HTML

Leírás

...ahol a magyar borreneszánsz világraszóló borai születnek.

Bejegyzések

Friss topikok

  • tommybravo: Kár, hogy nem a "greatest European wine", mert azt, ugye importálni kell hazánkba. (2017.02.03. 11:21) NEMZETI ÜGY
  • rezedam: Az ikon megvalósult, az ikon életre kelt. Most már csak arra vagyok kíváncsi, hogy mivel jönnek elő a kákán is csomót keresők. Persze a rosszindulat valótlanságok állítására is képes... Kiállunk és ... (2016.05.01. 22:48) A MÉRFÖLDKŐ – SZEPSY 100
  • farkas istvan: Nagy mázli ha valaki ebben a kőrben otthonosan mozog, hiszen aki JÓ bort szereti rossz Ember nem lehet.JÓ ha a Magyar bor vissza kapja a megérdemelt elismerést és egyre többen vannak akik ezt komol... (2015.11.03. 11:18) MIT TÖLTÜNK A FURMINTOS POHÁRBA?
  • pcomment: ok (2015.06.28. 06:39) A FIÚ, AKIT SZEPSY ISTVÁNNAK HÍVNAK
  • Bióka: Szeretném ezt a könyvet megvásárolni. Hol lehet? (2014.12.11. 08:38) DŰLŐN INNEN ÉS TÚL

Címkék

1413 (1) 1811 (1) 2008 Szepsy Szent Tamás Furmint (1) 99 pont (1) Alexandre de Lur Saluces (1) Alkonyi László (2) állattenyésztés (1) Alois Kracher (1) Anyukám mondta (1) Árverés (1) árverés (1) Asztalos Zoltán (1) aszú (14) aszú szabályzat (1) AXA Millésimes (1) A bor ura (1) A szeretet mint tőke (2) Balassa István (7) Balla Enikő (1) Barta Károly (1) Betsek (5) Birsalmás (1) Bodnár Sándor (1) bor (1) Borbarát Vendégház (1) botrytis (2) Botrytis Forum (1) Budaházy Pince (1) búr kecske (1) Cs. Kovács Ilolna (1) csalán (1) Decanter (1) Demeter Zoltán (1) Disznókő (1) Dlusztus Imre (1) Dongó Szamorodni (1) dr.Mészáros Gabriella (1) dr. Farkas Géza (1) dr. Mészáros Gabriella (1) Dudás Szabolcs (1) Duna Televízió (1) Egon Müller (1) Egri csillagok (1) Ekler Dezső (1) Első Mádi Borház (2) Erdőbénye (1) Eszencia (3) Feke Pál (1) fine dining (1) Forczek Ákos (3) furmint (19) furmintnap (1) Furmint Február (1) furmint pohár (1) Furmint Ünnep (3) Gárdonyi (1) Gincsai Tamás (2) Gizella Pince (1) Gusteau (2) Gusteau Kulináris Élményműhely (2) gyógyfű (1) gyógynövény (1) gyomirtás (1) Halley üstökös (1) Hangács (1) hárslevelű (1) hatóanyag tartalom (1) Holdvölgy Pincészet (2) Homonna Attila (2) Hornyák László (1) Horváth Gábor (1) Horváth Gábor séf (2) ifj.Szepsy István (3) ifj. Szepsy István (6) ifj Szepsy István (8) integráció (1) Isa Bal (1) Istvan Szepsy junior (1) Jancis Robinson MW (2) Jásdi István (1) Kácsárd (1) kapálás (2) Kató András (1) kecskehús (1) kecskesajt (1) kékfrankos (1) Király (3) Koroknay Dániel Általános Iskola (1) kötött talaj (1) Kővágó (1) Lajosok (1) Lapis (1) Lenkey Géza (3) Leskó István (1) Mád (36) Mádi album (1) Mádi Furmint Ünnep (2) Mádi Kör (7) Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület (1) mádi sajt (1) Mád bor (2) Mád Furmint (2) Mád Furmint 2011 (1) magyar parlagi (1) Mészáros László (1) Michael Brodabent (1) Moric Weingut (1) Nagy Tokaji Borárverés (2) Napudvar (1) nemes penész (1) nemzeti ügy (1) Nicolas Godebsky (2) Novák Lajos (1) Nyírjes (1) Nyúlászó (3) Nyúlászó 58 (1) oktatás (1) Ők 23-an Az Év Bortermelői Magyarországon (1) Paloznak (1) Pannon Bormíves Céh (1) Pannon Bormustra (1) Percze (2) Piskolti Berndett (1) portréfilm (1) Prestige Award (1) Rohály Gábor (1) Roland Velich (1) Sárga Borház Étterem (1) Stephen Brook (1) szamorodni (2) száraz (1) Szarka Dénes (4) Szarka Pince (1) Szent Benedek Pincészet (1) Szent Orbán (2) Szent Tamás (13) Szent Tamás 2008 (1) Szent Tamás Pincészet (11) Szent Tamás Szőlőbirtok (2) Szent Tamás Winery (1) Szepsy (15) Szepsy 100 (1) Szepsy 100 Úrágya 2015 (1) Szepsy aszú (1) Szepsy film (1) Szepsy István (28) Szepsy István portréja (1) Szepsy Pince (1) Szepsy Szamorodni (1) Szilágyi László (2) szintű (1) Szokolai Ákos (1) szüret (1) Tallián Hedvig (24) Tállya (1) Tar László (1) Tatárka József (3) település (1) Tim Atkin MW (1) Tokaj (15) Tokaj-Hegyalja (2) Tokaj-hegyalja (15) Tokaji Aszú (4) Tokaji aszú (2) tokaji száraz boros üveg (1) top ötven (1) Tóth Gábor (1) Úrágya (9) Úrágya 2000 (1) Urbán (2) Urbán 2011 (1) üstökös aszú (1) Villa dEste Wine Symposium (1) Vincze Zsolt (1) Vióka (1) Wine and Spirit Magazine (1) Címkefelhő

MIT TÖLTÜNK A FURMINTOS POHÁRBA?

2015.11.03. 10:43 oddbinsa

Szüreti értékelés Ifjabb Szepsy Istvántól.

Szeptember közepén, a Tokaj Ősz presztízs rendezvény keretében a Szepsy apa-fia borvacsorához a budapesti Michelin csillagot nyert éttermek séfjei kreáltak ételsort. E különleges vacsorán mutatta be George Riedel, az osztrák Riedel pohárkészítő cég atyja a FURMINT számára megálmodott kelyhet. A fél literes kapacitásával is tekintélyt ébresztő borospohár egyes borbárokban és borkereskedésekben ma már meg is vásárolható. Vajon beváltotta a hozzá fűzött reményeket a furmintos pohár? Illetve mi kerül a 2015-ös szüret végeztével a pohárba, erről kértem összefoglalót ifjabb Szepsy Istvántól. Az ő szüret értékelését olvashatják:

Tetszik a furmintos pohár, de ami sokkal jelentősebb, hogy azért tartom jó munkának, mert valamennyi furmint stílus - a tartályban erjesztett, a kis hordós, a száraz, a maradékcukros - egyaránt meg tudja mutatni benne szépségeit. Ugyan a furmint kép nem egységes, de a most elérhető furmintok ebben a pohárban mutatják meg legszebben értékeiket.

furmint_pohar_k.jpg

Riedel Furmint Kehely

Ami a szüretet illeti, a Szent Tamás Pincészet száraz boros furmint szürete szeptember 7-én kezdődött és október első hetében be is fejeződött. Kizárólag furmintot szedtünk, hárslevelűt nem, Ennek oka, hogy egyelőre száraz furmintokkal képzeljük el a jövőt és ennek fontos része a külföldi brand építés. A hárslevelű ráadásul ebben az évben a szárazság miatt sokat szenvedett és nem érte el azt az elvárt minőséget, amit boraink készítéséhez elegendőnek tartunk.

Az augusztusig leesett csekélyke éves csapadékmennyiség savvesztést okozott és aggódtunk, de végül a megváltozott időjárásnak köszönhetően helyreállt a szőlőnövényben az egyensúly.

A MÁD furminthoz alapanyagot adó számos helyi termelővel szerződésben állunk. Tőlük is szép egészséges szőlőt tudtunk átvenni. Dűlőszelektált borainkhoz szeptember 20-át követően kezdtünk szüretelni.

A feldolgozóba kerülés után szépen indult el az erjedés, a feldolgozás első fázisban almasavbontási kísérleteket is végeztünk. Arra kerestük a választ, hogy csináljuk-e vagy sem? Végül csak az alkoholos erjedés alatt bontottunk almasavat. A száraz szüret második felében már nem volt erre szükség. Mind a hordós, mind a tartályos erjedések szépen lezajlottak. A borok tiszták és mostanra minden száraznak szánt tétel kierjedt, jelenleg finom seprőn pihennek. A MÁD furmint palackozását decemberben kezdjük. 

istvanka_szoloben_tarsakkal_k.jpg

Ifjabb Szepsy István és a Szent Tamás Pincészet csapata

Az édes tételekhez még nem szedtünk egyáltalán szőlőt. Megjelent a botrytisz, de egyelőre várunk, mivel a korai éréshez képest a botrytisz nem érkezett meg annyival hamarabb. Ugyanakkor a körülmények ideálisnak tűnnek a nemesrothadás berobbanásához. Az aszúszemekben a koncentráció 26-27 mustfoknál tart, de 55-ig kell felkúsznia.

Október végéről nézve november 25-28 között szeretnénk teljesen végezni az időjárás előrejelzés alapján az édes szüretével. Úgyhogy jelen pillanatban négy hete van a szőlőnek, hogy összetöppedjen a kívánt értékek szerint. Egyébként a bennem élő emlékek alapján az ez évi szüret hangulatát a 2011-es évjárathoz hasonlítanám.

Úgyhogy lesz mit az új furmintos pohárba tölteni.

Lejegyezte: Tallián Hedvig

Fotók: Szent Tamás Pincészet archívuma

1 komment

Címkék: furmint Szent Tamás Pincészet ifj. Szepsy István furmint pohár

A bejegyzés trackback címe:

https://imad.blog.hu/api/trackback/id/tr108046720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

farkas istvan 2015.11.03. 11:18:36

Nagy mázli ha valaki ebben a kőrben otthonosan mozog, hiszen aki JÓ bort szereti rossz Ember nem lehet.JÓ ha a Magyar bor vissza kapja a megérdemelt elismerést és egyre többen vannak akik ezt komolyan akarják és tesznek is ezért. Most már"csak" a kulturált fogyasztás értékrendjét kell megtalálni, no meg az ÁR- ÉRTÉK arányait.