Bár ez nem számít, csak, hogy szépen és szeretettel legyen elvégezve a munka. Mire ezt végiggondolta, odaért a lányhoz és a kezébe nyomott egy házi sütésű kenyérből saját készítésű szalámival gazdagított szendvicset. Jó étvágyat! - tette oda a mozdulat mellé.

A lány csak nézett, és mielőtt még száját elhagyhatta volna a köszönöm, a gazda fia komolyan megdicsérte az elvégzett munkát, majd csiklandós humorával annyit még hozzáfűzött, hogy a vessző jobban szereti, ha nem hajigálja össze-vissza, mert képtelen magától halomba rendeződni. Egyébként pedig fel van véve, ha tényleg akarja a munkát. De aludjon rá egyet és gondolja végig azt is, hogy milyen lesz majd nyáron, tűző napon dolgozni.

Nincs norma és efféle hivatalos előírásszerű kikötések, de be lesz jelentve. Egy a fontos, mondta a gazda fia a maga okos mély hangján - és egy pillanatra megállt, hogy nyomatékot adjon közlendőjének -, hogy a munkát szeretettel végezze.

Ezalatt a lány befalta a friss ropogós kenyeret, és az utolsó falat eltűntével a köszönöm után igent mondott a munkára. Érezte, hogy itt jó lesz neki. A dereka meg a marka pedig pár hét alatt úgyis megerősödik.

A fiú meg reménykedett, hogy nem csak az ő szőlőjükben lesz egy pár szorgos kézzel több, de a náluk tapasztaltak, nyomán a többi asszonnyal beszélgetve a lány a saját pici portáján is meglátja a lehetőséget, és elkezd veteményezni, csibét tartani. És talán a falu igazán életre kel, ahogy addig még soha, hiszen apjával ezen is dolgoztak már hosszú évek óta.

 Tallián Hedvig

Szólj hozzá!

Címkék: Mád Tokaj-hegyalja Tallián Hedvig ifj Szepsy István

A bejegyzés trackback címe:

https://imad.blog.hu/api/trackback/id/tr245139752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása