HTML

Leírás

...ahol a magyar borreneszánsz világraszóló borai születnek.

Bejegyzések

Friss topikok

  • tommybravo: Kár, hogy nem a "greatest European wine", mert azt, ugye importálni kell hazánkba. (2017.02.03. 11:21) NEMZETI ÜGY
  • rezedam: Az ikon megvalósult, az ikon életre kelt. Most már csak arra vagyok kíváncsi, hogy mivel jönnek elő a kákán is csomót keresők. Persze a rosszindulat valótlanságok állítására is képes... Kiállunk és ... (2016.05.01. 22:48) A MÉRFÖLDKŐ – SZEPSY 100
  • farkas istvan: Nagy mázli ha valaki ebben a kőrben otthonosan mozog, hiszen aki JÓ bort szereti rossz Ember nem lehet.JÓ ha a Magyar bor vissza kapja a megérdemelt elismerést és egyre többen vannak akik ezt komol... (2015.11.03. 11:18) MIT TÖLTÜNK A FURMINTOS POHÁRBA?
  • pcomment: ok (2015.06.28. 06:39) A FIÚ, AKIT SZEPSY ISTVÁNNAK HÍVNAK
  • Bióka: Szeretném ezt a könyvet megvásárolni. Hol lehet? (2014.12.11. 08:38) DŰLŐN INNEN ÉS TÚL

Címkék

1413 (1) 1811 (1) 2008 Szepsy Szent Tamás Furmint (1) 99 pont (1) Alexandre de Lur Saluces (1) Alkonyi László (2) állattenyésztés (1) Alois Kracher (1) Anyukám mondta (1) Árverés (1) árverés (1) Asztalos Zoltán (1) aszú (14) aszú szabályzat (1) AXA Millésimes (1) A bor ura (1) A szeretet mint tőke (2) Balassa István (7) Balla Enikő (1) Barta Károly (1) Betsek (5) Birsalmás (1) Bodnár Sándor (1) bor (1) Borbarát Vendégház (1) botrytis (2) Botrytis Forum (1) Budaházy Pince (1) búr kecske (1) Cs. Kovács Ilolna (1) csalán (1) Decanter (1) Demeter Zoltán (1) Disznókő (1) Dlusztus Imre (1) Dongó Szamorodni (1) dr.Mészáros Gabriella (1) dr. Farkas Géza (1) dr. Mészáros Gabriella (1) Dudás Szabolcs (1) Duna Televízió (1) Egon Müller (1) Egri csillagok (1) Ekler Dezső (1) Első Mádi Borház (2) Erdőbénye (1) Eszencia (3) Feke Pál (1) fine dining (1) Forczek Ákos (3) furmint (19) furmintnap (1) Furmint Február (1) furmint pohár (1) Furmint Ünnep (3) Gárdonyi (1) Gincsai Tamás (2) Gizella Pince (1) Gusteau (2) Gusteau Kulináris Élményműhely (2) gyógyfű (1) gyógynövény (1) gyomirtás (1) Halley üstökös (1) Hangács (1) hárslevelű (1) hatóanyag tartalom (1) Holdvölgy Pincészet (2) Homonna Attila (2) Hornyák László (1) Horváth Gábor (1) Horváth Gábor séf (2) ifj.Szepsy István (3) ifj. Szepsy István (6) ifj Szepsy István (8) integráció (1) Isa Bal (1) Istvan Szepsy junior (1) Jancis Robinson MW (2) Jásdi István (1) Kácsárd (1) kapálás (2) Kató András (1) kecskehús (1) kecskesajt (1) kékfrankos (1) Király (3) Koroknay Dániel Általános Iskola (1) kötött talaj (1) Kővágó (1) Lajosok (1) Lapis (1) Lenkey Géza (3) Leskó István (1) Mád (36) Mádi album (1) Mádi Furmint Ünnep (2) Mádi Kör (7) Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület (1) mádi sajt (1) Mád bor (2) Mád Furmint (2) Mád Furmint 2011 (1) magyar parlagi (1) Mészáros László (1) Michael Brodabent (1) Moric Weingut (1) Nagy Tokaji Borárverés (2) Napudvar (1) nemes penész (1) nemzeti ügy (1) Nicolas Godebsky (2) Novák Lajos (1) Nyírjes (1) Nyúlászó (3) Nyúlászó 58 (1) oktatás (1) Ők 23-an Az Év Bortermelői Magyarországon (1) Paloznak (1) Pannon Bormíves Céh (1) Pannon Bormustra (1) Percze (2) Piskolti Berndett (1) portréfilm (1) Prestige Award (1) Rohály Gábor (1) Roland Velich (1) Sárga Borház Étterem (1) Stephen Brook (1) szamorodni (2) száraz (1) Szarka Dénes (4) Szarka Pince (1) Szent Benedek Pincészet (1) Szent Orbán (2) Szent Tamás (13) Szent Tamás 2008 (1) Szent Tamás Pincészet (11) Szent Tamás Szőlőbirtok (2) Szent Tamás Winery (1) Szepsy (15) Szepsy 100 (1) Szepsy 100 Úrágya 2015 (1) Szepsy aszú (1) Szepsy film (1) Szepsy István (28) Szepsy István portréja (1) Szepsy Pince (1) Szepsy Szamorodni (1) Szilágyi László (2) szintű (1) Szokolai Ákos (1) szüret (1) Tallián Hedvig (24) Tállya (1) Tar László (1) Tatárka József (3) település (1) Tim Atkin MW (1) Tokaj (15) Tokaj-Hegyalja (2) Tokaj-hegyalja (15) Tokaji Aszú (4) Tokaji aszú (2) tokaji száraz boros üveg (1) top ötven (1) Tóth Gábor (1) Úrágya (9) Úrágya 2000 (1) Urbán (2) Urbán 2011 (1) üstökös aszú (1) Villa dEste Wine Symposium (1) Vincze Zsolt (1) Vióka (1) Wine and Spirit Magazine (1) Címkefelhő

A NAGY VITA VÉGE

2013.10.09. 13:18 oddbinsa

A blogger az alábbi írásban igyekszik a klasszikus újságírás tudósítói szerepébe visszavonulni azért, hogy a főszerep a borvidék sorsának alakítóié lehessen.

Kitűnni a sorból fesztivállal, ünneppel, mámorral és főleg a furminttal. A hegyaljai települések a maguk módján versengenek a borszeretőkért. Rendezvényeik közt az idén tizedik alkalommal megrendezett TOKAJI ŐSZ az egyetlen, amelyik a borvidéket teljesen lefedve, annak méltóságát is hangsúlyozva a borvidék meghatározó pincészeteit összefogva kínál mély, átfogó és elegáns programot a borturistáknak.

E sorok írója a Termőhelye: Mád címmel hirdetett kóstolón vett részt. A szeptember 20-22 közt tartott esemény nulladik napján, melyen tíz pincészet egy-egy mádi bora került terítékre. A borsor mintegy díszletként szolgált arra, hogy Szepsy István borász és Alkonyi László borszakíró egymásnak adva a szót vezesse végig az egybegyűlteket saját víziójukat láttatva Mád közelmúltjától indulva a borvidék jövője irányába.

A kóstoló első tétele Demeter Zoltán 2012-es Verese volt, bora mellé a borász az estnek rövid felvezetőt is adott, melyben utalt arra, hogy a nemzetközi szaksajtó egy-egy boron keresztül magasan elismeri, ezzel szemben a hazai szaksajtó nem ritkán durva kritikával illeti a Tokaj-hegyalján zajló erőfeszítéseket. Kérdése így szólt: Vajon mi az oka annak, hogy a húsz éve tartó heroikus munkát, ami Tokaj-hegyalján zajlik és megújulást hozott, csak a külföldiek veszik észre? Mi az oka, hogy a világ borgondolkodói ismerik és elismerik az eredményeinket, de Tokaj mégsem világhírű?

Magunkban kell keresni az okokat - adott választ Demeter Zoltán saját felvetésére – mert nem sikerült elérnünk a hitelességet, nem tudtuk a borvidéken belüli szabályokat megváltoztatni például édesítés megszüntetése, helyben palackozás kritériuma és maximális terhelhetőség kikötése.

Erzsébet Pince, Király Furmint 2012

Szepsy István Mád és Tokaj-hegyalja meghatározásának problematikájával indított. Miközben az egész borvidék hasonlít, mégis különbözik egymástól, hasonlít mert az utóvulkáni működés adja az alapot, ugyanakkor az egyes települések eltérnek egymástól Tállya andezites, Mád zeolitos, Tarcal, Tokaj löszös, mondta majd rátért az elmúlt két évtized munkájának elemzésére. Három szakaszra bontotta a rendszerválást követő munkát. Az első szakasz a kilencvenes évek elejétől 1998-ig tartott az ez volt aszú újra felfedezésének időszaka, ezt követte egy rövidebb időszak, a második az új típusú kései szüretelésű borokkal, majd a komoly fordulatot hozó harmadik szakasz 2003-tól napjainkig a száraz- és dűlő szelektált borok felfedezésével. A borvidék négyszáztizennyolc dűlőjéből eddig mindössze tizennégyből készült komoly bor, hangsúlyozta. A mádi körös borászatok törekszenek arra, hogy még kifejezőbb és könnyen ihatóbb borokat készítsenek. Ugyanakkor, a borvidéki településeknek - hívta fel a figyelmet Szepsy István - önállóan meg kell tudni határozniuk magukat, létrehozva eredetvédelmi körzeteiket. Mád nyolc éve ezen az úton jár, a cél az egységes fejlődés, és az összefogás erejével egymást húzni felfelé.

Alkonyi László Szepsy István szavaira reagálva, így kezdte, nem lehet csak Mádról beszélni. 2005 óta vagyok lakcímkártyám szerint is mádi lakos, nejlon paraszt, ahogy magát illette utalva betelepülő mivoltára. Majd így folytatta, a helyi szereplők küzdenek csak szakmai kérdésekkel, a probléma azonban az, hogy a stratégiai gondolkodás hiányzik a borvidék mögül, de ez nem a borászok hibája, jegyzete meg.

A történelmi körülményekre utalva kiemelte Tokaj-hegyalja zsákborvidék, mivel elvágták természetes kapcsolataitól például Kassától, Ungvártól. Szükség lenne arra, hogy egy nemzetközi útvonalba becsatlakozzék.

Kulturális értelemben is első számú borvidékünk, emelte ki Alkonyi László, de a gyerekek nem sok mindent tudnak róla. A Rákóczi örökség helyszínére minden iskolás korú gyermeket el kellene hozni, javasolta a borszakíró.

Demetervin, Király Furmint 2012

Royal Tokaji Borászat, Szent Tamás Furmint 2011

Szepsy István így folytatta, sématörőknek kell lennünk! El kell hinni, hogy nem elegendő csak a mindennapok szintjén gondolkodnunk, ugyanis képesek vagyunk arra, hogy hozzáadjunk mindig valami újat a teremtéshez. A világ számtalan részén zajlanak pénzügyi befektetések, viszont mi akkor jutunk előre, ha folyton egyre egyedibbet készítünk, mint mások. A borász véleménye szerint ez is ok, amiért nem lehet közös Tokaj marketinget csinálni. Majd indokolván jelezte, hogy tíz éve maga sem tudta, miért kell neki a száraz borral foglalkoznia, ugyanis mint mondta, hiányos volt a tudásunk. Viszont ma már tudatosan végezzük a ránk bízottakat, a régieknek azonban nem volt erre lehetőségük, és csak sématöréssel lehetünk igazán komolyak.

Alkonyi László így folytatta, 2005-ben a Tokaji Ősz mottója a fényszövés volt, összeszőni a tokaji települések finomságait. De mi a nagy bor, tette fel a kérdést. Mert minél nagyobb, annál kevesebb ember érti csupán azt a pici pluszt. A világ legjobb boraira gigantikus összegeket költő cambridgei Trinity College-ban borbemutató során szerzett tapasztalataira hivatkozva Alkonyi László kiemelte, hogy ott csak akkor fognak minket elfogadni kultúrának, ha nemcsak megszállott embereink lesznek, de képesek leszünk olyan rendszert felépíteni és működtetni, ami a tehetséges embert felemeli. A rendszer továbbá ahhoz is kell, hogy a borok értelmezhetővé váljanak.

Sauska Borászat, Birsalmás Furmint 2011

Szent Tamás Szőlőbirtok, Percze Furmint 2011

Szepsy István így folytatta, a rendszer 1944 és 1965 közt teljesen szétesett, épp ezért kezdte el a Mádi Kör a rendszert megteremteni nyolc éve. Messze vagyunk attól, hogy úgy gondolkodjunk, mint egy világhatalom polgárai, de a rendszerünk előbb-utóbb talpra fog állni. A szocialista rendszerben ki volt adva a parancs, hogy a nagy fürtű szőlő a kívánatos, mert nem volt elég a bor a KGST számára. De rangsorolni csak azokat a dolgokat lehet, legyen szó szőlőről, amelyek értékesek.

Alkonyi László így válaszolt, 1998-ban nem értettem miért mondja István azt, hogy Mád lesz a borvidék központja, és ma világos, hogy Mád szakmai kérdésekben elől jár, és látható, hogy a 2000-es évektől az egyéni teljesítmény közösségi tudássá kezd emelkedni.

Szepsy, Urbán Furmint 2011

Alana-Tokaj, Betsek Hárslevelű 2006

Szepsy István korábbi gondolatmenetét folytatva a száraz bor, szamorodni és aszú tagozódásra rátérve kiemelte, a stílusnál számba kell venni a szőlő korát, a fajta típusát, a hozamot és az érési állapotot. A furmint teljes megismerése nem csupán a száraz borok miatt fontos, de az aszú is a furmintra épül. Tény, tette hozzá, hogy a furmint önmagában szárazon, húzó borként 2003 előtt nem létezett tudatos formában. Visszalépve az időben jelezte, hogy a furmint mellé a hárslevelű a filoxéra óta társult be és vált a klasszikus hármas tagjává a sárga muskotállyal. Kétségtelen, hogy a furmintnál kiszámíthatóbb a hárslevelű szép fejlődésével, de százharminc egyed megfigyelésével a furmint klónszelekciója már megkezdődött, hangsúlyozta Szepsy István a megindult kutatásokra utalva.

Alkonyi László így folytatta, a mádi bor jövője azon múlik, hogy hány gyerek játszik az árokparton, minél többen, annál jobbak a kilátások.

Lenkey Pincészet, December 2005

Királyudvar, Demi-Sec Furmint 2009

Szepsy István erre harminchárom éves fiát idézte, akitől Tokaj-hegyalját elhagyó, nem ritkán külföldön élő egykori iskolatársai rendre megkérdezik, hogy hová lettek a fiatalok a falujukból, mire ifjabb Szepsy így válaszolt, ott vannak, ahol ti. Ezért úgy kell dolgoznunk, mondta Szepsy István, hogy visszatérjenek a fiatalok.

Mád első számú borásza az est vége felé így méltatta partnere munkásságát, több mint tizennyolc éve ismerjük egymást Alkonyi Lászlóval, jó barátságban, szakmai együttműködésben voltunk, túl jókat írt egykor a Világgazdaság majd a Borbarát hasábjain, akkoriban az elején voltunk sok mindennek, nem állnánk nélküle ma ott, ha nem írja a Borbarátot és a Tokajról szóló könyveit. Majd nemzetközi vizekre evezett a borász, a Wine Spectator 1991-ben azt írta, hogy a magyarok azt hiszik, hogy a dollár a fán terem, mert zöld mint a levél, de tudnunk kell, hogy sem a nagyságrend sem a nagy pénz nem számít, mert a lényeg az, hogy mi megteszünk-e mindent. A kérdést eldönteni azonban, hogy ki a jobb a tudós, a paraszt, a munkás, az értelmiségi, csak úgy válaszolhatjuk meg, ha szívünk szerint élünk, Kahlil Gibran a próféta is azt mondta, mikor tanácsért fordultak hozzá, hogy a szél nem szól szebben az óriás tölgyfához, mint a fűszálak legkisebbikéhez. Csak az nagyobb, aki a szél szavát a saját szeretete által még édesebb dallá teszi.

Alkonyi László, miután életútjára terelte Szepsy István a szót, elmondta, hogy tőzsdével foglalkozott, de váltott, lakhelyet is, és tapasztalja, hogy Mádon milyen jó emberek élnek és köztük lenni sokkal jobb, és tudja, hogy az élet utolsó pillanatában csak az számít majd, hogy kikkel és miként töltöttük az időnket, és erre Tokaj-hegyalja kiváló vidék. Ha valaki erre a tájra megérkezik el kell érnünk, hogy ezzel a kérdéssel kezdjen foglalkozni.

Szepsy István így zárta gondolatait, hitben élő gyarapodó népességre van szükség, hiába határozzák meg a világban a komolyságot pénzben, a cél nem a pénz, a minőségnek magunknak kell lennünk.

Tallián Hedvig

Szólj hozzá!

Címkék: Demeter Zoltán Mád Szepsy István Alkonyi László

A bejegyzés trackback címe:

https://imad.blog.hu/api/trackback/id/tr705558637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.