HTML

Leírás

...ahol a magyar borreneszánsz világraszóló borai születnek.

Bejegyzések

Friss topikok

  • tommybravo: Kár, hogy nem a "greatest European wine", mert azt, ugye importálni kell hazánkba. (2017.02.03. 11:21) NEMZETI ÜGY
  • rezedam: Az ikon megvalósult, az ikon életre kelt. Most már csak arra vagyok kíváncsi, hogy mivel jönnek elő a kákán is csomót keresők. Persze a rosszindulat valótlanságok állítására is képes... Kiállunk és ... (2016.05.01. 22:48) A MÉRFÖLDKŐ – SZEPSY 100
  • farkas istvan: Nagy mázli ha valaki ebben a kőrben otthonosan mozog, hiszen aki JÓ bort szereti rossz Ember nem lehet.JÓ ha a Magyar bor vissza kapja a megérdemelt elismerést és egyre többen vannak akik ezt komol... (2015.11.03. 11:18) MIT TÖLTÜNK A FURMINTOS POHÁRBA?
  • pcomment: ok (2015.06.28. 06:39) A FIÚ, AKIT SZEPSY ISTVÁNNAK HÍVNAK
  • Bióka: Szeretném ezt a könyvet megvásárolni. Hol lehet? (2014.12.11. 08:38) DŰLŐN INNEN ÉS TÚL

Címkék

1413 (1) 1811 (1) 2008 Szepsy Szent Tamás Furmint (1) 99 pont (1) Alexandre de Lur Saluces (1) Alkonyi László (2) állattenyésztés (1) Alois Kracher (1) Anyukám mondta (1) Árverés (1) árverés (1) Asztalos Zoltán (1) aszú (14) aszú szabályzat (1) AXA Millésimes (1) A bor ura (1) A szeretet mint tőke (2) Balassa István (7) Balla Enikő (1) Barta Károly (1) Betsek (5) Birsalmás (1) Bodnár Sándor (1) bor (1) Borbarát Vendégház (1) botrytis (2) Botrytis Forum (1) Budaházy Pince (1) búr kecske (1) Cs. Kovács Ilolna (1) csalán (1) Decanter (1) Demeter Zoltán (1) Disznókő (1) Dlusztus Imre (1) Dongó Szamorodni (1) dr.Mészáros Gabriella (1) dr. Farkas Géza (1) dr. Mészáros Gabriella (1) Dudás Szabolcs (1) Duna Televízió (1) Egon Müller (1) Egri csillagok (1) Ekler Dezső (1) Első Mádi Borház (2) Erdőbénye (1) Eszencia (3) Feke Pál (1) fine dining (1) Forczek Ákos (3) furmint (19) furmintnap (1) Furmint Február (1) furmint pohár (1) Furmint Ünnep (3) Gárdonyi (1) Gincsai Tamás (2) Gizella Pince (1) Gusteau (2) Gusteau Kulináris Élményműhely (2) gyógyfű (1) gyógynövény (1) gyomirtás (1) Halley üstökös (1) Hangács (1) hárslevelű (1) hatóanyag tartalom (1) Holdvölgy Pincészet (2) Homonna Attila (2) Hornyák László (1) Horváth Gábor (1) Horváth Gábor séf (2) ifj.Szepsy István (3) ifj. Szepsy István (6) ifj Szepsy István (8) integráció (1) Isa Bal (1) Istvan Szepsy junior (1) Jancis Robinson MW (2) Jásdi István (1) Kácsárd (1) kapálás (2) Kató András (1) kecskehús (1) kecskesajt (1) kékfrankos (1) Király (3) Koroknay Dániel Általános Iskola (1) kötött talaj (1) Kővágó (1) Lajosok (1) Lapis (1) Lenkey Géza (3) Leskó István (1) Mád (36) Mádi album (1) Mádi Furmint Ünnep (2) Mádi Kör (7) Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület (1) mádi sajt (1) Mád bor (2) Mád Furmint (2) Mád Furmint 2011 (1) magyar parlagi (1) Mészáros László (1) Michael Brodabent (1) Moric Weingut (1) Nagy Tokaji Borárverés (2) Napudvar (1) nemes penész (1) nemzeti ügy (1) Nicolas Godebsky (2) Novák Lajos (1) Nyírjes (1) Nyúlászó (3) Nyúlászó 58 (1) oktatás (1) Ők 23-an Az Év Bortermelői Magyarországon (1) Paloznak (1) Pannon Bormíves Céh (1) Pannon Bormustra (1) Percze (2) Piskolti Berndett (1) portréfilm (1) Prestige Award (1) Rohály Gábor (1) Roland Velich (1) Sárga Borház Étterem (1) Stephen Brook (1) szamorodni (2) száraz (1) Szarka Dénes (4) Szarka Pince (1) Szent Benedek Pincészet (1) Szent Orbán (2) Szent Tamás (13) Szent Tamás 2008 (1) Szent Tamás Pincészet (11) Szent Tamás Szőlőbirtok (2) Szent Tamás Winery (1) Szepsy (15) Szepsy 100 (1) Szepsy 100 Úrágya 2015 (1) Szepsy aszú (1) Szepsy film (1) Szepsy István (28) Szepsy István portréja (1) Szepsy Pince (1) Szepsy Szamorodni (1) Szilágyi László (2) szintű (1) Szokolai Ákos (1) szüret (1) Tallián Hedvig (24) Tállya (1) Tar László (1) Tatárka József (3) település (1) Tim Atkin MW (1) Tokaj (15) Tokaj-Hegyalja (2) Tokaj-hegyalja (15) Tokaji Aszú (4) Tokaji aszú (2) tokaji száraz boros üveg (1) top ötven (1) Tóth Gábor (1) Úrágya (9) Úrágya 2000 (1) Urbán (2) Urbán 2011 (1) üstökös aszú (1) Villa dEste Wine Symposium (1) Vincze Zsolt (1) Vióka (1) Wine and Spirit Magazine (1) Címkefelhő

JENŐ, A BORÁSZ, AKI BORÁSZABB A LEGBORÁSZABBAKNÁL

2013.12.12. 10:55 oddbinsa

Ha én egyszerű borfogyasztó lennék, aki néha borfesztiválozik, néha levesz a polcról, és kosarába helyez csinos palackokat, és mint ilyen, a borok iránt kicsinyt érdeklődő személy, akinek néha a figyelme elkap borral és borászokkal kapcsolatos híreket, ezek közül is inkább csak a könnyed életstílus típusú írásokat, ilyesfajta fogyasztóként bizonyára nem érteném, hogy miért van annyi díj és elismerés csöppnyi hazánkban a bor táján, és melyik mit ér.

De mivel nem vagyok egyszerű borfogyasztó, érteni vélem a díjazási mániát. Sikerben fürdeni csodás dolog, és a magyar borászat az elmúlt bő két évtized igazi örömhozója. Legnagyobb borászaink kimagasló egyéniségek, jobbára épp szerénységük és a kezük nyomán létrejövő valódi eredmény teszi őket naggyá. Minden áldást megérdemelnek! Csoda, hogy egyre nagyobb a sikerük? De mi jut vissza ebből nekik?

Emlékszem, mikor megtudták évtizede a haverok, hogy „közöm van” a borhoz, húúú, úgy néztek rám, mint nagy titkok tudójára. Aztán a bort övező áhítat átváltott minden szinten trendységbe. Ma már minden sarkon borfesztivál üt tábort, és aki háromszor bekapál egy jobb hegynek a levétől az a másnaposság múltával borboltot vagy borbárt nyit. A borászok bőrén egyre többen kívánnak vámot szedni, nem csupán az állam. A piac is. Ami nincs is. 

Mert miközben a borászszakma a siker első nagy lendületének erejével élve, végre saját sorait elkezdte rendezni, lassan elmozdítva az egész ágazatot a minőség irányába, ez idő alatt megsokasodtak nem csak a fesztiválok és borkereskedők, hanem a díjak is. Van Az Év Bortermelője. Ez a Bor Akadémia díja. De kik az akadémikusok? Van a Borászok Borásza, ez a szakma díja egy üzletember tehetségéből. Van a Prestige Award ez a sajtó díja, egy másik üzletember okosságából. Van az Év Pincészete a szakmai köröknek köszönhetően. Milyen szakmai körökből?

dij_9999_ft_k.jpg

Ha én egyszerű borfogyasztó volnék, egyáltalán nem érdekelne, hogy milyen szempontok alapján lett kedden kiváló borász Jenő, két hét múlva még borászabb Samu, és még négy nap múlva a legborászabb Ödön.

Ha én egyszerű borfogyasztó lennék, az érdekelne, hogy az év egy nagy pillanatában minden hírcsatornából elhangozzék adott év ünnepeltjének a neve, és rohanjak a borboltba, hogy vegyek a borából a családom és barátaim asztalára. Mert meg akarnám ünnepelni őt. A szorgalmas, hiteles, tehetséges honfitársamat, aki eddigi életútjával egész Magyarország számára példa. Nem mellesleg példa arra is, hogy köztiszteletet lehet kivívni tisztességes mezőgazdasági munkával.

A Pannon Bormíves Céh tömöríti a borászok legjavát. Uraim, ott a Céhben, legyetek szívesek szakmai tekintélyeteknél fogva összegereblyézni a rakoncátlan szálakat! Ez nem csupán a Ti, de a terebélyesedő borfogyasztói tábor érdeke is. Lehet díjazni egyetlen ünnepség keretében ifjú borásztehetséget, a legzúzósabb fehérboros gazdát, a legvagányabb vörös boros gazdát, az év legjobb rozésát, a legpuccosabb pincészetet, a legokosabb fajtamentőt. De a reflektor a nagy bejelentés napjának csúcsán végül teljes erőből egyetlen emberre ontsa a fényt!

Ha én egyszerű borfogyasztó lennék, e díjat nem csak érteném, de érezném is.

Tallián Hedvig 

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://imad.blog.hu/api/trackback/id/tr265687230

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Jenő, a borász, aki borászabb a legborászabbaknál 2013.12.15. 16:26:01

Ha egyszerű borfogyasztó volnék, nem érdekelne, hogy milyen szempontok alapján lett kedden kiváló borász Jenő, két hét múlva még borászabb Samu, és még négy nap múlva a legborászabb Ödön.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.