HTML

Leírás

...ahol a magyar borreneszánsz világraszóló borai születnek.

Bejegyzések

Friss topikok

  • tommybravo: Kár, hogy nem a "greatest European wine", mert azt, ugye importálni kell hazánkba. (2017.02.03. 11:21) NEMZETI ÜGY
  • rezedam: Az ikon megvalósult, az ikon életre kelt. Most már csak arra vagyok kíváncsi, hogy mivel jönnek elő a kákán is csomót keresők. Persze a rosszindulat valótlanságok állítására is képes... Kiállunk és ... (2016.05.01. 22:48) A MÉRFÖLDKŐ – SZEPSY 100
  • farkas istvan: Nagy mázli ha valaki ebben a kőrben otthonosan mozog, hiszen aki JÓ bort szereti rossz Ember nem lehet.JÓ ha a Magyar bor vissza kapja a megérdemelt elismerést és egyre többen vannak akik ezt komol... (2015.11.03. 11:18) MIT TÖLTÜNK A FURMINTOS POHÁRBA?
  • pcomment: ok (2015.06.28. 06:39) A FIÚ, AKIT SZEPSY ISTVÁNNAK HÍVNAK
  • Bióka: Szeretném ezt a könyvet megvásárolni. Hol lehet? (2014.12.11. 08:38) DŰLŐN INNEN ÉS TÚL

Címkék

1413 (1) 1811 (1) 2008 Szepsy Szent Tamás Furmint (1) 99 pont (1) Alexandre de Lur Saluces (1) Alkonyi László (2) állattenyésztés (1) Alois Kracher (1) Anyukám mondta (1) Árverés (1) árverés (1) Asztalos Zoltán (1) aszú (14) aszú szabályzat (1) AXA Millésimes (1) A bor ura (1) A szeretet mint tőke (2) Balassa István (7) Balla Enikő (1) Barta Károly (1) Betsek (5) Birsalmás (1) Bodnár Sándor (1) bor (1) Borbarát Vendégház (1) botrytis (2) Botrytis Forum (1) Budaházy Pince (1) búr kecske (1) Cs. Kovács Ilolna (1) csalán (1) Decanter (1) Demeter Zoltán (1) Disznókő (1) Dlusztus Imre (1) Dongó Szamorodni (1) dr.Mészáros Gabriella (1) dr. Farkas Géza (1) dr. Mészáros Gabriella (1) Dudás Szabolcs (1) Duna Televízió (1) Egon Müller (1) Egri csillagok (1) Ekler Dezső (1) Első Mádi Borház (2) Erdőbénye (1) Eszencia (3) Feke Pál (1) fine dining (1) Forczek Ákos (3) furmint (19) furmintnap (1) Furmint Február (1) furmint pohár (1) Furmint Ünnep (3) Gárdonyi (1) Gincsai Tamás (2) Gizella Pince (1) Gusteau (2) Gusteau Kulináris Élményműhely (2) gyógyfű (1) gyógynövény (1) gyomirtás (1) Halley üstökös (1) Hangács (1) hárslevelű (1) hatóanyag tartalom (1) Holdvölgy Pincészet (2) Homonna Attila (2) Hornyák László (1) Horváth Gábor (1) Horváth Gábor séf (2) ifj.Szepsy István (3) ifj. Szepsy István (6) ifj Szepsy István (8) integráció (1) Isa Bal (1) Istvan Szepsy junior (1) Jancis Robinson MW (2) Jásdi István (1) Kácsárd (1) kapálás (2) Kató András (1) kecskehús (1) kecskesajt (1) kékfrankos (1) Király (3) Koroknay Dániel Általános Iskola (1) kötött talaj (1) Kővágó (1) Lajosok (1) Lapis (1) Lenkey Géza (3) Leskó István (1) Mád (36) Mádi album (1) Mádi Furmint Ünnep (2) Mádi Kör (7) Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület (1) mádi sajt (1) Mád bor (2) Mád Furmint (2) Mád Furmint 2011 (1) magyar parlagi (1) Mészáros László (1) Michael Brodabent (1) Moric Weingut (1) Nagy Tokaji Borárverés (2) Napudvar (1) nemes penész (1) nemzeti ügy (1) Nicolas Godebsky (2) Novák Lajos (1) Nyírjes (1) Nyúlászó (3) Nyúlászó 58 (1) oktatás (1) Ők 23-an Az Év Bortermelői Magyarországon (1) Paloznak (1) Pannon Bormíves Céh (1) Pannon Bormustra (1) Percze (2) Piskolti Berndett (1) portréfilm (1) Prestige Award (1) Rohály Gábor (1) Roland Velich (1) Sárga Borház Étterem (1) Stephen Brook (1) szamorodni (2) száraz (1) Szarka Dénes (4) Szarka Pince (1) Szent Benedek Pincészet (1) Szent Orbán (2) Szent Tamás (13) Szent Tamás 2008 (1) Szent Tamás Pincészet (11) Szent Tamás Szőlőbirtok (2) Szent Tamás Winery (1) Szepsy (15) Szepsy 100 (1) Szepsy 100 Úrágya 2015 (1) Szepsy aszú (1) Szepsy film (1) Szepsy István (28) Szepsy István portréja (1) Szepsy Pince (1) Szepsy Szamorodni (1) Szilágyi László (2) szintű (1) Szokolai Ákos (1) szüret (1) Tallián Hedvig (24) Tállya (1) Tar László (1) Tatárka József (3) település (1) Tim Atkin MW (1) Tokaj (15) Tokaj-Hegyalja (2) Tokaj-hegyalja (15) Tokaji Aszú (4) Tokaji aszú (2) tokaji száraz boros üveg (1) top ötven (1) Tóth Gábor (1) Úrágya (9) Úrágya 2000 (1) Urbán (2) Urbán 2011 (1) üstökös aszú (1) Villa dEste Wine Symposium (1) Vincze Zsolt (1) Vióka (1) Wine and Spirit Magazine (1) Címkefelhő

A VILÁG TETEJÉN

2013.10.29. 22:01 oddbinsa

Csak az elismerés, az őszinte szívvel kinyilvánított szeretet hangján lehet megszólalni bizonyos történésekkor. A napokban ilyen történésnek lehettünk tanúi. Gratulációm Szepsy Istvánnak szól, azért az elismerésért, amit a minap az amerikai kiadású Wine and Spirit Magazine hasábjain kapott. A new yorki borszaklap a legmagasabb pontszámot elért borok alapján beválasztotta a 2013-as év és egyben a világ száz legjobb borászata közé a Szepsy Pincészetet.

Mielőtt részletekbe bocsátkoznék, lássuk miként kommentálta a nagyszerű sikert dr. Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus: "Egyértelmű, hogy a magyar borászok közül Szepsy István az egyetlen, akit jegyeznek külföldön. Különösen örvendetes, hogy figyelnek a munkájára, hisz általában arra szoktak komoly figyelmet fordítani, akinek például befektető révén kötődése van. Szepsy Istvánt ilyesféle háttér nélkül is mindenhol ismerik és elismerik, rajta kívül persze még sokaknak a magyar borászok közül ott lehetne a helye a legjobbak közt. Az öröm mellett bízzunk benne, hogy nem egyedi esetről van szó és lesz folytatás, és egyre többen kapják fel a fejüket a magyar borokra mostantól" - fejezte ki reményét a tekintélyes borakadémikus. 

Íme a részletek! Nem csupán eget rengető pontokkal (2008 Szent Tamás Furmint 96 pont, 2008 Szepsy Szamorodni 95 pont, 2009 Birtok Furmint 92 pont) ismerték el a mádi mester borait és munkáját, hanem egy fontos minősítés ismételt leírásával is. A Szepsy Istvánról szóló összeállításban ugyanis megerősítették azt a néhány éve Jancis Robinson MW tollából a Financial Times hasábjain már megtett összevetést, miszerint a nagy száraz tokaji furmint a legnemesebb fehér burgundiakhoz mérhető.

boldogszepsy_k.jpgSzepsy István 2012 tavaszán, Juhász Attila felvétele

A Wine and Spirit Magazine méltatja Szepsy István munkásságát, megemlítve Demeter Zoltán nevét, akivel együtt kezdték meg a száraz furmint kísérleteket a Királyudvarnál. Az idő előrehaladtával Szepsy István saját birtokán elkötelezett munkával tovább bizonyította, mint írják, hogy nagyon is érdemes a száraz furmintot saját jogán készíteni. Majd jön a hangsúlyos rész: a nagyra becsült Szent Tamás dűlőről származó 2008-as furmintja magán viseli a legkiemelkedőbb burgundiak nemességét, miközben határozott furmint karakterrel rendelkezik, és hozzáteszik még, további megerősítést adva ez előbbi kijelentésnek, hogy érlelése bőven túlnyúlik a következő tíz éven.

szepsy_wineandspirit_k.jpgWine and Spirit Magazine top 100

Kilencvenöt pontot kapott 2008-as szamorodnija kapcsán pedig leírják, hogy a száraz vonal felfedezése mellett Szepsy István kitart az hagyományos édes borok készítése mellett, és azon kevesek egyike, aki továbbra is készít szamorodnit. A 95 pontra értékelt 2008-as Szamorodnijáról leírják, hogy óriási komplexitással rendelkezik a bor, melyben a sokszínű édességet a furmintból származó határozott savak keresztülvágják és az erőteljes fűszeres lecsengés száraz bor benyomását kelti. Kapaszkodóul egy száraz Auslese egyensúlyosságát hozza hasonlatnak a szerző.

Természetesen ugyanilyen szív szerinti gratuláció illeti a Royal Tokajit is és a listára való felkerülést hozó borok alkotóját Áts Károlyt, (aki ez évtől már a Tokaj Kereskedőházat erősíti tudásával) hiszen az általa készített borok is szerepelnek a rangos listán. Kilencvenhárom pontot kapott a 2007-es Tokaji 5 puttonyos Aszújuk, 94 pontot a 2007-es Tokaji Betsek 6 puttonyos Aszújuk és 95 pontot a 2003-as Tokaji Essencia, mely bor nem mellesleg, 750 dollárt kóstál.

Szepsy István borain keresztül az írás felhívja a figyelmet arra, hogy a 2008-as Szent Tamás Furmint és a Szamorodni nem csupán nagyszerű teljesítményt jelez, de egyben nyitást is Tokaj-hegyalja eddig kevésbé ismert oldalára.

Mindezt leírva látni egy irányadó szaklapban nem csupán a szerzők kompetenciáját, de nyitottságát és a szakma művelőivel szembeni tiszteletét is feltételezi. Szepsy István megingathatatlan hiten és következetes munkán alapuló teljesítménye pedig nem csupán nekünk, kortársainak, de számtalan generáció múlva is bizonyíték lesz a korszakalkotó nagyságra.

Szívből gratulálunk a nagyszerű elismeréshez!

...és amikor már épp kiteszem a felkiáltójelet a mondat végén, jön a hír Londonból, hogy a brit főváros legelegánsabb negyedében a Héléne Darroze at the Connaught szálloda sommelier-je Giovanni Ferlito, sem véletlenül hisz Szepsy István 2011-es Dorgó Furmintjában, és ezt nem csupán high-life vendégeivel osztja meg, de az Eat Sleep Drink Magazine olvasóival is.

Öröm hátán öröm.

Tallián Hedvig

Szólj hozzá!

Címkék: Szepsy István dr.Mészáros Gabriella Jancis Robinson MW Wine and Spirit Magazine 2008 Szepsy Szent Tamás Furmint

A bejegyzés trackback címe:

https://imad.blog.hu/api/trackback/id/tr125604797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.