HTML

Leírás

...ahol a magyar borreneszánsz világraszóló borai születnek.

Bejegyzések

Friss topikok

  • tommybravo: Kár, hogy nem a "greatest European wine", mert azt, ugye importálni kell hazánkba. (2017.02.03. 11:21) NEMZETI ÜGY
  • rezedam: Az ikon megvalósult, az ikon életre kelt. Most már csak arra vagyok kíváncsi, hogy mivel jönnek elő a kákán is csomót keresők. Persze a rosszindulat valótlanságok állítására is képes... Kiállunk és ... (2016.05.01. 22:48) A MÉRFÖLDKŐ – SZEPSY 100
  • farkas istvan: Nagy mázli ha valaki ebben a kőrben otthonosan mozog, hiszen aki JÓ bort szereti rossz Ember nem lehet.JÓ ha a Magyar bor vissza kapja a megérdemelt elismerést és egyre többen vannak akik ezt komol... (2015.11.03. 11:18) MIT TÖLTÜNK A FURMINTOS POHÁRBA?
  • pcomment: ok (2015.06.28. 06:39) A FIÚ, AKIT SZEPSY ISTVÁNNAK HÍVNAK
  • Bióka: Szeretném ezt a könyvet megvásárolni. Hol lehet? (2014.12.11. 08:38) DŰLŐN INNEN ÉS TÚL

Címkék

1413 (1) 1811 (1) 2008 Szepsy Szent Tamás Furmint (1) 99 pont (1) Alexandre de Lur Saluces (1) Alkonyi László (2) állattenyésztés (1) Alois Kracher (1) Anyukám mondta (1) Árverés (1) árverés (1) Asztalos Zoltán (1) aszú (14) aszú szabályzat (1) AXA Millésimes (1) A bor ura (1) A szeretet mint tőke (2) Balassa István (7) Balla Enikő (1) Barta Károly (1) Betsek (5) Birsalmás (1) Bodnár Sándor (1) bor (1) Borbarát Vendégház (1) botrytis (2) Botrytis Forum (1) Budaházy Pince (1) búr kecske (1) Cs. Kovács Ilolna (1) csalán (1) Decanter (1) Demeter Zoltán (1) Disznókő (1) Dlusztus Imre (1) Dongó Szamorodni (1) dr.Mészáros Gabriella (1) dr. Farkas Géza (1) dr. Mészáros Gabriella (1) Dudás Szabolcs (1) Duna Televízió (1) Egon Müller (1) Egri csillagok (1) Ekler Dezső (1) Első Mádi Borház (2) Erdőbénye (1) Eszencia (3) Feke Pál (1) fine dining (1) Forczek Ákos (3) furmint (19) furmintnap (1) Furmint Február (1) furmint pohár (1) Furmint Ünnep (3) Gárdonyi (1) Gincsai Tamás (2) Gizella Pince (1) Gusteau (2) Gusteau Kulináris Élményműhely (2) gyógyfű (1) gyógynövény (1) gyomirtás (1) Halley üstökös (1) Hangács (1) hárslevelű (1) hatóanyag tartalom (1) Holdvölgy Pincészet (2) Homonna Attila (2) Hornyák László (1) Horváth Gábor (1) Horváth Gábor séf (2) ifj.Szepsy István (3) ifj. Szepsy István (6) ifj Szepsy István (8) integráció (1) Isa Bal (1) Istvan Szepsy junior (1) Jancis Robinson MW (2) Jásdi István (1) Kácsárd (1) kapálás (2) Kató András (1) kecskehús (1) kecskesajt (1) kékfrankos (1) Király (3) Koroknay Dániel Általános Iskola (1) kötött talaj (1) Kővágó (1) Lajosok (1) Lapis (1) Lenkey Géza (3) Leskó István (1) Mád (36) Mádi album (1) Mádi Furmint Ünnep (2) Mádi Kör (7) Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület (1) mádi sajt (1) Mád bor (2) Mád Furmint (2) Mád Furmint 2011 (1) magyar parlagi (1) Mészáros László (1) Michael Brodabent (1) Moric Weingut (1) Nagy Tokaji Borárverés (2) Napudvar (1) nemes penész (1) nemzeti ügy (1) Nicolas Godebsky (2) Novák Lajos (1) Nyírjes (1) Nyúlászó (3) Nyúlászó 58 (1) oktatás (1) Ők 23-an Az Év Bortermelői Magyarországon (1) Paloznak (1) Pannon Bormíves Céh (1) Pannon Bormustra (1) Percze (2) Piskolti Berndett (1) portréfilm (1) Prestige Award (1) Rohály Gábor (1) Roland Velich (1) Sárga Borház Étterem (1) Stephen Brook (1) szamorodni (2) száraz (1) Szarka Dénes (4) Szarka Pince (1) Szent Benedek Pincészet (1) Szent Orbán (2) Szent Tamás (13) Szent Tamás 2008 (1) Szent Tamás Pincészet (11) Szent Tamás Szőlőbirtok (2) Szent Tamás Winery (1) Szepsy (15) Szepsy 100 (1) Szepsy 100 Úrágya 2015 (1) Szepsy aszú (1) Szepsy film (1) Szepsy István (28) Szepsy István portréja (1) Szepsy Pince (1) Szepsy Szamorodni (1) Szilágyi László (2) szintű (1) Szokolai Ákos (1) szüret (1) Tallián Hedvig (24) Tállya (1) Tar László (1) Tatárka József (3) település (1) Tim Atkin MW (1) Tokaj (15) Tokaj-Hegyalja (2) Tokaj-hegyalja (15) Tokaji Aszú (4) Tokaji aszú (2) tokaji száraz boros üveg (1) top ötven (1) Tóth Gábor (1) Úrágya (9) Úrágya 2000 (1) Urbán (2) Urbán 2011 (1) üstökös aszú (1) Villa dEste Wine Symposium (1) Vincze Zsolt (1) Vióka (1) Wine and Spirit Magazine (1) Címkefelhő

GYURI BÁCSI JOBBKEZE A NAPUDVARBAN

2013.06.26. 12:18 oddbinsa

AVAGY A MÁDI MEGDUPLÁZÓ HATÉKONYSÁG

Fontos a Batthyány utca Mádon. Az erő egyébként is nagy ezen a vidéken, de a Batthyány utcában különösen nagy erő koncentrálódik. Csoda embereket és csoda dolgokat rejtenek az egyes porták.

A huszonkilences szám alatt dús növényzetbe burkoltan bújik meg a Napudvar vendégház. Ez a növényorvos Leskóék birodalma. Az ismeretlenül érkező nem is sejti, hogy az életteli sűrű zöld borította kert tulajdonosai miféle ősi tudás birtokosai. Ám, azt ösztönösen érezni, hogy minden természetesen nagyszerű.

Amikor jómagam megérkeztem Leskóékhoz, minden virító zöldben pompázott. Ez volt hirtelen kertélményem. Majd betoppantam üvegajtajukon túlra, és rám ömlött a mindent átható selyem finomságú gyógynövényillat. Ilyen lehet a mennyország illata. Mesés! Akartam volna hasonlítani az élményt, ha hagynak gondolkodni, de a következő pillanatban már, mint rég nem látott barátot kínáltak hellyel asztaluknál Leskóék. Majd teával! Gyógyteával.

Leskó István és felesége Cs. Kovács Ilona eredetileg kertészmérnökök, de közel három évtizede fókuszuk a szőlőről fokozatosan áttevődött Tokaj-hegyalja gyógynövény világára. Kertjükben az elvadult szőlő helyét fokozatosan átvették a tájbarát növények. Létrejött egy növényi génbank.

„Udvarunkat szignalizációs kertként használjuk Az itt fellelhető háromszázötvenféle növény – fűszer és gyógynövény –  állapotából következtetni tudunk arra, hogy kinn Hegyalja tágabb, emberi beavatkozástól, vegyszerektől mentes vidékein milyen fejlődési állapotban vannak az egyes növények. Ugyanis a különféle gyógynövények más-más időpontban alkalmasak arra, hogy hatóanyag tartalmuk szerint begyűjtsük őket. Ebben szolgál segítségül ez a jelzőkert.” – magyarázza Leskó István.

A házaspár mind a mai napig kapcsolatban áll egyetemi professzorukkal Terpó András botanikussal, akivel együttműködésben térképezték fel Hegyalja gyógynövényvilágát és vettek részt nemzetközi konferenciákon, írtak cikkeket például A növény nem ismer határokat címmel. Ma pedig már a bükkszentkereszti füves embernek, Gyuri bácsinak a meghosszabbított „kezeként” ismertek. A falusi turizmust a gyógynövények megismertetésével ötvözik. Így kertjük nem csupán jelzőkert, de oktatási felület is.

Ebédlőjükben pedig dunsztosüvegekbe és papírzacskókba összegyűjtött és elrendezgetett gyógynövények ontják a mesés illatot magukból.

A gyógynövényeket István és Ilike természetesen a saját kezükkel szedegetik naphosszat, ember által nem bolygatott területekről, elhagyott szőlőkből, majd padlásukon szárítják ki, végül pedig gondosan tárolják, hogy a gyógyfüvek teaként szolgálják az ember egészségét.

A hegyaljai bor rendkívüli ásványossága borértő körökben ismeretes, nos mint azt Leskó István magyarázza, ez a gyógynövényeknél is fontos. Az agyagásványokban, többek közt zeolitban gazdag talaj káliumtartalma a gyógynövények hatékonyságát is megduplázza.

Néhány gyógynövény, hogy mi és mire orvosság:

Gyermekláncfű – májnak, epének, hasnyálmirigynek igen jó, ezt lehet szedni egyéves korában Második évben hozza a virágát, ekkor mézet lehet belőle készíteni.

Gyújtoványfű – hasmenést okoz, ezért óvatosan kell vele bánni!

Farkasalma - régen kapáláskor, ha megvágták magukat, akkor frissiben leszakították rátették a sebre, és azonnal sterilizálta és össze is húzta azt.

Feketenadálytő - gyökerét sérülésre, bokaficamra pépesítve, levelét összezúzva pakolásként alkalmazhatjuk.

Körömvirág - disznózsírral kisütve kenőcsként a legjobb, mert jobban felszívódik a zsírral az emberi szervezethez való hasonlósága miatt. Így hatásosabb.

Csalán - kivételes növény, keverékben és önmagában is nagyszerű - legalább húsz betegségre, bajra használható. Májusi levele vértisztító. De orvosolható vele hajhullás is. Jó még vizelethajtásra, bőrápolásra, nyersen megcsapkodva a testet reumára is. Húgyúti teák alkotórésze is. De nem szabad örökké inni és nagy mennyiségben sem!!! Csak kúraszerűen, hogy a csalánból a szervezetbe bekerülő kristályokat később ki tudja magából dolgozni a test.

Teakészítés alapszabályai:

A szárított gyógyfüvet felforralt, de 90-85 C fokra lecsendesedett forró vízzel leöntjük, lehetőleg porcelán vagy üveg kancsót használva. (Fémet nem szabad használni!) Majd 10-15 percnyi ázás után átszűrjük egy másik porcelán vagy üveg kancsóba. Test melegen fogyasztjuk, ízesítés nélkül!

Aki komolyan el szeretne mélyülni a gyógynövények világában, az jelentkezhet a Napudvar Vendégház gyógynövény ismereti oktatására az alábbi elérhetőségeken:

E-mail office@lesko-tokaji.hu Mobil: +36 20 37 66 944

Tallián Hedvig

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás csalán gyógynövény gyógyfű Mád Tokaj-hegyalja Napudvar Leskó István Cs. Kovács Ilolna hatóanyag tartalom

A bejegyzés trackback címe:

https://imad.blog.hu/api/trackback/id/tr835378875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.