HTML

Leírás

...ahol a magyar borreneszánsz világraszóló borai születnek.

Bejegyzések

Friss topikok

  • tommybravo: Kár, hogy nem a "greatest European wine", mert azt, ugye importálni kell hazánkba. (2017.02.03. 11:21) NEMZETI ÜGY
  • rezedam: Az ikon megvalósult, az ikon életre kelt. Most már csak arra vagyok kíváncsi, hogy mivel jönnek elő a kákán is csomót keresők. Persze a rosszindulat valótlanságok állítására is képes... Kiállunk és ... (2016.05.01. 22:48) A MÉRFÖLDKŐ – SZEPSY 100
  • farkas istvan: Nagy mázli ha valaki ebben a kőrben otthonosan mozog, hiszen aki JÓ bort szereti rossz Ember nem lehet.JÓ ha a Magyar bor vissza kapja a megérdemelt elismerést és egyre többen vannak akik ezt komol... (2015.11.03. 11:18) MIT TÖLTÜNK A FURMINTOS POHÁRBA?
  • pcomment: ok (2015.06.28. 06:39) A FIÚ, AKIT SZEPSY ISTVÁNNAK HÍVNAK
  • Bióka: Szeretném ezt a könyvet megvásárolni. Hol lehet? (2014.12.11. 08:38) DŰLŐN INNEN ÉS TÚL

Címkék

1413 (1) 1811 (1) 2008 Szepsy Szent Tamás Furmint (1) 99 pont (1) Alexandre de Lur Saluces (1) Alkonyi László (2) állattenyésztés (1) Alois Kracher (1) Anyukám mondta (1) Árverés (1) árverés (1) Asztalos Zoltán (1) aszú (14) aszú szabályzat (1) AXA Millésimes (1) A bor ura (1) A szeretet mint tőke (2) Balassa István (7) Balla Enikő (1) Barta Károly (1) Betsek (5) Birsalmás (1) Bodnár Sándor (1) bor (1) Borbarát Vendégház (1) botrytis (2) Botrytis Forum (1) Budaházy Pince (1) búr kecske (1) Cs. Kovács Ilolna (1) csalán (1) Decanter (1) Demeter Zoltán (1) Disznókő (1) Dlusztus Imre (1) Dongó Szamorodni (1) dr.Mészáros Gabriella (1) dr. Farkas Géza (1) dr. Mészáros Gabriella (1) Dudás Szabolcs (1) Duna Televízió (1) Egon Müller (1) Egri csillagok (1) Ekler Dezső (1) Első Mádi Borház (2) Erdőbénye (1) Eszencia (3) Feke Pál (1) fine dining (1) Forczek Ákos (3) furmint (19) furmintnap (1) Furmint Február (1) furmint pohár (1) Furmint Ünnep (3) Gárdonyi (1) Gincsai Tamás (2) Gizella Pince (1) Gusteau (2) Gusteau Kulináris Élményműhely (2) gyógyfű (1) gyógynövény (1) gyomirtás (1) Halley üstökös (1) Hangács (1) hárslevelű (1) hatóanyag tartalom (1) Holdvölgy Pincészet (2) Homonna Attila (2) Hornyák László (1) Horváth Gábor (1) Horváth Gábor séf (2) ifj.Szepsy István (3) ifj. Szepsy István (6) ifj Szepsy István (8) integráció (1) Isa Bal (1) Istvan Szepsy junior (1) Jancis Robinson MW (2) Jásdi István (1) Kácsárd (1) kapálás (2) Kató András (1) kecskehús (1) kecskesajt (1) kékfrankos (1) Király (3) Koroknay Dániel Általános Iskola (1) kötött talaj (1) Kővágó (1) Lajosok (1) Lapis (1) Lenkey Géza (3) Leskó István (1) Mád (36) Mádi album (1) Mádi Furmint Ünnep (2) Mádi Kör (7) Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület (1) mádi sajt (1) Mád bor (2) Mád Furmint (2) Mád Furmint 2011 (1) magyar parlagi (1) Mészáros László (1) Michael Brodabent (1) Moric Weingut (1) Nagy Tokaji Borárverés (2) Napudvar (1) nemes penész (1) nemzeti ügy (1) Nicolas Godebsky (2) Novák Lajos (1) Nyírjes (1) Nyúlászó (3) Nyúlászó 58 (1) oktatás (1) Ők 23-an Az Év Bortermelői Magyarországon (1) Paloznak (1) Pannon Bormíves Céh (1) Pannon Bormustra (1) Percze (2) Piskolti Berndett (1) portréfilm (1) Prestige Award (1) Rohály Gábor (1) Roland Velich (1) Sárga Borház Étterem (1) Stephen Brook (1) szamorodni (2) száraz (1) Szarka Dénes (4) Szarka Pince (1) Szent Benedek Pincészet (1) Szent Orbán (2) Szent Tamás (13) Szent Tamás 2008 (1) Szent Tamás Pincészet (11) Szent Tamás Szőlőbirtok (2) Szent Tamás Winery (1) Szepsy (15) Szepsy 100 (1) Szepsy 100 Úrágya 2015 (1) Szepsy aszú (1) Szepsy film (1) Szepsy István (28) Szepsy István portréja (1) Szepsy Pince (1) Szepsy Szamorodni (1) Szilágyi László (2) szintű (1) Szokolai Ákos (1) szüret (1) Tallián Hedvig (24) Tállya (1) Tar László (1) Tatárka József (3) település (1) Tim Atkin MW (1) Tokaj (15) Tokaj-Hegyalja (2) Tokaj-hegyalja (15) Tokaji Aszú (4) Tokaji aszú (2) tokaji száraz boros üveg (1) top ötven (1) Tóth Gábor (1) Úrágya (9) Úrágya 2000 (1) Urbán (2) Urbán 2011 (1) üstökös aszú (1) Villa dEste Wine Symposium (1) Vincze Zsolt (1) Vióka (1) Wine and Spirit Magazine (1) Címkefelhő

VALLOMÁS A TOKAJI ASZÚ ÁRNYÉKÁBAN

2013.09.26. 14:19 oddbinsa

Ezt a bejegyzést azoknak írom, akik még nem kóstoltak valódi Tokaji Aszút. Tudom, hogy e mondat végi szókapcsolat esszenciálisan maga a magyar valóság. Ugyanakkor soraimmal méltó akarok lenni egy, szinte napra egyező, kilenc évvel ezelőtti nagy találkozáshoz.

Mi az, hogy valódi Tokaji Aszú és mi nem az? Kötelességemnek éreztem, még jóval a boros tanulmányaim előtti időkben, hogy karácsonyra Tokaji Aszút vegyek hol három, hol öt puttonyost. Az ünnepi vacsoránál tudatlan áhítattal itta a család a nagy magyar bornak hitt valamit. Még ma is a számban érzem azt a furcsa égett karamell ízt és a szokványos, hétköznapi édességet némi borszerűséggel kombinálva. Azt hittük ilyen a jó és nemes tokaji, hisz benne van a Himnuszban szőlővesszőstül. De sem nem volt jó, sem nem volt nemes. Amit ittunk az egy lebutított, valódi nagyságától megfosztott drágának álcázott silány tömegáru volt. Épp olyan, mint a manapság vajként, és különféle élelmiszerekként árult gyenge minőségű emberi fogyasztásra csak kérdőjelekkel alkalmas élelmiszer ipari cikkek sokasága. Azzal a különbséggel, hogy a Tokaji Aszú a kádári elnyomó rendszer idején züllött le a szocialista országok kielégíthetetlen alkohol szomja folytán silány árucikké, amivel együtt járt, hogy eleve gyenge minőségű szőlő adta az alapanyagát, az egyéb trükkökről nem is beszélve. Ez a múlt, ami persze tovább él. De csak akkor élhet tovább, ha valakik nem lépnek fel a változtatás belülről dörömbölő igényével, hogy létrehozzanak valami tényleg minőségit, sőt istenit, ami elsőre látszólag szokatlan, de a Himnusz soraihoz valóban méltó.

Aztán szinte napra pontosan kilenc éve – mikor e sorokat írom – megérkeztem Szepsy Istvánhoz akkor még Tarcalra. És megkóstolhattam a valódi Tokaji Aszút, amit akkor ő és már több borász társa a borvidéken, méltó módon - magas minőségű szőlőből, és természetesen bármiféle idegen anyag hozzáadása nélkül – napról-napra erősödő tudással és alázattal készítettek.

A bor, amit a poharamba kaptam leírhatatlan, éppen úgy, ahogy a kimondott szó: nektár, nem az, mint a nektár megkóstolásának élménye maga a tapsztalás. A bor aranyló színe, sűrű, lusta folyása, elképesztő mélységű parfümöket is maga mögé utasító illata és káprázatosan rétegzett, újra és újra más arcait mutató csodás savaktól kiegyensúlyozott édes íze, olyan élményt okozott mintha Isten tenyerén ülnék.

Ekkor nem csupán a nagy borászhoz érkeztem meg, és egy gasztronómiai csúcsélményhez, de a Tokaji Aszúról és a Magyarországról folytatott beszélgetésünk alatt önmagamba is megérkeztem. Addigi életem kulcspillanata volt.

Gyenge minőségű aszúval persze továbbra is tele vannak az üzletek polcai, ugyanakkor szép számmal készítik már a valódi Tokaji Aszút Hegyalján az önmagukat komolyan vevő borászok. E helyütt mindenkit arra biztatnék, aki még nem kóstolt valódi Tokaji Aszút, hogy indulásként menjen el egy komoly kóstolóra, vagy fesztiválra és ismerkedjen a Tokaji Aszúnak nevezett csodával kis lépésekben.

Mindezek után remélem érthető - talán szívvel is -, hogy szüleim mellett miért tartom Szepsy Istvánt jelentős mérföldkőként számon utamon. A valódi Tokaji Aszúval és Istvánnal való találkozást követően sok mindenre rájöttem és az életem is más irányt vett. Elkezdtem megtenni az első lépéseket a lelkem kívánsága szerint. Mert ha valami lélek szerint születik, mint ahogy e nagy borász borai, az megérint más lelkeket is. Örökre.  

Tallián Hedvig

Az önmagukat komolyan vevő borászok közül pedig a Mádi Kör tagjai nemrégiben úgy döntöttek, hogy a Tokaji Aszú ügyében nem ismernek semmiféle kompromisszumot és megalkották szabályrendszerüket. Az alábbiakban ezt olvashatják:

A MÁDI KÖR ASZÚ SZABÁLYZATA 2013

A Mádi kör azt gondolja az aszú borról, hogy az a világ borászatában egyedülállóan aprólékos és munkaigényes kézműves technikával készülő természetes édes bor. Egyedisége, különlegessége, hallatlan munkaigényessége miatt törekednünk kell minőségének a legmagasabb szinten tartására, illetve emelésére. Mivel alapvetően luxus terméknek tekinthető a legkisebb kompromisszum sem megengedhető a minőség tekintetében.

Aszúbor az évjárat ingadozások miatt nem minden évben készíthető azonos minőségben. Ezért minőségének védelme érdekében csak a jó évjáratokban készítünk aszút és a Mádi kör a jövőben minden év legkésőbb december 31-ig közzé teszi, hogy az adott évjáratban készít-e aszút.

Hagyományos aszúszem és alapbor arány, ami évente is ugyanaz. 1 puttony 27,5 liter, 1 gönci hordó 136 liter, azaz az 5 puttonyos aszú esetén azonos térfogatú aszúszem és alapbor (vagy erjedő must) kerül összekeverésre.

A Mádi Kör tagjai 5 és 6 puttonyos aszúbort készítenek.

Az aszúszem minősége minimum 55 refr. százalék, minden bogyó Botrytises, a bogyók szikkadtak, nagyobb tömegben sem tapadnak össze.

Az alapbor minősége minimum 22 mustfok, a fő kívánalom az, hogy túléredett szemeket is tartalmazzanak a fürtök, amelyekből készül a szüret kései fázisában.

Az aszúbor fordítással és máslással nem házasítható. A termelők készítenek fordítást jó évjáratokban, ezt azonban önállóan palackozzák és forgalmazzák főleg helyi értékesítésre.

Termelhető mennyiségek:

- Aszúszőlőt községi és borvidéki eredetmegjelölésre maximum 7 tonna/hektár egészséges szőlőből lehet termelni amiből a maximum elérhető aszúbor mennyiség 1180 liter/ha.

- Dűlős megnevezésnél 650 liter/ha

- Szőlőparcella megnevezésnél 480 liter/ha

- Az ültetvények termésmennyiségét a tagok együttesen ellenőrzik, jegyzőkönyvezik, amit átadnak a Mádi Hegyközség hegybírójának.

- Az aszúszemek áztatása legalább 24 (36) óráig történik.

- A kipréselt aszúbor 2. erjedése hordóban és pincében történik, amíg meg nem áll az erjedés.

- Érlelés pincében 136-500 l-es zempléni tölgy hordóban történik, az erjedés befejezésétől legalább 2 éven keresztül.

A következő mondattal tervezik kibővíteni a szabályzatot a Mádi Kör tagjai: "A Mádi kör tagjai vállalják, hogy kizárólag hagyományos kézi munkával, szemenként a szőlő területen szedett aszúszemet dolgoznak fel". 

Szólj hozzá!

Címkék: Mád Szepsy István Tallián Hedvig Mádi Kör aszú szabályzat Tokaji Aszú

A bejegyzés trackback címe:

https://imad.blog.hu/api/trackback/id/tr475534685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.