HTML

Leírás

...ahol a magyar borreneszánsz világraszóló borai születnek.

Bejegyzések

Friss topikok

  • tommybravo: Kár, hogy nem a "greatest European wine", mert azt, ugye importálni kell hazánkba. (2017.02.03. 11:21) NEMZETI ÜGY
  • rezedam: Az ikon megvalósult, az ikon életre kelt. Most már csak arra vagyok kíváncsi, hogy mivel jönnek elő a kákán is csomót keresők. Persze a rosszindulat valótlanságok állítására is képes... Kiállunk és ... (2016.05.01. 22:48) A MÉRFÖLDKŐ – SZEPSY 100
  • farkas istvan: Nagy mázli ha valaki ebben a kőrben otthonosan mozog, hiszen aki JÓ bort szereti rossz Ember nem lehet.JÓ ha a Magyar bor vissza kapja a megérdemelt elismerést és egyre többen vannak akik ezt komol... (2015.11.03. 11:18) MIT TÖLTÜNK A FURMINTOS POHÁRBA?
  • pcomment: ok (2015.06.28. 06:39) A FIÚ, AKIT SZEPSY ISTVÁNNAK HÍVNAK
  • Bióka: Szeretném ezt a könyvet megvásárolni. Hol lehet? (2014.12.11. 08:38) DŰLŐN INNEN ÉS TÚL

Címkék

1413 (1) 1811 (1) 2008 Szepsy Szent Tamás Furmint (1) 99 pont (1) Alexandre de Lur Saluces (1) Alkonyi László (2) állattenyésztés (1) Alois Kracher (1) Anyukám mondta (1) Árverés (1) árverés (1) Asztalos Zoltán (1) aszú (14) aszú szabályzat (1) AXA Millésimes (1) A bor ura (1) A szeretet mint tőke (2) Balassa István (7) Balla Enikő (1) Barta Károly (1) Betsek (5) Birsalmás (1) Bodnár Sándor (1) bor (1) Borbarát Vendégház (1) botrytis (2) Botrytis Forum (1) Budaházy Pince (1) búr kecske (1) Cs. Kovács Ilolna (1) csalán (1) Decanter (1) Demeter Zoltán (1) Disznókő (1) Dlusztus Imre (1) Dongó Szamorodni (1) dr.Mészáros Gabriella (1) dr. Farkas Géza (1) dr. Mészáros Gabriella (1) Dudás Szabolcs (1) Duna Televízió (1) Egon Müller (1) Egri csillagok (1) Ekler Dezső (1) Első Mádi Borház (2) Erdőbénye (1) Eszencia (3) Feke Pál (1) fine dining (1) Forczek Ákos (3) furmint (19) furmintnap (1) Furmint Február (1) furmint pohár (1) Furmint Ünnep (3) Gárdonyi (1) Gincsai Tamás (2) Gizella Pince (1) Gusteau (2) Gusteau Kulináris Élményműhely (2) gyógyfű (1) gyógynövény (1) gyomirtás (1) Halley üstökös (1) Hangács (1) hárslevelű (1) hatóanyag tartalom (1) Holdvölgy Pincészet (2) Homonna Attila (2) Hornyák László (1) Horváth Gábor (1) Horváth Gábor séf (2) ifj.Szepsy István (3) ifj. Szepsy István (6) ifj Szepsy István (8) integráció (1) Isa Bal (1) Istvan Szepsy junior (1) Jancis Robinson MW (2) Jásdi István (1) Kácsárd (1) kapálás (2) Kató András (1) kecskehús (1) kecskesajt (1) kékfrankos (1) Király (3) Koroknay Dániel Általános Iskola (1) kötött talaj (1) Kővágó (1) Lajosok (1) Lapis (1) Lenkey Géza (3) Leskó István (1) Mád (36) Mádi album (1) Mádi Furmint Ünnep (2) Mádi Kör (7) Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület (1) mádi sajt (1) Mád bor (2) Mád Furmint (2) Mád Furmint 2011 (1) magyar parlagi (1) Mészáros László (1) Michael Brodabent (1) Moric Weingut (1) Nagy Tokaji Borárverés (2) Napudvar (1) nemes penész (1) nemzeti ügy (1) Nicolas Godebsky (2) Novák Lajos (1) Nyírjes (1) Nyúlászó (3) Nyúlászó 58 (1) oktatás (1) Ők 23-an Az Év Bortermelői Magyarországon (1) Paloznak (1) Pannon Bormíves Céh (1) Pannon Bormustra (1) Percze (2) Piskolti Berndett (1) portréfilm (1) Prestige Award (1) Rohály Gábor (1) Roland Velich (1) Sárga Borház Étterem (1) Stephen Brook (1) szamorodni (2) száraz (1) Szarka Dénes (4) Szarka Pince (1) Szent Benedek Pincészet (1) Szent Orbán (2) Szent Tamás (13) Szent Tamás 2008 (1) Szent Tamás Pincészet (11) Szent Tamás Szőlőbirtok (2) Szent Tamás Winery (1) Szepsy (15) Szepsy 100 (1) Szepsy 100 Úrágya 2015 (1) Szepsy aszú (1) Szepsy film (1) Szepsy István (28) Szepsy István portréja (1) Szepsy Pince (1) Szepsy Szamorodni (1) Szilágyi László (2) szintű (1) Szokolai Ákos (1) szüret (1) Tallián Hedvig (24) Tállya (1) Tar László (1) Tatárka József (3) település (1) Tim Atkin MW (1) Tokaj (15) Tokaj-Hegyalja (2) Tokaj-hegyalja (15) Tokaji Aszú (4) Tokaji aszú (2) tokaji száraz boros üveg (1) top ötven (1) Tóth Gábor (1) Úrágya (9) Úrágya 2000 (1) Urbán (2) Urbán 2011 (1) üstökös aszú (1) Villa dEste Wine Symposium (1) Vincze Zsolt (1) Vióka (1) Wine and Spirit Magazine (1) Címkefelhő

KI VAN M É G A PALACKBAN?

2013.07.30. 22:03 oddbinsa

Imádkozzál és dolgozzál! Ebben a szellemben igyekszik a mádi református gyülekezet élni mindennapjait. Ráadásul a reformátusoknak a bor szentsége különösen fontos, hisz két szín alatt áldoznak, így szükség van borra. A Mádi Református Egyházközségnek mindig is volt saját szőlőbirtoka és arról készült bora, a XVII. század óta pedig saját pincéje is, tudtuk meg Tar László lelkésztől, aki elmondta még, hogy két éve gyülekezetük is részt vesz a Mád bor mögött felállt integrációban. Hisz a lelki élet fontos kiegészítője a fizikai munka, a szőlőművelés pedig különösen az, és ha ezt közösségben végzik, az még inkább hozzájárul a lelkek összekapcsolásához.

Ifjabb Szepsy István a Szent Tamás Pincészet főborásza megkeresésére a gyülekezet úgy döntött, hogy szeretnék kivenni a részüket a Mád bor megszületéséből, így aztán felkérték a presbitériumot, hogy jöjjön létre az együttműködés.

Két éve már, hogy az évtizedekig Gyötrik, ma Kishegy néven ismert dűlőn elterülő 1,1 hektár szőlő művelésével hozzájárulnak a mádi reformátusok a falu nevét viselő bor megszületéséhez. Minden presbiter felelős egy sor szőlőért, amit művel, akiknek pedig nem jut sor, azok az aktuális szőlőmunkák idején Tar László hívására összegyűlnek és kalákában elvégzik a szükséges teendőket.

mad_ref_szuret_KICSI.jpgA mádi református közösség szüretel

A Mád borhoz megtermelt szőlőnek szigorú kritériumoknak kell megfelelnie. Egyik ilyen munkafolyamati feltétel a fürtválogatás. Ám, ez a hitelvek miatt kritikus pont hisz, amit Isten megteremtett azt ember ne ritkítsa, vallják a szigorúbb reformátusok, ezért ezt a részmunkát kihagyják, viszont ezen a ponton a Szent Tamás Pincészet munkásai helyreigazítják az elvárt tőkeegyensúlyt. A kalákában végzett szőlőmunkákhoz, mint abba Tar László beavatott, általában mindig társul egy közös gulyásfőzés, és természetesen szüretkor a legemelkedettebb a hangulat, akár hatvan ember is összegyűlik a Kishegy dűlőben. A Mád bor alapanyagául eladott szőlőből származó bevétel pedig az egyházközséget erősíti. A mádi reformátusok így járulnak hozzá nem csak közösségük építéséhez, de Mád hírnevének öregbítéséhez is.

sok_mad_palack_kicsi.jpgA címke bal szélén a református templom rajzolata

A mádi reformátusok Istentiszteletének színhelyéül a XVI. században a ma katolikus templomként ismert épület szolgált. A később leégett, de újjáépített, és mai formájában is ismert református templomot azonban a XIX. század elején építették. Ez az épület nem csupán a közösség lelki életének fontos része, de a falu sziluettjének is, olyannyira, hogy a Mád bor üvegét ölelő címke bal szélén is ott magasodik a református templom.

Tallián Hedvig

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: Mád Szent Tamás Pincészet ifj. Szepsy István Mád bor Tar László

A bejegyzés trackback címe:

https://imad.blog.hu/api/trackback/id/tr475434762

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ki van még a palackban? 2013.07.31. 09:13:03

Ifj. Szepsy István megkeresésére a mádi református gyülekezet úgy döntött, hogy szeretnék kivenni a részüket a Mád-borok megszületéséből.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.