HTML

Leírás

...ahol a magyar borreneszánsz világraszóló borai születnek.

Bejegyzések

Friss topikok

  • tommybravo: Kár, hogy nem a "greatest European wine", mert azt, ugye importálni kell hazánkba. (2017.02.03. 11:21) NEMZETI ÜGY
  • rezedam: Az ikon megvalósult, az ikon életre kelt. Most már csak arra vagyok kíváncsi, hogy mivel jönnek elő a kákán is csomót keresők. Persze a rosszindulat valótlanságok állítására is képes... Kiállunk és ... (2016.05.01. 22:48) A MÉRFÖLDKŐ – SZEPSY 100
  • farkas istvan: Nagy mázli ha valaki ebben a kőrben otthonosan mozog, hiszen aki JÓ bort szereti rossz Ember nem lehet.JÓ ha a Magyar bor vissza kapja a megérdemelt elismerést és egyre többen vannak akik ezt komol... (2015.11.03. 11:18) MIT TÖLTÜNK A FURMINTOS POHÁRBA?
  • pcomment: ok (2015.06.28. 06:39) A FIÚ, AKIT SZEPSY ISTVÁNNAK HÍVNAK
  • Bióka: Szeretném ezt a könyvet megvásárolni. Hol lehet? (2014.12.11. 08:38) DŰLŐN INNEN ÉS TÚL

Címkék

1413 (1) 1811 (1) 2008 Szepsy Szent Tamás Furmint (1) 99 pont (1) Alexandre de Lur Saluces (1) Alkonyi László (2) állattenyésztés (1) Alois Kracher (1) Anyukám mondta (1) Árverés (1) árverés (1) Asztalos Zoltán (1) aszú (14) aszú szabályzat (1) AXA Millésimes (1) A bor ura (1) A szeretet mint tőke (2) Balassa István (7) Balla Enikő (1) Barta Károly (1) Betsek (5) Birsalmás (1) Bodnár Sándor (1) bor (1) Borbarát Vendégház (1) botrytis (2) Botrytis Forum (1) Budaházy Pince (1) búr kecske (1) Cs. Kovács Ilolna (1) csalán (1) Decanter (1) Demeter Zoltán (1) Disznókő (1) Dlusztus Imre (1) Dongó Szamorodni (1) dr.Mészáros Gabriella (1) dr. Farkas Géza (1) dr. Mészáros Gabriella (1) Dudás Szabolcs (1) Duna Televízió (1) Egon Müller (1) Egri csillagok (1) Ekler Dezső (1) Első Mádi Borház (2) Erdőbénye (1) Eszencia (3) Feke Pál (1) fine dining (1) Forczek Ákos (3) furmint (19) furmintnap (1) Furmint Február (1) furmint pohár (1) Furmint Ünnep (3) Gárdonyi (1) Gincsai Tamás (2) Gizella Pince (1) Gusteau (2) Gusteau Kulináris Élményműhely (2) gyógyfű (1) gyógynövény (1) gyomirtás (1) Halley üstökös (1) Hangács (1) hárslevelű (1) hatóanyag tartalom (1) Holdvölgy Pincészet (2) Homonna Attila (2) Hornyák László (1) Horváth Gábor (1) Horváth Gábor séf (2) ifj.Szepsy István (3) ifj. Szepsy István (6) ifj Szepsy István (8) integráció (1) Isa Bal (1) Istvan Szepsy junior (1) Jancis Robinson MW (2) Jásdi István (1) Kácsárd (1) kapálás (2) Kató András (1) kecskehús (1) kecskesajt (1) kékfrankos (1) Király (3) Koroknay Dániel Általános Iskola (1) kötött talaj (1) Kővágó (1) Lajosok (1) Lapis (1) Lenkey Géza (3) Leskó István (1) Mád (36) Mádi album (1) Mádi Furmint Ünnep (2) Mádi Kör (7) Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület (1) mádi sajt (1) Mád bor (2) Mád Furmint (2) Mád Furmint 2011 (1) magyar parlagi (1) Mészáros László (1) Michael Brodabent (1) Moric Weingut (1) Nagy Tokaji Borárverés (2) Napudvar (1) nemes penész (1) nemzeti ügy (1) Nicolas Godebsky (2) Novák Lajos (1) Nyírjes (1) Nyúlászó (3) Nyúlászó 58 (1) oktatás (1) Ők 23-an Az Év Bortermelői Magyarországon (1) Paloznak (1) Pannon Bormíves Céh (1) Pannon Bormustra (1) Percze (2) Piskolti Berndett (1) portréfilm (1) Prestige Award (1) Rohály Gábor (1) Roland Velich (1) Sárga Borház Étterem (1) Stephen Brook (1) szamorodni (2) száraz (1) Szarka Dénes (4) Szarka Pince (1) Szent Benedek Pincészet (1) Szent Orbán (2) Szent Tamás (13) Szent Tamás 2008 (1) Szent Tamás Pincészet (11) Szent Tamás Szőlőbirtok (2) Szent Tamás Winery (1) Szepsy (15) Szepsy 100 (1) Szepsy 100 Úrágya 2015 (1) Szepsy aszú (1) Szepsy film (1) Szepsy István (28) Szepsy István portréja (1) Szepsy Pince (1) Szepsy Szamorodni (1) Szilágyi László (2) szintű (1) Szokolai Ákos (1) szüret (1) Tallián Hedvig (24) Tállya (1) Tar László (1) Tatárka József (3) település (1) Tim Atkin MW (1) Tokaj (15) Tokaj-Hegyalja (2) Tokaj-hegyalja (15) Tokaji Aszú (4) Tokaji aszú (2) tokaji száraz boros üveg (1) top ötven (1) Tóth Gábor (1) Úrágya (9) Úrágya 2000 (1) Urbán (2) Urbán 2011 (1) üstökös aszú (1) Villa dEste Wine Symposium (1) Vincze Zsolt (1) Vióka (1) Wine and Spirit Magazine (1) Címkefelhő

KARÁCSONYI ÜZENET A KÖRBŐL

2013.12.24. 11:24 oddbinsa

Év vége közeledtével megkértem a Mádi Kör tagjait, hogy értékeljék 2013-at, saját elképzelésükre bízva, hogy mit tartanak kiemelendőnek rajongóik számára. Az év végi hajrá és a karácsonyi készülődés közepette „lapzártámig” három, ámde a lényeget megragadó válasz érkezett a Körből. Fogadjátok szeretettel! Íme!

BARTA PINCE

Az idei évnek két komoly tapasztalata volt számomra. Szepsy István díja után egyértelmű, hogy egyre inkább a világnak kell dolgoznunk. Ez felveti a megcélzott világszintű borkészítéssel és szőlészkedéssel adekvát folyamatos továbbképzés szükségességét akár a napszámosi-szőlőmunkási szintig.

A másik idei tapasztalat számomra az Öreg Király dűlő első terméseinek minőségéből és fogadtatásából következik: egyértelmű, hogy a borvidéknek vissza kell hódítania a háború és a filoxéra vész után elhagyott történelmi területeket. Jelenleg 1300 hektár történelmi első osztályba sorolt parlag található a borvidéken. Ezen területek visszafoglalását mielőbb meg kell kezdeni.

Barta Károly

 

LENKEY PINCÉSZET

Kedves Olvasó!

Hédike arra kért, értékeljem az elfogyóban lévő évet.

Panaszra nincs okom! 2013-ban megvalósultak az álmaim, a Szőlőben és a Pincében egyaránt. Hordókba kerültek a rég áhított dűlős, édes szamorodni alapanyagok és végre lett Aszú is! A Pincét is sikerült fejlesztenünk, új hordókat vásároltunk, új acéltartályt, és megvalósultak az irányított erjesztés feltételei is.

Hálás vagyok ezért az évért!

Kellemes ünnepeket kívánok Mindannyiuknak!

Lenkey Géza

 

SZENT TAMÁS ÉS SZEPSY 

Az idei év történései közül három fontos, a megvalósulás különböző szakaszaiban lévő eseményt emelnék ki.

Elsőként említeném, hogy nem kis erőfeszítések árán elkészült a feldolgozó, mely a leglátványosabb eleme a MÁD bor mögött felálló integrációnak. Legkorszerűbb infrastruktúrával felszerelt épületünk elkészültével az integráció még tovább erősödik, ennek révén pedig a településünkön élők, a mádiak is végre magukénak érezhetik a fejlődést, hisz nekik is a szőlő a mindenük.

Ahogy az egész borvidéken, így Mádon is több azon emberek száma, akik nem kommunikálnak a nyilvánossággal, de ők is - valamennyien - a génjeikben hordozzák azt a különlegességet, amit a tokajiság jelent. A borvidék újjáépítéséhez szükség van mindnyájukra!

Másik kiemelendő történés, hogy az adminisztrációs előírások teljesítésével, lassan sikerül visszahódítani a szőlőművelés és borkészítés számára a Király mellett fekvő Kővágó dűlőt.

Végül pedig öröm a javából az idei évjárat. A Szent Tamás Szőlőbirtok életre hívása óta munkál bennem egy terv, ami most megvalósulni látszik - mert végre a Szent Tamás birtok eddigi öt évjáratából idén elkészült az első szamorodni -, ehhez a vezérfonalat a 2003-as Szepsy, Dániel Szamorodni adta. Ez lebegett a szemeim előtt mikor hozzáfogtam a készítéséhez. A bor egyelőre még erjedőben... Különlegessé teszi ezt a bort, hogy „új” dűlő, a tállyai Dongó dűlő adja az alapanyagát, azaz dűlőszelektált szamorodniról beszélünk. Ez az első osztályú dűlő egyébként még számos lehetőséget tartogat. A Dongó Szamorodni elkészítésével elindult a tállyai dűlők feltérképezése.

Amit terveztünk és szerettünk volna elkészíteni ebben az évben, az előre megálmodott minőségben azt sikerült végrehajtanunk mind a Szent Tamásban mind pedig a Szepsyben. Ennek szellemében futunk neki a jövő évnek, azaz a mostani állapotot tekintjük zéró pontnak. Tudjuk, hogy mindig van még sokkal magasabb szint.

Boldog Karácsonyt és Boldog Új Évet Kívánok mindannyiunk nevében!

Ifj. Szepsy István

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: Király ifj. Szepsy István Mádi Kör Lenkey Géza Barta Károly Dongó Szamorodni Kővágó

A bejegyzés trackback címe:

https://imad.blog.hu/api/trackback/id/tr915707061

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mindig van magasabb szint 2013.12.28. 09:39:01

A Dongó-szamorodni elkészítésével elindult a tállyai dűlők feltérképezése. Ez az első osztályú dűlő egyébként még számos lehetőséget tartogat.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.