HTML

Leírás

...ahol a magyar borreneszánsz világraszóló borai születnek.

Bejegyzések

Friss topikok

  • tommybravo: Kár, hogy nem a "greatest European wine", mert azt, ugye importálni kell hazánkba. (2017.02.03. 11:21) NEMZETI ÜGY
  • rezedam: Az ikon megvalósult, az ikon életre kelt. Most már csak arra vagyok kíváncsi, hogy mivel jönnek elő a kákán is csomót keresők. Persze a rosszindulat valótlanságok állítására is képes... Kiállunk és ... (2016.05.01. 22:48) A MÉRFÖLDKŐ – SZEPSY 100
  • farkas istvan: Nagy mázli ha valaki ebben a kőrben otthonosan mozog, hiszen aki JÓ bort szereti rossz Ember nem lehet.JÓ ha a Magyar bor vissza kapja a megérdemelt elismerést és egyre többen vannak akik ezt komol... (2015.11.03. 11:18) MIT TÖLTÜNK A FURMINTOS POHÁRBA?
  • pcomment: ok (2015.06.28. 06:39) A FIÚ, AKIT SZEPSY ISTVÁNNAK HÍVNAK
  • Bióka: Szeretném ezt a könyvet megvásárolni. Hol lehet? (2014.12.11. 08:38) DŰLŐN INNEN ÉS TÚL

Címkék

1413 (1) 1811 (1) 2008 Szepsy Szent Tamás Furmint (1) 99 pont (1) Alexandre de Lur Saluces (1) Alkonyi László (2) állattenyésztés (1) Alois Kracher (1) Anyukám mondta (1) Árverés (1) árverés (1) Asztalos Zoltán (1) aszú (14) aszú szabályzat (1) AXA Millésimes (1) A bor ura (1) A szeretet mint tőke (2) Balassa István (7) Balla Enikő (1) Barta Károly (1) Betsek (5) Birsalmás (1) Bodnár Sándor (1) bor (1) Borbarát Vendégház (1) botrytis (2) Botrytis Forum (1) Budaházy Pince (1) búr kecske (1) Cs. Kovács Ilolna (1) csalán (1) Decanter (1) Demeter Zoltán (1) Disznókő (1) Dlusztus Imre (1) Dongó Szamorodni (1) dr.Mészáros Gabriella (1) dr. Farkas Géza (1) dr. Mészáros Gabriella (1) Dudás Szabolcs (1) Duna Televízió (1) Egon Müller (1) Egri csillagok (1) Ekler Dezső (1) Első Mádi Borház (2) Erdőbénye (1) Eszencia (3) Feke Pál (1) fine dining (1) Forczek Ákos (3) furmint (19) furmintnap (1) Furmint Február (1) furmint pohár (1) Furmint Ünnep (3) Gárdonyi (1) Gincsai Tamás (2) Gizella Pince (1) Gusteau (2) Gusteau Kulináris Élményműhely (2) gyógyfű (1) gyógynövény (1) gyomirtás (1) Halley üstökös (1) Hangács (1) hárslevelű (1) hatóanyag tartalom (1) Holdvölgy Pincészet (2) Homonna Attila (2) Hornyák László (1) Horváth Gábor (1) Horváth Gábor séf (2) ifj.Szepsy István (3) ifj. Szepsy István (6) ifj Szepsy István (8) integráció (1) Isa Bal (1) Istvan Szepsy junior (1) Jancis Robinson MW (2) Jásdi István (1) Kácsárd (1) kapálás (2) Kató András (1) kecskehús (1) kecskesajt (1) kékfrankos (1) Király (3) Koroknay Dániel Általános Iskola (1) kötött talaj (1) Kővágó (1) Lajosok (1) Lapis (1) Lenkey Géza (3) Leskó István (1) Mád (36) Mádi album (1) Mádi Furmint Ünnep (2) Mádi Kör (7) Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület (1) mádi sajt (1) Mád bor (2) Mád Furmint (2) Mád Furmint 2011 (1) magyar parlagi (1) Mészáros László (1) Michael Brodabent (1) Moric Weingut (1) Nagy Tokaji Borárverés (2) Napudvar (1) nemes penész (1) nemzeti ügy (1) Nicolas Godebsky (2) Novák Lajos (1) Nyírjes (1) Nyúlászó (3) Nyúlászó 58 (1) oktatás (1) Ők 23-an Az Év Bortermelői Magyarországon (1) Paloznak (1) Pannon Bormíves Céh (1) Pannon Bormustra (1) Percze (2) Piskolti Berndett (1) portréfilm (1) Prestige Award (1) Rohály Gábor (1) Roland Velich (1) Sárga Borház Étterem (1) Stephen Brook (1) szamorodni (2) száraz (1) Szarka Dénes (4) Szarka Pince (1) Szent Benedek Pincészet (1) Szent Orbán (2) Szent Tamás (13) Szent Tamás 2008 (1) Szent Tamás Pincészet (11) Szent Tamás Szőlőbirtok (2) Szent Tamás Winery (1) Szepsy (15) Szepsy 100 (1) Szepsy 100 Úrágya 2015 (1) Szepsy aszú (1) Szepsy film (1) Szepsy István (28) Szepsy István portréja (1) Szepsy Pince (1) Szepsy Szamorodni (1) Szilágyi László (2) szintű (1) Szokolai Ákos (1) szüret (1) Tallián Hedvig (24) Tállya (1) Tar László (1) Tatárka József (3) település (1) Tim Atkin MW (1) Tokaj (15) Tokaj-Hegyalja (2) Tokaj-hegyalja (15) Tokaji Aszú (4) Tokaji aszú (2) tokaji száraz boros üveg (1) top ötven (1) Tóth Gábor (1) Úrágya (9) Úrágya 2000 (1) Urbán (2) Urbán 2011 (1) üstökös aszú (1) Villa dEste Wine Symposium (1) Vincze Zsolt (1) Vióka (1) Wine and Spirit Magazine (1) Címkefelhő

SZEPSY MESTER OSCART KAPOTT

2013.11.11. 11:56 oddbinsa

Sejthető volt, hogy valami történni fog. Az éveken át tartó kitartó munka, és a fejlődés iránti elkötelezettség elismeréseként november 8-án Olaszországban a comói-tó partján a Villa d’Este luxushotelben tartott World Wine Symposiumon másod ízben adták át a borvilág Oscar-ját. Az elismerést idén Szepsy István kapta.

A világ legmagasabbra értékelt csúcsborainak találkozóját Francoiş Mauss hívta életre öt évvel ezelőtt, melyre a borvilág legmagasabb presztízsű borászatainak vezetői is áldásukat adták, és ezt nem csak levelükben, de jelenlétükkel is erősítik. A keresztapák - Alain Vauthier (Château Ausone), Aubert de Villaine (Domaine de la Romanée-Conti) Angelo Gaja (Gaja), Egon Müller (Weingut Egon Müller), Pablo Alvarès (Vega Sicilia) – közösen jegyzett levelükben részletezik, tudatában vannak, hogy a bor nem csupán a történelem során, de ma is hatalmas kihívásokkal néz szembe többek közt a globalizáció, az új piacok megjelenése folytán, ugyanakkor bíznak benne, hogy a nehézségeket az egész borvilág hasznára lehet fordítani, ezért is támogatják az alapítót a Wine Symposium létrehozásában, extra jelentőséget tulajdonítva annak, hogy az öreg kontinens szívében Olaszországban van a székhely.

A keresztapák kiemelik, hogy a Wine Symposium alkalmat ad arra - először a történelemben -, hogy a legtekintélyesebb bortermelők, döntéshozók, és megrendelők találkozzanak és megosszák egymással tudásukat és bor iránti szenvedélyüket. Mint a keresztapák írják, „egyesítjük erőinket a tökéletesség, a minőség és a professzionalizmusért folytatott harcban.” 

villa_d-este_szi_k.jpg2013. nov. 8. "Les Seigneurs du Vin díj' kitüntettje Szepsy István

A World Wine Symposium-ot idén ötödik alkalommal rendezték meg a comoi tónál. Ez évtől a rendezvénynek otthont adó luxushotel a Villa d’Este nevét viseli az exkluzív esemény, azaz Villa D’Este Wine Symposium (VDEWS), melynek célja, hogy a globális boripar szereplőit összehozza közösen gondolkodni és vitatkozni a csúcsborok érdekében. Borászati teljesítményt a VDEWS első ízben 2012-ben ismert el, a díjazott Helmut Dönnhoff volt, aki a németországi Nahe borvidéken huszonöt hektáros birtokon gazdálkodik, Jancis Robinson MW 2010-es és ’11-es Rajnai Rizlingjét a legjobb német Rizlingként tartja számon.

A VDEWS a termelők, kereskedők, újságírók, politikusok, és műgyűjtők részvételével természetesen a borról folyó diskurzus jegyében zajlik, azzal a fontos kitétellel, hogy a bor nem csupán kereskedelmi árucikk, hanem olyan termék, ami történelmi és kulturális dimenziókat hordoz magában, így kötelezően védendő és támogatandó.

villa_deste_szepsy_podium_k.jpgSzepsy István

Forczek Ákostól, Szepsy István angliai importőrétől tudom, hogy idén a VDEWS fő témája az európai borászatok és termőhelyi különlegességek körül forgott, melyen Szepsy István Tokaj-hegyaljáról tartott előadást, majd a szombati gálavacsorát megelőzően megkapta „Les Seigneurs du Vin” magyarul a Bor Urai névre keresztelt a díjat, melyet a borászok Oscar-díjának tekinthetünk.

Francoiş Mauss a díj odaítélésének indoklásában kitért a bő egy évszázaddal ezelőtti dicsőséges időkre majd részletezte a kommunizmus okozta rombolást és kiemelte, hogy Tokaj és benne Szepsy István bő húsz éve miként küzd, hogy újra felépítse a kultúra teremtő luxusterméket. Soha nem volt ekkora szükség olyan embereke, akik tudják, hogy mit és miért csinálnak, idézte Forczek Ákos a díjátadón elhangzottakat.

A négy napos esemény során a résztvevők több ezer eurós részvételi díjért több lélegzetelállító, például Chateau Cheval Blanc és Egon Müller vertikálison mélyülhettek el szenvedélyükben.

Szepsy István Olaszországból hazatérve faggatózásomra elmondta, nagy megtiszteltetésnek vette a meghívást, és számára is csak a helyszínen derült ki, hogy mennyire elképesztő - reggelitől vacsoráig tartó - gasztronómiai esemény a VDEWS, és amit még ő sem tapasztalt korábban, de a Villa d’Este-ben igen, hogy maga Aubert de Villaine kóstoltatta a Domaine de la Romanée-Conti borokat.

villa_deste_galavacsora_k.jpgSzepsy István, Forczek Ákos, Egon Müller, Jean Trimbach

Természetesen saját boraiból is bemutatott néhányat Tokaj-hegyaljáról tartott előadását megelőzően és azt követően. A legnagyobb sikert a száz százalékban új hordós tétel a mára már szépen integrálódott 2007-es Szent Tamás Furmint aratta, bár mint Szepsy István megjegyzi, ez csupán egy kísérlet, kötelező próba. Ezen kívül a vendégek - akik közt szép számmal volt dúsgazdag orosz -, és a borászok is oda voltak a 2011-es Úrágya ásványosságától, és természetesen a 2008-as Szamorodniért, valamint a 2007-es és 2006-os – utóbbi aszút a gálavacsorán szolgálták fel - Szepsy Aszúkért is lelkesedtek.

Isten éltesse "A Bor Ura díj" kitüntetettjét!

Tallián Hedvig

1 komment

Címkék: Szepsy István Tokaj-hegyalja Forczek Ákos Villa dEste Wine Symposium

A bejegyzés trackback címe:

https://imad.blog.hu/api/trackback/id/tr345626531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

...elmúlik... 2013.11.11. 22:12:38

Bár a tokaji bor nagyon messze van az én ízlésvilágomtól, de ezúton is gratulálok Szepsy úrnak az elért sikeréhez.
Büszkék lehetünk rá, hogy magyar borász kapta ezt a kitüntető címet.