HTML

Leírás

...ahol a magyar borreneszánsz világraszóló borai születnek.

Bejegyzések

Friss topikok

  • tommybravo: Kár, hogy nem a "greatest European wine", mert azt, ugye importálni kell hazánkba. (2017.02.03. 11:21) NEMZETI ÜGY
  • rezedam: Az ikon megvalósult, az ikon életre kelt. Most már csak arra vagyok kíváncsi, hogy mivel jönnek elő a kákán is csomót keresők. Persze a rosszindulat valótlanságok állítására is képes... Kiállunk és ... (2016.05.01. 22:48) A MÉRFÖLDKŐ – SZEPSY 100
  • farkas istvan: Nagy mázli ha valaki ebben a kőrben otthonosan mozog, hiszen aki JÓ bort szereti rossz Ember nem lehet.JÓ ha a Magyar bor vissza kapja a megérdemelt elismerést és egyre többen vannak akik ezt komol... (2015.11.03. 11:18) MIT TÖLTÜNK A FURMINTOS POHÁRBA?
  • pcomment: ok (2015.06.28. 06:39) A FIÚ, AKIT SZEPSY ISTVÁNNAK HÍVNAK
  • Bióka: Szeretném ezt a könyvet megvásárolni. Hol lehet? (2014.12.11. 08:38) DŰLŐN INNEN ÉS TÚL

Címkék

1413 (1) 1811 (1) 2008 Szepsy Szent Tamás Furmint (1) 99 pont (1) Alexandre de Lur Saluces (1) Alkonyi László (2) állattenyésztés (1) Alois Kracher (1) Anyukám mondta (1) Árverés (1) árverés (1) Asztalos Zoltán (1) aszú (14) aszú szabályzat (1) AXA Millésimes (1) A bor ura (1) A szeretet mint tőke (2) Balassa István (7) Balla Enikő (1) Barta Károly (1) Betsek (5) Birsalmás (1) Bodnár Sándor (1) bor (1) Borbarát Vendégház (1) botrytis (2) Botrytis Forum (1) Budaházy Pince (1) búr kecske (1) Cs. Kovács Ilolna (1) csalán (1) Decanter (1) Demeter Zoltán (1) Disznókő (1) Dlusztus Imre (1) Dongó Szamorodni (1) dr.Mészáros Gabriella (1) dr. Farkas Géza (1) dr. Mészáros Gabriella (1) Dudás Szabolcs (1) Duna Televízió (1) Egon Müller (1) Egri csillagok (1) Ekler Dezső (1) Első Mádi Borház (2) Erdőbénye (1) Eszencia (3) Feke Pál (1) fine dining (1) Forczek Ákos (3) furmint (19) furmintnap (1) Furmint Február (1) furmint pohár (1) Furmint Ünnep (3) Gárdonyi (1) Gincsai Tamás (2) Gizella Pince (1) Gusteau (2) Gusteau Kulináris Élményműhely (2) gyógyfű (1) gyógynövény (1) gyomirtás (1) Halley üstökös (1) Hangács (1) hárslevelű (1) hatóanyag tartalom (1) Holdvölgy Pincészet (2) Homonna Attila (2) Hornyák László (1) Horváth Gábor (1) Horváth Gábor séf (2) ifj.Szepsy István (3) ifj. Szepsy István (6) ifj Szepsy István (8) integráció (1) Isa Bal (1) Istvan Szepsy junior (1) Jancis Robinson MW (2) Jásdi István (1) Kácsárd (1) kapálás (2) Kató András (1) kecskehús (1) kecskesajt (1) kékfrankos (1) Király (3) Koroknay Dániel Általános Iskola (1) kötött talaj (1) Kővágó (1) Lajosok (1) Lapis (1) Lenkey Géza (3) Leskó István (1) Mád (36) Mádi album (1) Mádi Furmint Ünnep (2) Mádi Kör (7) Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület (1) mádi sajt (1) Mád bor (2) Mád Furmint (2) Mád Furmint 2011 (1) magyar parlagi (1) Mészáros László (1) Michael Brodabent (1) Moric Weingut (1) Nagy Tokaji Borárverés (2) Napudvar (1) nemes penész (1) nemzeti ügy (1) Nicolas Godebsky (2) Novák Lajos (1) Nyírjes (1) Nyúlászó (3) Nyúlászó 58 (1) oktatás (1) Ők 23-an Az Év Bortermelői Magyarországon (1) Paloznak (1) Pannon Bormíves Céh (1) Pannon Bormustra (1) Percze (2) Piskolti Berndett (1) portréfilm (1) Prestige Award (1) Rohály Gábor (1) Roland Velich (1) Sárga Borház Étterem (1) Stephen Brook (1) szamorodni (2) száraz (1) Szarka Dénes (4) Szarka Pince (1) Szent Benedek Pincészet (1) Szent Orbán (2) Szent Tamás (13) Szent Tamás 2008 (1) Szent Tamás Pincészet (11) Szent Tamás Szőlőbirtok (2) Szent Tamás Winery (1) Szepsy (15) Szepsy 100 (1) Szepsy 100 Úrágya 2015 (1) Szepsy aszú (1) Szepsy film (1) Szepsy István (28) Szepsy István portréja (1) Szepsy Pince (1) Szepsy Szamorodni (1) Szilágyi László (2) szintű (1) Szokolai Ákos (1) szüret (1) Tallián Hedvig (24) Tállya (1) Tar László (1) Tatárka József (3) település (1) Tim Atkin MW (1) Tokaj (15) Tokaj-Hegyalja (2) Tokaj-hegyalja (15) Tokaji Aszú (4) Tokaji aszú (2) tokaji száraz boros üveg (1) top ötven (1) Tóth Gábor (1) Úrágya (9) Úrágya 2000 (1) Urbán (2) Urbán 2011 (1) üstökös aszú (1) Villa dEste Wine Symposium (1) Vincze Zsolt (1) Vióka (1) Wine and Spirit Magazine (1) Címkefelhő

GINO

2014.11.06. 22:05 oddbinsa

Tősgyökeres mádi, és él is a szülőföldje nyújtotta lehetőséggel! Sőt, azon kevesek egyike, aki egyszerre ért a vendéglátáshoz és a borkészítéshez magas szinten. Célja az örömborászkodás. A friss házas SZARKA DÉNEST faggattam.

(E portré rövidített változata a VinCE magazin szeptemberi számában jelent meg.)

Édesapám a segítségem a szőlőben. Egyébként esztergályosnak tanult, de sokáig inszeminátorként dolgozott. Hernádkércsről nősült Mádra. Édesanyám pedig a falu fodrásza volt. De amióta az eszemet tudom, mindig jártunk a szőlőbe. Pályaválasztásomkor omlott össze a szovjet piac, így egy időre szőlészeti terveim meghiúsultak. Vendéglátó-ipari szakközépbe mentem Miskolcra. Végül, néhány éve elvégeztem az Eszterházy Károly Főiskola borásztechnológus képzését is.

A szerencsi Postakocsi vendéglő volt a környék legjobb helye 1996-ban, itt kezdtem érettségi után. Borkínálatban is ég és föld volt a különbség a Sárga Borház Étterem kínálatához képest, ahová egy éve múlva léptem be. A Sárga Borház remek iskola volt. Nem csak, mert a Disznókő borain keresztül megismerkedhettem a komoly aszúkkal, de a hazai borvilág színe-java is megfordult itt már akkoriban. Nemcsak ráéreztem a magas minőségű borok ízére, de rájöttem, hogy ezzel ki is lehet törni a szürkeségből.   

Elegünk lett az alföldi kereskedőkből, akik sokszor nem is fizettek ki, és édesapám 2000 táján fokozatosan visszaadogatta a bérelt szőlőket. Ekkortájt vettem Mádon egy házat. Felújítottam. Ebből lett a mai Borbarát Vendégház. A vendégeinknek viszont kellett volna a bor, és bár egy-egy hordó aszúnk mindig akadt, de száraz borral nem tudtam megkínálni őket.  

szarka_denes.jpg

Apád tudja ezt? - kérdezte Béla bá, akitől megvettem az első saját parcellám a Juharosban 2007-ben. Látta, hogy válogatom a fürtöket, terméskorlátozok. Igen, tudja! - válaszoltam, az öregnek. Na, jól van! – s legyintett. Saját időszámításom valójában 2005-ben kezdődik. Nekifogtam ugyanis hozamkorlátozni egy megmaradt parcellánkon. Ezzel apám a mai napig nem ért egyet, de odaálltam elé - látván Szepsy István szőlőit -, hogy márpedig ezt akarom. Azóta így készülnek a borok, kis birtokon csak a minőség felé lehet elindulni. Biztos voltam benne, hogy jó úton járok.

Alkonyi Laci figyelt fel rám 2005-ben, majd szépen sorban megérkeztek a visszajelzések. Egy évvel később pedig már egy még komolyabb borral is elő tudtam rukkolni. Alkonyi Lacinak köszönhetően pedig a Pelle Pince borainak készítését is rám bízták, azokkal a borainkkal a Népszabadság toplistájának első és harmadik helyére kerültünk.

Gasztro klubozunk a kevés szabadidőnkben - ifjabb Szepsy István, Vincze Zsolti, Hudák Pisti és még néhányan - összejövünk és szakmázunk. Megkóstoljuk a világ borait és főzünk is. Önképző körnek tekintjük ezt, komolyan is vesszük, persze egy-egy ilyen alkalom rendszerint ivásba torkollik. Sokan szerettek volna csatlakozni, de nem bővülünk, bár néha Szepsy Istvánt beengedjük.

Ne adják el a szőlőt! – mondom folyton a korombelieknek. Mert meg fogja érni szőlőt művelni. Sokan nem veszik észre, hogy ez mekkora kincs. Sajnos nem tudják, hogy mit kell észrevenni. Jó érzés az ép, rendezett szőlőre ránézni. Kell hozzá a szeretet! Türelem és alázat szintén, hisz egy aszú csak három év múltán kerülhet piacra, egy száraznak is kell egy év.

Másfél hektárom van. A birtokméret alapján hobbynak tűnhet, amit művelek, de idő- és költségráfordításban már egyáltalán nem az. Szeretnék még egy igazán nagy dűlőben – Urbánban vagy a Szent Tamáson -, birtokrészt szerezni, ugyan lett volna már lehetőségem erre, de nem szeretnék befektetőt. Jó a magam urának lenni. Örömborászkodás! Ez a cél.

Kondizom már egy évtizede. Az első miskolci testépítő klub tulajdonosa Kaliczki Pista bá’ Mádon is nyitott termet. Oszlopos tagja vagyok a klubjának. Ha tehetem heti háromszor elmegyek edzeni, bár ez egyre kevésbé jön össze. Lelazít még, amikor esténként a garázsban elpiszmogok a borokkal. Naponta megkóstolom őket. Szó szerint garázsborászatként működünk, bár az érlelés a vendégház alatti pincében zajlik. 

Friss házas vagyok, olyannyira, hogy nemrég értünk haza a nászutunkról. Enikő pszichológus, hobbija a lakberendezés, a főzés. Nagy feladatot vállat azzal, hogy bekerült a családba, mert a Szarka Pince vendégeinek kiszolgálása rá hárul.

Három éve a mádi Gusteau Kulináris Élményműhely üzletvezetője vagyok, szeretek emberekkel foglalkozni, jó az intelligens vendéget kiszolgálni, aki nem a gyorskajára megy. A vendéglátásban és a borászatban egyaránt örömömet lelem. Csak azt sajnálom, hogy nem beszélek nyelveket, a Gusteau tulajdonosai révén eljutok külföldi Michelin csillagos helyekre – amiért hálás vagyok - és ilyenkor is jól jönne a nyelvtudás.

Tősgyökeres mádi lévén pedig látom, hogy a településünknek milyen komoly szüksége lenne saját pékre, hentesre, bicikli útra, több szálláshelyre. Egyrészt ki tudná szolgálni a furmint felemelkedése révén létrejövő növekvő igényt és a kölcsönösség jegyében a helyi egyszerű emberek elkezdhetnének a minőségi szőlőművelés és bortermelés felé fordulni.  

Titkon mindenki bízik a furmint világsikerében, hogy ott lesz a világ minden komoly borbárjában és éttermében, de nem úgy, mint az aszú, hogy ismerik, de nem isszák. Hosszan érlelhető bort akarok készíteni, amit hat-nyolc év után is nyugodt szívvel lehet kibontani. Szélesedő, értő borivótáborra van szükségünk, az a tapasztalatom, hogy a jó bort is nehéz eladni. Miközben persze folyamatosan jobbat kell letennünk az asztalra. Hiszek a furmintban! Ha újra kellene kezdenem, akkor is így csinálnám!

Tallián Hedvig

Szólj hozzá!

Címkék: furmint Szepsy István Alkonyi László Szarka Dénes Szarka Pince Borbarát Vendégház

A bejegyzés trackback címe:

https://imad.blog.hu/api/trackback/id/tr776872545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.