HTML

Leírás

...ahol a magyar borreneszánsz világraszóló borai születnek.

Bejegyzések

Friss topikok

  • tommybravo: Kár, hogy nem a "greatest European wine", mert azt, ugye importálni kell hazánkba. (2017.02.03. 11:21) NEMZETI ÜGY
  • rezedam: Az ikon megvalósult, az ikon életre kelt. Most már csak arra vagyok kíváncsi, hogy mivel jönnek elő a kákán is csomót keresők. Persze a rosszindulat valótlanságok állítására is képes... Kiállunk és ... (2016.05.01. 22:48) A MÉRFÖLDKŐ – SZEPSY 100
  • farkas istvan: Nagy mázli ha valaki ebben a kőrben otthonosan mozog, hiszen aki JÓ bort szereti rossz Ember nem lehet.JÓ ha a Magyar bor vissza kapja a megérdemelt elismerést és egyre többen vannak akik ezt komol... (2015.11.03. 11:18) MIT TÖLTÜNK A FURMINTOS POHÁRBA?
  • pcomment: ok (2015.06.28. 06:39) A FIÚ, AKIT SZEPSY ISTVÁNNAK HÍVNAK
  • Bióka: Szeretném ezt a könyvet megvásárolni. Hol lehet? (2014.12.11. 08:38) DŰLŐN INNEN ÉS TÚL

Címkék

1413 (1) 1811 (1) 2008 Szepsy Szent Tamás Furmint (1) 99 pont (1) Alexandre de Lur Saluces (1) Alkonyi László (2) állattenyésztés (1) Alois Kracher (1) Anyukám mondta (1) Árverés (1) árverés (1) Asztalos Zoltán (1) aszú (14) aszú szabályzat (1) AXA Millésimes (1) A bor ura (1) A szeretet mint tőke (2) Balassa István (7) Balla Enikő (1) Barta Károly (1) Betsek (5) Birsalmás (1) Bodnár Sándor (1) bor (1) Borbarát Vendégház (1) botrytis (2) Botrytis Forum (1) Budaházy Pince (1) búr kecske (1) Cs. Kovács Ilolna (1) csalán (1) Decanter (1) Demeter Zoltán (1) Disznókő (1) Dlusztus Imre (1) Dongó Szamorodni (1) dr.Mészáros Gabriella (1) dr. Farkas Géza (1) dr. Mészáros Gabriella (1) Dudás Szabolcs (1) Duna Televízió (1) Egon Müller (1) Egri csillagok (1) Ekler Dezső (1) Első Mádi Borház (2) Erdőbénye (1) Eszencia (3) Feke Pál (1) fine dining (1) Forczek Ákos (3) furmint (19) furmintnap (1) Furmint Február (1) furmint pohár (1) Furmint Ünnep (3) Gárdonyi (1) Gincsai Tamás (2) Gizella Pince (1) Gusteau (2) Gusteau Kulináris Élményműhely (2) gyógyfű (1) gyógynövény (1) gyomirtás (1) Halley üstökös (1) Hangács (1) hárslevelű (1) hatóanyag tartalom (1) Holdvölgy Pincészet (2) Homonna Attila (2) Hornyák László (1) Horváth Gábor (1) Horváth Gábor séf (2) ifj.Szepsy István (3) ifj. Szepsy István (6) ifj Szepsy István (8) integráció (1) Isa Bal (1) Istvan Szepsy junior (1) Jancis Robinson MW (2) Jásdi István (1) Kácsárd (1) kapálás (2) Kató András (1) kecskehús (1) kecskesajt (1) kékfrankos (1) Király (3) Koroknay Dániel Általános Iskola (1) kötött talaj (1) Kővágó (1) Lajosok (1) Lapis (1) Lenkey Géza (3) Leskó István (1) Mád (36) Mádi album (1) Mádi Furmint Ünnep (2) Mádi Kör (7) Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület (1) mádi sajt (1) Mád bor (2) Mád Furmint (2) Mád Furmint 2011 (1) magyar parlagi (1) Mészáros László (1) Michael Brodabent (1) Moric Weingut (1) Nagy Tokaji Borárverés (2) Napudvar (1) nemes penész (1) nemzeti ügy (1) Nicolas Godebsky (2) Novák Lajos (1) Nyírjes (1) Nyúlászó (3) Nyúlászó 58 (1) oktatás (1) Ők 23-an Az Év Bortermelői Magyarországon (1) Paloznak (1) Pannon Bormíves Céh (1) Pannon Bormustra (1) Percze (2) Piskolti Berndett (1) portréfilm (1) Prestige Award (1) Rohály Gábor (1) Roland Velich (1) Sárga Borház Étterem (1) Stephen Brook (1) szamorodni (2) száraz (1) Szarka Dénes (4) Szarka Pince (1) Szent Benedek Pincészet (1) Szent Orbán (2) Szent Tamás (13) Szent Tamás 2008 (1) Szent Tamás Pincészet (11) Szent Tamás Szőlőbirtok (2) Szent Tamás Winery (1) Szepsy (15) Szepsy 100 (1) Szepsy 100 Úrágya 2015 (1) Szepsy aszú (1) Szepsy film (1) Szepsy István (28) Szepsy István portréja (1) Szepsy Pince (1) Szepsy Szamorodni (1) Szilágyi László (2) szintű (1) Szokolai Ákos (1) szüret (1) Tallián Hedvig (24) Tállya (1) Tar László (1) Tatárka József (3) település (1) Tim Atkin MW (1) Tokaj (15) Tokaj-Hegyalja (2) Tokaj-hegyalja (15) Tokaji Aszú (4) Tokaji aszú (2) tokaji száraz boros üveg (1) top ötven (1) Tóth Gábor (1) Úrágya (9) Úrágya 2000 (1) Urbán (2) Urbán 2011 (1) üstökös aszú (1) Villa dEste Wine Symposium (1) Vincze Zsolt (1) Vióka (1) Wine and Spirit Magazine (1) Címkefelhő

KINYILATKOZTATÁS VULKÁNKITÖRÉSSEL

2013.08.30. 14:37 oddbinsa

Amikor a vulkán kitört, megtörtént az áttörés. A magyar borkedvelő lélek számára oly fontos kinyilatkoztatás már bő három éve történt. A Financial Times szombati rovatában összegezte magyarországi tapasztalatait Jancis Robinson MW. Akkor tavasszal a VinCÉn járt a tekintélyes borhölgy és közvetlen benyomásokat szerzett hazánk borairól. Ezt írta le a 2010. április 24-én megjelent írásában.

A szerző messziről indít, szöszöl egy kicsit az angol közfelfogás szerinti kelet-európai bor pozicionálásról, meg az Ausztriával való összemérhetőségről, és arról, hogy a magyarok szőlőkultúrájuk hagyományai felett érzett büszkeségtől vezérelve, hajlandók drágán megvásárolni saját boraikat, ebből eredezteti, hogy külföldön a magyar borok túlárazottnak tűnnek.

Jancis Robinson írásának hangsúlya Szepsy Istvánnal való találkozásába enged betekintést. Abba, hogy tömött előadóteremben érte a megtiszteltetés, hogy meghallgathassa, majd visszafogottabb körülmények között beszélgettek és kóstoltak. Ekkor szóba került a „véletlenül” megtalált 2000-es Úrágya furmint, az első klasszis száraz furmint, és az ebből kibontakozó útkeresés, melynek fontos mérföldköve a Szent Tamás dűlő. Az írás közepére kerül a konklúzió, azaz, hogy a megbízható tokaji termelőtől származó száraz fehér tokaji - furmint és hárslevelű egyaránt – a borszerető közönség számára valódi alternatívája a legnagyobb fehér burgundiaknak.

Jancis Robinson írásában még említést tesz a magyar vörösborok alapját adó fajtákban rejlő lehetőségről.

A száraz tokajinak ez a komoly rangot adó elismerése a világ egyik legtekintélyesebb borszakírójától önmagában tűzijátékot érdemel. A sors különös játéka folytán, az írás megjelenésekor Angliában tartózkodtam. Hazautazásom kényszerűen elnyúlt, mert egy furcsa nevű izlandi vulkán az Eyjafjallajökull kitörése miatt megszűnt a légiközlekedés. Ezért tudtam megvásárolni a Financial Times aznapi számát, mely ezt a fontos írást közölte. Gyanítom, hogy Eyjafjallajökull Tokaj-hegyaljai régen szunnyadó kistestvérei tiszteletére is pöffent egyet. 

Ezek után senki ne csodálkozzon, hogy a furmintnak ünnepe van évek óta. 

Tallián Hedvig

Jancis Robinson MW írása angolul értők számára az alábbi link alatt olvasható:

http://www.ft.com/intl/cms/s/2/0fcb53e4-4e63-11df-b48d-00144feab49a.html#axzz2dRUppIiK 

Szólj hozzá!

Címkék: furmint Szent Tamás Szepsy István Úrágya Jancis Robinson MW

A bejegyzés trackback címe:

https://imad.blog.hu/api/trackback/id/tr695484728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.