HTML

Leírás

...ahol a magyar borreneszánsz világraszóló borai születnek.

Bejegyzések

Friss topikok

  • tommybravo: Kár, hogy nem a "greatest European wine", mert azt, ugye importálni kell hazánkba. (2017.02.03. 11:21) NEMZETI ÜGY
  • rezedam: Az ikon megvalósult, az ikon életre kelt. Most már csak arra vagyok kíváncsi, hogy mivel jönnek elő a kákán is csomót keresők. Persze a rosszindulat valótlanságok állítására is képes... Kiállunk és ... (2016.05.01. 22:48) A MÉRFÖLDKŐ – SZEPSY 100
  • farkas istvan: Nagy mázli ha valaki ebben a kőrben otthonosan mozog, hiszen aki JÓ bort szereti rossz Ember nem lehet.JÓ ha a Magyar bor vissza kapja a megérdemelt elismerést és egyre többen vannak akik ezt komol... (2015.11.03. 11:18) MIT TÖLTÜNK A FURMINTOS POHÁRBA?
  • pcomment: ok (2015.06.28. 06:39) A FIÚ, AKIT SZEPSY ISTVÁNNAK HÍVNAK
  • Bióka: Szeretném ezt a könyvet megvásárolni. Hol lehet? (2014.12.11. 08:38) DŰLŐN INNEN ÉS TÚL

Címkék

1413 (1) 1811 (1) 2008 Szepsy Szent Tamás Furmint (1) 99 pont (1) Alexandre de Lur Saluces (1) Alkonyi László (2) állattenyésztés (1) Alois Kracher (1) Anyukám mondta (1) Árverés (1) árverés (1) Asztalos Zoltán (1) aszú (14) aszú szabályzat (1) AXA Millésimes (1) A bor ura (1) A szeretet mint tőke (2) Balassa István (7) Balla Enikő (1) Barta Károly (1) Betsek (5) Birsalmás (1) Bodnár Sándor (1) bor (1) Borbarát Vendégház (1) botrytis (2) Botrytis Forum (1) Budaházy Pince (1) búr kecske (1) Cs. Kovács Ilolna (1) csalán (1) Decanter (1) Demeter Zoltán (1) Disznókő (1) Dlusztus Imre (1) Dongó Szamorodni (1) dr.Mészáros Gabriella (1) dr. Farkas Géza (1) dr. Mészáros Gabriella (1) Dudás Szabolcs (1) Duna Televízió (1) Egon Müller (1) Egri csillagok (1) Ekler Dezső (1) Első Mádi Borház (2) Erdőbénye (1) Eszencia (3) Feke Pál (1) fine dining (1) Forczek Ákos (3) furmint (19) furmintnap (1) Furmint Február (1) furmint pohár (1) Furmint Ünnep (3) Gárdonyi (1) Gincsai Tamás (2) Gizella Pince (1) Gusteau (2) Gusteau Kulináris Élményműhely (2) gyógyfű (1) gyógynövény (1) gyomirtás (1) Halley üstökös (1) Hangács (1) hárslevelű (1) hatóanyag tartalom (1) Holdvölgy Pincészet (2) Homonna Attila (2) Hornyák László (1) Horváth Gábor (1) Horváth Gábor séf (2) ifj.Szepsy István (3) ifj. Szepsy István (6) ifj Szepsy István (8) integráció (1) Isa Bal (1) Istvan Szepsy junior (1) Jancis Robinson MW (2) Jásdi István (1) Kácsárd (1) kapálás (2) Kató András (1) kecskehús (1) kecskesajt (1) kékfrankos (1) Király (3) Koroknay Dániel Általános Iskola (1) kötött talaj (1) Kővágó (1) Lajosok (1) Lapis (1) Lenkey Géza (3) Leskó István (1) Mád (36) Mádi album (1) Mádi Furmint Ünnep (2) Mádi Kör (7) Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület (1) mádi sajt (1) Mád bor (2) Mád Furmint (2) Mád Furmint 2011 (1) magyar parlagi (1) Mészáros László (1) Michael Brodabent (1) Moric Weingut (1) Nagy Tokaji Borárverés (2) Napudvar (1) nemes penész (1) nemzeti ügy (1) Nicolas Godebsky (2) Novák Lajos (1) Nyírjes (1) Nyúlászó (3) Nyúlászó 58 (1) oktatás (1) Ők 23-an Az Év Bortermelői Magyarországon (1) Paloznak (1) Pannon Bormíves Céh (1) Pannon Bormustra (1) Percze (2) Piskolti Berndett (1) portréfilm (1) Prestige Award (1) Rohály Gábor (1) Roland Velich (1) Sárga Borház Étterem (1) Stephen Brook (1) szamorodni (2) száraz (1) Szarka Dénes (4) Szarka Pince (1) Szent Benedek Pincészet (1) Szent Orbán (2) Szent Tamás (13) Szent Tamás 2008 (1) Szent Tamás Pincészet (11) Szent Tamás Szőlőbirtok (2) Szent Tamás Winery (1) Szepsy (15) Szepsy 100 (1) Szepsy 100 Úrágya 2015 (1) Szepsy aszú (1) Szepsy film (1) Szepsy István (28) Szepsy István portréja (1) Szepsy Pince (1) Szepsy Szamorodni (1) Szilágyi László (2) szintű (1) Szokolai Ákos (1) szüret (1) Tallián Hedvig (24) Tállya (1) Tar László (1) Tatárka József (3) település (1) Tim Atkin MW (1) Tokaj (15) Tokaj-Hegyalja (2) Tokaj-hegyalja (15) Tokaji Aszú (4) Tokaji aszú (2) tokaji száraz boros üveg (1) top ötven (1) Tóth Gábor (1) Úrágya (9) Úrágya 2000 (1) Urbán (2) Urbán 2011 (1) üstökös aszú (1) Villa dEste Wine Symposium (1) Vincze Zsolt (1) Vióka (1) Wine and Spirit Magazine (1) Címkefelhő

KI VAN A PALACKBAN?

2013.07.17. 11:07 oddbinsa

Mád óriási ütemben fejlődik. A községbe megérkezve baloldalt az Első Mádi Borház fogadja az érkezőt. Mögötte a Szent Tamás Pincészet feldolgozója húzódik. Tíz éve még az álom kategóriába tartozott volna egy, az Első Mádi Borház színvonalú vendéglátóhely. Ma pedig már a mádi valóság kedvelt része. A szép épület a személyzettel együtt méltó módon fogadja a Mádra érkező idegent és helybélit egyaránt.

A rendszeresen Mádra járóban él egy kép, ennek a kontúrját azonban elkezdték tovább rajzolni a tervezők. A Borház mögött ránézésre is jelentős beruházás kezd kimagasodni a földből. A község nevét viselő település szintű bor, a Mád ugyanis saját feldolgozót kap. A beruházás összértéke hétszázhúsz millió forint, melynek felét európai uniós pályázati forrásokból fedezik. Az október közepére elkészülő feldolgozó a szőlő beérkezésétől a Mád palackok dobozolásáig minden munka fázist magában foglal majd, természetesen fehérbor készítési technológiával felszerelten. A feldolgozó kezdetben ötszázezer palack bor elkészítésére és kibocsátására lesz alkalmas.

De kik töltik meg a hatalmas kapacitással bíró épületet megfelelő minőségű szőlőalapanyaggal?

Körülbelül öt év alatt leszünk képesek a feldolgozó teljes kapacitását kihasználni – mondja ifjabb Szepsy István a Szent Tamás Pincészet főborásza. A 2011-es Mád Furmintból húszezer palack, a 2012-esből pedig már százezer palack készült az évről évre növekvő községi termelői összefogás eredményeként. Olyan termelőkkel kötünk kezdetben egy, majd három, annak lejártával pedig öt éves szerződést, akik az általunk megszabott szőlőművelési feltételeknek a gyakorlatban is hajlandók eleget tenni. Rendkívül fontos ugyanis, a Mád bor alapanyagául szolgáló szőlő minősége - hangsúlyozza ifjabb Szepsy –, amit a tenyészidőszak során többször ellenőrzünk.

Vincze Zsolt és édesapja Vincze János az elsők egyike, akik családi szőlőik egy részével részt vesznek a mádi integrációban. A Nyúlászó dűlőben lévő egy hektárjukon az előírások szerint megtermelt szőlőt adják a Mádba. A Vincze család egyrészt azért döntött úgy, hogy részt vesz a Mád bor alapanyagául szolgáló szőlő mögötti összefogásban, mert az átlag felvásárlók által kínált árnál többet kapnak a szőlőért. Másrészt pedig érzik, hogy a Mád bor javítja a borvidéki képet, és végül, de nem utolsó sorban, látják az általuk megtermelt szőlőből készült bort lepalackozva, büszkeségre okot adó termékként.

Édesapám talán az első volt, akit megkeresett a Szent Tamás Pincészet, hogy vegyen részt az integrációban - mondja Vincze Zsolt -, nagyon örült, hogy számítanak rá. Édesanyámmal együtt művelik a szőlőt és szigorúan betartják az új szőlőművelési előírásokat: a hajtás- majd a fürtválogatást, a tőkeegyensúly szerinti fürtritkítást. Emlékszem apám könnybe lábadt szemére, amikor először górta le a fölösleges fürtöket a földre, később persze büszkén mutogatta a barátainak a lepalackozott Mád Furmintot. Nem könnyű az átállás lelkileg sem, meg persze ez kemény munka. De a szomszédok is látják, hogy mennyivel szebb a szőlőnk látványa mióta így műveljük – teszi hozzá Vincze Zsolt –, de az is fontos, hogy édesapámék sokkal jobb kedvvel mennek ki a szőlőbe az együttműködés megkezdése óta, tízszer is végigmegy egy soron, szinte dédelgeti a szőlőt.

Már beszédtéma a faluban a Mád bor mögötti integráció, egyre többen igyekeznének bejutni a szerződésesek körébe. Sőt, akik korábban el akarták adni a szőlőiket már inkább megtartják, mert látják a faluban a fejlődést, a jövőt – zárja összegzését Vincze Zsolt.

(Az integráció további szereplőivel későbbi bejegyzésekben ismerkedhetnek.)

Tallián Hedvig

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: bor szintű település Mád Szent Tamás Pincészet Mád Furmint Mád bor ifj.Szepsy István Vincze Zsolt

A bejegyzés trackback címe:

https://imad.blog.hu/api/trackback/id/tr255407239

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Külön feldolgozóüzemben készülnek majd a Mád-borok 2013.07.18. 13:13:02

Egy 720 millió forintos beruházás keretében, melynek felét uniós támogatásból fedezik, teljesen új feldolgozóüzemet építenek a Mád-boroknak. Október közepére készül el az új üzem, minden munkafázist itt végeznek majd.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.