HTML

Leírás

...ahol a magyar borreneszánsz világraszóló borai születnek.

Bejegyzések

Friss topikok

  • tommybravo: Kár, hogy nem a "greatest European wine", mert azt, ugye importálni kell hazánkba. (2017.02.03. 11:21) NEMZETI ÜGY
  • rezedam: Az ikon megvalósult, az ikon életre kelt. Most már csak arra vagyok kíváncsi, hogy mivel jönnek elő a kákán is csomót keresők. Persze a rosszindulat valótlanságok állítására is képes... Kiállunk és ... (2016.05.01. 22:48) A MÉRFÖLDKŐ – SZEPSY 100
  • farkas istvan: Nagy mázli ha valaki ebben a kőrben otthonosan mozog, hiszen aki JÓ bort szereti rossz Ember nem lehet.JÓ ha a Magyar bor vissza kapja a megérdemelt elismerést és egyre többen vannak akik ezt komol... (2015.11.03. 11:18) MIT TÖLTÜNK A FURMINTOS POHÁRBA?
  • pcomment: ok (2015.06.28. 06:39) A FIÚ, AKIT SZEPSY ISTVÁNNAK HÍVNAK
  • Bióka: Szeretném ezt a könyvet megvásárolni. Hol lehet? (2014.12.11. 08:38) DŰLŐN INNEN ÉS TÚL

Címkék

1413 (1) 1811 (1) 2008 Szepsy Szent Tamás Furmint (1) 99 pont (1) Alexandre de Lur Saluces (1) Alkonyi László (2) állattenyésztés (1) Alois Kracher (1) Anyukám mondta (1) Árverés (1) árverés (1) Asztalos Zoltán (1) aszú (14) aszú szabályzat (1) AXA Millésimes (1) A bor ura (1) A szeretet mint tőke (2) Balassa István (7) Balla Enikő (1) Barta Károly (1) Betsek (5) Birsalmás (1) Bodnár Sándor (1) bor (1) Borbarát Vendégház (1) botrytis (2) Botrytis Forum (1) Budaházy Pince (1) búr kecske (1) Cs. Kovács Ilolna (1) csalán (1) Decanter (1) Demeter Zoltán (1) Disznókő (1) Dlusztus Imre (1) Dongó Szamorodni (1) dr.Mészáros Gabriella (1) dr. Farkas Géza (1) dr. Mészáros Gabriella (1) Dudás Szabolcs (1) Duna Televízió (1) Egon Müller (1) Egri csillagok (1) Ekler Dezső (1) Első Mádi Borház (2) Erdőbénye (1) Eszencia (3) Feke Pál (1) fine dining (1) Forczek Ákos (3) furmint (19) furmintnap (1) Furmint Február (1) furmint pohár (1) Furmint Ünnep (3) Gárdonyi (1) Gincsai Tamás (2) Gizella Pince (1) Gusteau (2) Gusteau Kulináris Élményműhely (2) gyógyfű (1) gyógynövény (1) gyomirtás (1) Halley üstökös (1) Hangács (1) hárslevelű (1) hatóanyag tartalom (1) Holdvölgy Pincészet (2) Homonna Attila (2) Hornyák László (1) Horváth Gábor (1) Horváth Gábor séf (2) ifj.Szepsy István (3) ifj. Szepsy István (6) ifj Szepsy István (8) integráció (1) Isa Bal (1) Istvan Szepsy junior (1) Jancis Robinson MW (2) Jásdi István (1) Kácsárd (1) kapálás (2) Kató András (1) kecskehús (1) kecskesajt (1) kékfrankos (1) Király (3) Koroknay Dániel Általános Iskola (1) kötött talaj (1) Kővágó (1) Lajosok (1) Lapis (1) Lenkey Géza (3) Leskó István (1) Mád (36) Mádi album (1) Mádi Furmint Ünnep (2) Mádi Kör (7) Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület (1) mádi sajt (1) Mád bor (2) Mád Furmint (2) Mád Furmint 2011 (1) magyar parlagi (1) Mészáros László (1) Michael Brodabent (1) Moric Weingut (1) Nagy Tokaji Borárverés (2) Napudvar (1) nemes penész (1) nemzeti ügy (1) Nicolas Godebsky (2) Novák Lajos (1) Nyírjes (1) Nyúlászó (3) Nyúlászó 58 (1) oktatás (1) Ők 23-an Az Év Bortermelői Magyarországon (1) Paloznak (1) Pannon Bormíves Céh (1) Pannon Bormustra (1) Percze (2) Piskolti Berndett (1) portréfilm (1) Prestige Award (1) Rohály Gábor (1) Roland Velich (1) Sárga Borház Étterem (1) Stephen Brook (1) szamorodni (2) száraz (1) Szarka Dénes (4) Szarka Pince (1) Szent Benedek Pincészet (1) Szent Orbán (2) Szent Tamás (13) Szent Tamás 2008 (1) Szent Tamás Pincészet (11) Szent Tamás Szőlőbirtok (2) Szent Tamás Winery (1) Szepsy (15) Szepsy 100 (1) Szepsy 100 Úrágya 2015 (1) Szepsy aszú (1) Szepsy film (1) Szepsy István (28) Szepsy István portréja (1) Szepsy Pince (1) Szepsy Szamorodni (1) Szilágyi László (2) szintű (1) Szokolai Ákos (1) szüret (1) Tallián Hedvig (24) Tállya (1) Tar László (1) Tatárka József (3) település (1) Tim Atkin MW (1) Tokaj (15) Tokaj-Hegyalja (2) Tokaj-hegyalja (15) Tokaji Aszú (4) Tokaji aszú (2) tokaji száraz boros üveg (1) top ötven (1) Tóth Gábor (1) Úrágya (9) Úrágya 2000 (1) Urbán (2) Urbán 2011 (1) üstökös aszú (1) Villa dEste Wine Symposium (1) Vincze Zsolt (1) Vióka (1) Wine and Spirit Magazine (1) Címkefelhő

A ZÁRKÓZOTT

2013.11.06. 09:00 oddbinsa

Bár a Balatonon született mégis Tokaj-hegyalja az élete. Makacs, elszánt és zárkózott. BALASSA ISTVÁN saját mikrobirtoka mellett a Szent Tamás Pincészetet is erősíti, 2012-ben "Az év borász felfedezettjévé" választották, őt faggattam.

(A portré a VinCE Magazin, Amiért élek rovatában jelent meg 2012 őszén.)

Siófokon láttam meg a napvilágot, mert a szüleimet a munka Tokaj-hegyaljáról oda szólította. Imádom a Balatont, érzem, hogy onnan származom. Édesanyám kiváló mezőgazdasági szakember volt, nagyszüleim folyton emlegették különleges tudását. Szakismerete miatt költözött a család a Balatonhoz.

Apró gyerekként vesztettem el a szüleimet, végül hosszas viszontagságok után sikerült a nagyszüleimnek magukhoz venniük. Tokajban az ő szárnyaik alatt nőttem fel. A régi idők szellemében neveltek, így kicsit más lett a világképem, mint a velem egykorú kortársaimé. Egyedüli gyerekként hamar meg kellett tapasztalnom, hogy csak magamra számíthatok. Makacsságom mellett elszántságomat is ebből eredeztetem. Csak az elérendő cél számít. Különösen hasznos ez a hozzáállás a bor minősége szempontjából, ennek rendelek alá minden mást, mert a lehető legjobbat kell létrehozni. A szőlőműveléstől a bor bemutatásáig eljutni kreativitást feltételező folyamat. Nagyszerűsége, hogy a világomat magam alkotom, saját szabályokkal.

Biológia tagozatos gimnáziumba jártam, majd a főiskolát Nyíregyházán biológia tanár szakon végeztem. Tanítottam is rövid ideig, szerettek a gyerekek, de ha hirtelen megállna most a „mozgólépcső” már nem igazán menne a váltás. A borkészítés, birtoképítés teljesen más jellegű tevékenység, nem mindegy, hogy az ember mivel tölti az idejét. Most kell észnél lenni, mert kemény dolog ötven-hatvan évesen ráébredni, hogy hiábavalósággal telt az élet.

Első boros élményemen a Bodrogközben egy főiskolai táborozás alkalmával estem át. Körülbelül húsz évesen csak úgy tudtam inni a sárga olymposos palackból, ha befogtam az orrom, annyira durva záptojás szaga volt annak a bornak.  Később, egy egervines debrői hárslevelűvel gyűjtöttem erőt, hogy gitározni merjek egy kislánynak. Nem csoda, hogy sok helybelivel ellentétben én sokáig nem éreztem kötődést a szőlőhöz. Éles váltást a borélményben a Royal Tokaji 1993-as Szent Tamás hat puttonyos aszúja hozott. Akkor tudatosult, hogy milyen az igazi bor.

 

balassai_k.jpgBalassa István

Szepsy István irányt ad a boraival és a gondolataival. Neki mindig elfogadom a véleményét, tanácsát, gondolatait. Nagyon sok segítséget ad nekünk, fiatal borászoknak, és mindig szívesen teszi. Borral foglalkozni nehéz, sok a kétely, sok a probléma mindig meg kell oldani valamit és ez sokszor nyomaszt. Volt egy pont, amikor már majdnem beletört a bicskám. Ekkor egész véletlenül felbukkant Szepsy István. Hosszan beszélgettünk. De nem a múltról és nem is a jelenről, csakis a jövőről, a tervekről. Ez a találkozás átbillentett a holtponton. Szakmai életem legfontosabb egy órája zajlott akkor le.

Egyáltalán nem számítottam az Év Borászfelfedezettje kitüntető címre, már attól boldog voltam, hogy bekerülhettem a legjobb ötven borász közé. Pesszimistának tartom magam, mindig a rosszra készülök, hogy ne érjen meglepetés. De ez a díj, életem legnagyobb elismerése.

A harminchetes szám bűvöletében élek. Végigkíséri az életemet. A 37-es szám alatt lakunk, a 37-es főút jön Tokajba, de az autóm rendszámába, a telefonszámomba is és mindenbe valahogy belekeveredik ez a szám. Jövőre leszek harminchét éves, kíváncsi vagyok mi fog történni.

Lokálpatrióta tokaji vagyok, fontosnak tartom városunk fejlődését. A borok mellett extra érték, hogy Tokaj városában élünk, bűn lenne ezt nem kihasználni. Tokaj város borászaival közösen hívtuk életre a Tokaji Borászok Asztaltársaságát, szeretnénk a várost értékkel megtölteni, élhetőbbé tenni. Úgy gondolom hasonló utat tudunk bejárni, mint a mádi borászok, és ezt mindenképpen követendő példának tarom.

Egyszer majd nyitok egy kézműves sörfőzdét is. Tokaj városában, a kedvenc borbárunkba azért jártunk le egy időben, mert kiváló szűretlen búza sört lehetett kapni. Imádom a kézműves söröket. Mindent szeretek, ami egyedi és tükrözi a készítő személyiségét, kreativitását.

Felfedezni a termőhelyi különbségeket - hogy mire képes a Betsek, a Mézesmály - izgalmas szellemi kaland, s közben a tudásunk a tapasztalatainkkal, mint egy hógolyó növekszik évről évre. Eközben persze mindenki magának is bizonyít. A borkészítés mellett szinte semmire nem marad erőm, elvetemültség kell ezt vállalni. Talán a fotózás az, amivel közvetíteni tudom azt a csodálatos világot és légkört, ami körbeöleli Hegyalját.

Miközben a Balassa Bor igazi mikrobirtok, két napba beletelik, mire bejárom az öt hektárnyi, összesen hét dűlőben, ezen belül tizenhét parcellában fekvő területeimet. De csak ezzel a széles spektrummal tudom igazán bemutatni a termőhelyi változatosságot. A tokaji lösz dácittal párosul, a tarcali lösz riolit alapú, a mádi zeolitos riolit az agyaggal közösködik, ami természetesen a végtermékben is érzékelhető. Szeretném, hogy a Balassa Bor idővel egy kis mintabirtokká fejlődne. Jelenleg azonban borászati épület híján egy garázs és egy esztergályos műhely ad otthont a palackba zárt Balassa boroknak.

Életem legfontosabb eseménye 2009-ben történt, megszületett kislányom, Villő. Léte plusz erőt és inspirációt ad az élethez. Ezt a pillanatot mindenképpen szerettem volna egy borral kifejezni. 2009-ből a Mézesmály száraz furmint lett az a bor, ami leginkább magán viseli kislányom személyiségét. Mosolygós, különleges, csibész. Ez a bor fogja a „Villő” nevet viselni.  Olykor, ha van egy kis időm, előveszem hat gitárom egyikét és játszom neki, persze a gyerekdalok mellé becsempészek egy kis Dire Straits-t is.

Tallián Hedvig

1 komment

Címkék: Tokaj Mád Tokaj-hegyalja Balassa István

A bejegyzés trackback címe:

https://imad.blog.hu/api/trackback/id/tr835616375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koreál 2013.11.10. 16:08:45

Dire Straits? Ha Mark Knopfler gitárjátékát és zenéjét játszod és szereted-kreatív, virtuóz ember lehetsz.
Üdv. Békés megyéből