HTML

Leírás

...ahol a magyar borreneszánsz világraszóló borai születnek.

Bejegyzések

Friss topikok

  • tommybravo: Kár, hogy nem a "greatest European wine", mert azt, ugye importálni kell hazánkba. (2017.02.03. 11:21) NEMZETI ÜGY
  • rezedam: Az ikon megvalósult, az ikon életre kelt. Most már csak arra vagyok kíváncsi, hogy mivel jönnek elő a kákán is csomót keresők. Persze a rosszindulat valótlanságok állítására is képes... Kiállunk és ... (2016.05.01. 22:48) A MÉRFÖLDKŐ – SZEPSY 100
  • farkas istvan: Nagy mázli ha valaki ebben a kőrben otthonosan mozog, hiszen aki JÓ bort szereti rossz Ember nem lehet.JÓ ha a Magyar bor vissza kapja a megérdemelt elismerést és egyre többen vannak akik ezt komol... (2015.11.03. 11:18) MIT TÖLTÜNK A FURMINTOS POHÁRBA?
  • pcomment: ok (2015.06.28. 06:39) A FIÚ, AKIT SZEPSY ISTVÁNNAK HÍVNAK
  • Bióka: Szeretném ezt a könyvet megvásárolni. Hol lehet? (2014.12.11. 08:38) DŰLŐN INNEN ÉS TÚL

Címkék

1413 (1) 1811 (1) 2008 Szepsy Szent Tamás Furmint (1) 99 pont (1) Alexandre de Lur Saluces (1) Alkonyi László (2) állattenyésztés (1) Alois Kracher (1) Anyukám mondta (1) Árverés (1) árverés (1) Asztalos Zoltán (1) aszú (14) aszú szabályzat (1) AXA Millésimes (1) A bor ura (1) A szeretet mint tőke (2) Balassa István (7) Balla Enikő (1) Barta Károly (1) Betsek (5) Birsalmás (1) Bodnár Sándor (1) bor (1) Borbarát Vendégház (1) botrytis (2) Botrytis Forum (1) Budaházy Pince (1) búr kecske (1) Cs. Kovács Ilolna (1) csalán (1) Decanter (1) Demeter Zoltán (1) Disznókő (1) Dlusztus Imre (1) Dongó Szamorodni (1) dr.Mészáros Gabriella (1) dr. Farkas Géza (1) dr. Mészáros Gabriella (1) Dudás Szabolcs (1) Duna Televízió (1) Egon Müller (1) Egri csillagok (1) Ekler Dezső (1) Első Mádi Borház (2) Erdőbénye (1) Eszencia (3) Feke Pál (1) fine dining (1) Forczek Ákos (3) furmint (19) furmintnap (1) Furmint Február (1) furmint pohár (1) Furmint Ünnep (3) Gárdonyi (1) Gincsai Tamás (2) Gizella Pince (1) Gusteau (2) Gusteau Kulináris Élményműhely (2) gyógyfű (1) gyógynövény (1) gyomirtás (1) Halley üstökös (1) Hangács (1) hárslevelű (1) hatóanyag tartalom (1) Holdvölgy Pincészet (2) Homonna Attila (2) Hornyák László (1) Horváth Gábor (1) Horváth Gábor séf (2) ifj.Szepsy István (3) ifj. Szepsy István (6) ifj Szepsy István (8) integráció (1) Isa Bal (1) Istvan Szepsy junior (1) Jancis Robinson MW (2) Jásdi István (1) Kácsárd (1) kapálás (2) Kató András (1) kecskehús (1) kecskesajt (1) kékfrankos (1) Király (3) Koroknay Dániel Általános Iskola (1) kötött talaj (1) Kővágó (1) Lajosok (1) Lapis (1) Lenkey Géza (3) Leskó István (1) Mád (36) Mádi album (1) Mádi Furmint Ünnep (2) Mádi Kör (7) Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület (1) mádi sajt (1) Mád bor (2) Mád Furmint (2) Mád Furmint 2011 (1) magyar parlagi (1) Mészáros László (1) Michael Brodabent (1) Moric Weingut (1) Nagy Tokaji Borárverés (2) Napudvar (1) nemes penész (1) nemzeti ügy (1) Nicolas Godebsky (2) Novák Lajos (1) Nyírjes (1) Nyúlászó (3) Nyúlászó 58 (1) oktatás (1) Ők 23-an Az Év Bortermelői Magyarországon (1) Paloznak (1) Pannon Bormíves Céh (1) Pannon Bormustra (1) Percze (2) Piskolti Berndett (1) portréfilm (1) Prestige Award (1) Rohály Gábor (1) Roland Velich (1) Sárga Borház Étterem (1) Stephen Brook (1) szamorodni (2) száraz (1) Szarka Dénes (4) Szarka Pince (1) Szent Benedek Pincészet (1) Szent Orbán (2) Szent Tamás (13) Szent Tamás 2008 (1) Szent Tamás Pincészet (11) Szent Tamás Szőlőbirtok (2) Szent Tamás Winery (1) Szepsy (15) Szepsy 100 (1) Szepsy 100 Úrágya 2015 (1) Szepsy aszú (1) Szepsy film (1) Szepsy István (28) Szepsy István portréja (1) Szepsy Pince (1) Szepsy Szamorodni (1) Szilágyi László (2) szintű (1) Szokolai Ákos (1) szüret (1) Tallián Hedvig (24) Tállya (1) Tar László (1) Tatárka József (3) település (1) Tim Atkin MW (1) Tokaj (15) Tokaj-Hegyalja (2) Tokaj-hegyalja (15) Tokaji Aszú (4) Tokaji aszú (2) tokaji száraz boros üveg (1) top ötven (1) Tóth Gábor (1) Úrágya (9) Úrágya 2000 (1) Urbán (2) Urbán 2011 (1) üstökös aszú (1) Villa dEste Wine Symposium (1) Vincze Zsolt (1) Vióka (1) Wine and Spirit Magazine (1) Címkefelhő

SZÜRETI JELENTÉS SZENT ORBÁNNAK

2013.10.22. 12:22 oddbinsa

Szent Orbán ereklyéjét május végén abban a reményben hordozták körbe a borvidéken, hogy nem csak kiváló lesz a szüret, de az aszúhoz is hozzásegíti majd a borvidék újra felfedezett szentje Tokaj-hegyalját. A kilátások ígéretesek.

A mokány faltörő kos, a nagy kedvenc a község nevét viselő alapbor, a MÁD szüretét ifjabb Szepsy István a Szent Tamás Szőlőbirtok főborásza így foglalta össze.

A hűvös ősz miatt két héttel később indult a MÁD szürete, és október 21-re be is fejeztük. Húsz hektárról ezer hektónyi must (szőlő) érkezett be. A tavalyihoz hasonló az idei mennyiség, ez a furminttal és hárslevelűvel együtt körülbelül százezer palacknyi bort ad majd – becsüli a mennyiséget ifjabb Szepsy.

A hűvös időjárás ugyan kitolta a szüret időpontját, de sok helyen tapasztaltunk már botrytiszesedést, tehát válogatni kellett a MÁD alapanyagát adó szőlőt, így a nemes penész által érintett a fürtöket a tőkén hagytuk.

Idén a savtartalom magasabb és az alkoholtartalom is fél fokkal több lesz, mint a 2012-es MÁD esetében. Spontán reduktív módon erjesztjük a MÁDot, fajélesztő hozzáadása nélkül, és almasav bontás sem lesz. A MÁDba a legtöbb alapanyagot a Nyúlászó dűlő adta, de tovább színesíti a bort a Danczka, a Sarkad, a Kishegy, a Suba, a Középhegy, a kultikus Úrágya, és az óriás Urbán dűlőkből származó szőlő. A MÁD nemcsak itthon, de külföldön és különösen Nagy-Britanniában is kezd egyre népszerűbbé válni, ahol egyszer kóstolták ott ismét szeretnék – összegezte a bor egyre növekvő piaci sikerét ifjabb Szepsy.

Nem véletlen, hogy azzal indítottam, a MÁD igazi élharcos, konkurencia ide vagy oda, ez a bor egész Hegyaljáért nyomul az élen.

A fiatal borász arra a kérdésemre - ami egyébként a teljes magyar borkedvelő közönséget lázban tartja -, hogy idén lesz-e aszú, így válaszolt:

aszusodo_furt_k.jpgAszúsodó fürt, Szepsy Kinga felvétele

Mindenképp! Ezt már bátran kijelenthetem. Természetesen ez birtokoktól is függ, hisz ahol több fürtöt hagynak a tőkén, ott intenzívebb a botrytisz fejlődése. A szemek egészségesen töppednek, nincs más nem kívánatos penész faj jelen, és a sav-cukor arány is jó. A száraz és édes borhoz is jó minőségű gyümölcs adja az alapanyagot. Még egy hónapja van a botrytisznek, hogy ott is megjelenjen, ahol ebben a pillanatban még nem ütötte fel a fejét.

Nyakig ugyan nem gázolunk idén az aszúszemben, de jó közepes mennyiség várható az már biztos. Lesz késői szüretelésű- és aszú bor is! Értékelte az aszúsodás ez évi helyzetét ifjabb Szepsy István.

Mindehhez csak annyit fűznék még hozzá, úgy tűnik Szent Orbán értékeli, hogy számítanak a támogatására. Hála érte!

Tallián Hedvig

Szólj hozzá!

Címkék: szüret aszú botrytis Mád Tokaj-hegyalja ifj Szepsy István Szent Orbán Szent Tamás Szőlőbirtok nemes penész

A bejegyzés trackback címe:

https://imad.blog.hu/api/trackback/id/tr765592167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.