HTML

Leírás

...ahol a magyar borreneszánsz világraszóló borai születnek.

Bejegyzések

Friss topikok

  • tommybravo: Kár, hogy nem a "greatest European wine", mert azt, ugye importálni kell hazánkba. (2017.02.03. 11:21) NEMZETI ÜGY
  • rezedam: Az ikon megvalósult, az ikon életre kelt. Most már csak arra vagyok kíváncsi, hogy mivel jönnek elő a kákán is csomót keresők. Persze a rosszindulat valótlanságok állítására is képes... Kiállunk és ... (2016.05.01. 22:48) A MÉRFÖLDKŐ – SZEPSY 100
  • farkas istvan: Nagy mázli ha valaki ebben a kőrben otthonosan mozog, hiszen aki JÓ bort szereti rossz Ember nem lehet.JÓ ha a Magyar bor vissza kapja a megérdemelt elismerést és egyre többen vannak akik ezt komol... (2015.11.03. 11:18) MIT TÖLTÜNK A FURMINTOS POHÁRBA?
  • pcomment: ok (2015.06.28. 06:39) A FIÚ, AKIT SZEPSY ISTVÁNNAK HÍVNAK
  • Bióka: Szeretném ezt a könyvet megvásárolni. Hol lehet? (2014.12.11. 08:38) DŰLŐN INNEN ÉS TÚL

Címkék

1413 (1) 1811 (1) 2008 Szepsy Szent Tamás Furmint (1) 99 pont (1) Alexandre de Lur Saluces (1) Alkonyi László (2) állattenyésztés (1) Alois Kracher (1) Anyukám mondta (1) Árverés (1) árverés (1) Asztalos Zoltán (1) aszú (14) aszú szabályzat (1) AXA Millésimes (1) A bor ura (1) A szeretet mint tőke (2) Balassa István (7) Balla Enikő (1) Barta Károly (1) Betsek (5) Birsalmás (1) Bodnár Sándor (1) bor (1) Borbarát Vendégház (1) botrytis (2) Botrytis Forum (1) Budaházy Pince (1) búr kecske (1) Cs. Kovács Ilolna (1) csalán (1) Decanter (1) Demeter Zoltán (1) Disznókő (1) Dlusztus Imre (1) Dongó Szamorodni (1) dr.Mészáros Gabriella (1) dr. Farkas Géza (1) dr. Mészáros Gabriella (1) Dudás Szabolcs (1) Duna Televízió (1) Egon Müller (1) Egri csillagok (1) Ekler Dezső (1) Első Mádi Borház (2) Erdőbénye (1) Eszencia (3) Feke Pál (1) fine dining (1) Forczek Ákos (3) furmint (19) furmintnap (1) Furmint Február (1) furmint pohár (1) Furmint Ünnep (3) Gárdonyi (1) Gincsai Tamás (2) Gizella Pince (1) Gusteau (2) Gusteau Kulináris Élményműhely (2) gyógyfű (1) gyógynövény (1) gyomirtás (1) Halley üstökös (1) Hangács (1) hárslevelű (1) hatóanyag tartalom (1) Holdvölgy Pincészet (2) Homonna Attila (2) Hornyák László (1) Horváth Gábor (1) Horváth Gábor séf (2) ifj.Szepsy István (3) ifj. Szepsy István (6) ifj Szepsy István (8) integráció (1) Isa Bal (1) Istvan Szepsy junior (1) Jancis Robinson MW (2) Jásdi István (1) Kácsárd (1) kapálás (2) Kató András (1) kecskehús (1) kecskesajt (1) kékfrankos (1) Király (3) Koroknay Dániel Általános Iskola (1) kötött talaj (1) Kővágó (1) Lajosok (1) Lapis (1) Lenkey Géza (3) Leskó István (1) Mád (36) Mádi album (1) Mádi Furmint Ünnep (2) Mádi Kör (7) Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület (1) mádi sajt (1) Mád bor (2) Mád Furmint (2) Mád Furmint 2011 (1) magyar parlagi (1) Mészáros László (1) Michael Brodabent (1) Moric Weingut (1) Nagy Tokaji Borárverés (2) Napudvar (1) nemes penész (1) nemzeti ügy (1) Nicolas Godebsky (2) Novák Lajos (1) Nyírjes (1) Nyúlászó (3) Nyúlászó 58 (1) oktatás (1) Ők 23-an Az Év Bortermelői Magyarországon (1) Paloznak (1) Pannon Bormíves Céh (1) Pannon Bormustra (1) Percze (2) Piskolti Berndett (1) portréfilm (1) Prestige Award (1) Rohály Gábor (1) Roland Velich (1) Sárga Borház Étterem (1) Stephen Brook (1) szamorodni (2) száraz (1) Szarka Dénes (4) Szarka Pince (1) Szent Benedek Pincészet (1) Szent Orbán (2) Szent Tamás (13) Szent Tamás 2008 (1) Szent Tamás Pincészet (11) Szent Tamás Szőlőbirtok (2) Szent Tamás Winery (1) Szepsy (15) Szepsy 100 (1) Szepsy 100 Úrágya 2015 (1) Szepsy aszú (1) Szepsy film (1) Szepsy István (28) Szepsy István portréja (1) Szepsy Pince (1) Szepsy Szamorodni (1) Szilágyi László (2) szintű (1) Szokolai Ákos (1) szüret (1) Tallián Hedvig (24) Tállya (1) Tar László (1) Tatárka József (3) település (1) Tim Atkin MW (1) Tokaj (15) Tokaj-Hegyalja (2) Tokaj-hegyalja (15) Tokaji Aszú (4) Tokaji aszú (2) tokaji száraz boros üveg (1) top ötven (1) Tóth Gábor (1) Úrágya (9) Úrágya 2000 (1) Urbán (2) Urbán 2011 (1) üstökös aszú (1) Villa dEste Wine Symposium (1) Vincze Zsolt (1) Vióka (1) Wine and Spirit Magazine (1) Címkefelhő

AZ ELTÖKÉLT

2014.08.04. 15:38 oddbinsa

Tudatosan készült borásznak, bár génjeiben is őriz a szakma iránti vonzódást. Az alázat, a mélyen átélt hit és a mádi Holdvölgy Pincészet csúcstechnológiája adja mindennapjainak keretét. GINCSAI TAMÁST faggattam.

(A portré rövidített változata a VinCE Magazin júliusi számában jelent meg.)

Anyai dédnagyapám, Nemes Kenderesi Vajda Miklós dédnagyanyámmal és tíz gyerekével kilencvenhat hold földet és egy kicsi szőlőt is művelt. Apai dédnagyapám pedig Tiszarádon kádár mesterként dolgozott. Gyanítom, hogy a génjeimben őrzök belőlük valamit, és tőlük származhat természet szeretetem is. Lenyűgözött gyerekként, ahogy a mezőn kószálva figyeltem az állatokat és növényeket. Nyíregyházán ugyan panelban nőttem fel, és nagymamámmal az ablakból néztük a napfelkeltéket és napnyugtákat, de a házunk melletti Örökösföld nevű területet keresztül-kasul bebarangoltuk. 

Állatorvosi tervekkel célirányosan mentem biológia-kémia tagozatra a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnáziumba. Ez az erős iskola erős alapokat adott, ráadásul igen komolyan vettem a lexikális tudás megszerzését is. Ebben az időben sokat jártunk Tokajba, ez hozta a fordulatot az érdeklődésemben. Megragadott a borászok életstílusa és értékrendje. Tetszett a szabad életük. Végül a Corvinus Egyetem élelmiszertechnológus-borász szakán végeztem. Állatorvos ugyan nem lettem, de tállyai házam kertjében nyulakat tenyésztek.

A Hegyalja Fesztiválon hamar elfogyott első borom, ami 2005-ben a Verebes dűlőn termett, és így első dűlőszelektált furmintom is volt egyben. Egyetemi éveim alatt ugyanis szőlőt béreltem Tokaj egyik legmeredekebb fekvésén. Ezen az egyharmad hektárnyi gyalogtőkén önszorgalomból tanultam a szőlészetet. Az akkor még a Hétszőlőnél dolgozó Kanczler Andrással konzultáltam, később a kötelező gyakorlataimat is ő mentorálta, de köszönettel tartozom Bai Editnek, akitől később a Dereszlánál a borászat gyakorlati alapjait tanultam.

Édesanyám gyógytornászként, édesapám finommechanikai műszerészként dolgozott, de a napi munka mellett az önfenntartáshoz elegendő nagyságú kertet is vittek gyümölcsössel és zöldségeskerttel. Szeretettel művelték. Ma már nekem is van konyhakertem Tállyai házam mellett és annyira komolyan veszem, hogy például paradicsomot magról palántázok ötödik éve. Már január végén elkezdem a csíráztatást. Egy lecsóra valót csak illik egy háznál megtermelni!

Először tizenhat évesen egy debrői hárslevelűtől éreztem jól magam igazán, ez annyira emlékezetesre sikerült, hogy utána napokig tartott kiheverni. Az első komoly borélményem azonban korábban történt, tizenhárom évesen kóstoltam egy 1993-as édes szamorodnit. Talán ez is hatással lehetett pályaválasztásomra.

Vallom, hogy a borász akkor hiteles igazán, ha otthonosan mozog a fehér-, a vörös-, a rozébor és a pezsgő készítésében is. Magam a Vylyánnál két vörösboros szüretben is részt vettem, Ipacs Szabó István szárnyai alatt. Végül erős honvágyam támadt Tokaj-hegyalja után. Ekkoriban szólt egy barátom, hogy borászt keresnek a Holdvölgynél. Idén pedig már a második szüretemnél tartok, és nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy folytathatom amit, Berecz Stephanie elkezdett. A Holdvölgy huszonöt hektáron gazdálkodik Mádon. Területeink a Holdvölgy, az Úrágya, a Nyúlászó, a Király, a Kakasok, a Betsek és a Dorgó dűlőkben fekszenek. Csúcstechnológia áll a rendelkezésemre a szőlőfeldolgozástól a palackozásig és Tokaj-hegyalja egyik legjobb szőlésze Hornyák László a kollégám. Az ő tökéletes munkájára is szükség van, ugyanis tudom, hogy a bor minősége nyolcvan százalékban a szőlőben dől el. A pincerendszerünk pedig ideális klímát nyújt boraink érleléséhez.

Érdekes volt az egyetem után Budapesten borszaküzletben dolgozni, és közvetlenül az emberektől megtudni a borral kapcsolatos kívánságaikat. Egyébként is szívesen ismerkedem, és komolyan érdekel, hogy mit gondolnak a Holdvölgy borokról. Öröm, ha egy csevegős, zsibongós borkóstolón az asztalunk előtt hirtelen csend lesz, mert annyira magukba mélyednek az emberek a kóstolt bortól.

gincsai_tamas_k.jpg

Lelkesen horgászom és nyulakat tenyésztek, mert ki kell tudni kapcsolni hiába a munkám a hobbim. Az aranyos nyuszi tekintetekért pedig kárpótol egy Toszkán nyúlragu. A furmint egyébként nem csak nyúlraguhoz, de nyúlpaprikáshoz is pompásan illeszkedhet. Nagyanyámtól tanultam főzni. Látta, hogy érdekel és tizenöt évesen egy gulyás vagy halászlé elkészítése már nem okozott gondot számomra.

Zöld teával indítom a napot és gyönyörködöm a tállyai panorámában. Szepsy István még ebben is példaértékű számomra. Olyan idős koromra, mint amiben most ő van, szeretném megközelíteni, amit képvisel. Tavaly óta pedig a Holdvölgy is tagja a Mádi Körnek ez a boraink minőségén is érződik. A Körben rendszeresen kóstolunk és megvitatjuk az aktualitásokat, erre a munkára egész Tokaj-hegyaljának szüksége lenne.

Kitűzött céljaimhoz nemcsak akaratra, de hitre is szükségem van. Úgy is mondhatom, hogy jóban kell lenni a világgal és a segítség is megérkezik. Volt időm mélyrehatóan megismerni és el is fogadni magam. Választ akartam kapni a kérdésre: Ki vagyok? Miután ezt tisztáztam, tudtam csak továbblépni. Ehhez Isten is kell, és a kapcsolatot Istennel ápolni kell! Én ezt reggeli és esti imáimban teszem. Bármit is érjek el, mindig mindenért hálát adok. Református vagyok, de a spirituális útra saját tapasztalatok alapján találtam rá, sokat is olvasok a témában. Azért vagyunk itt, hogy fejlődjünk. Hit nélkül nem sikerült volna oda eljutnom, ahol most tartok. Aki fejlődni szeretne lelkiekben vagy borászatban, az megtalálja az utat.

Tallián Hedvig 

Szólj hozzá!

Címkék: furmint Szepsy István Tallián Hedvig Mádi Kör Gincsai Tamás Holdvölgy Pincészet Hornyák László

A bejegyzés trackback címe:

https://imad.blog.hu/api/trackback/id/tr96572943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.