HTML

Leírás

...ahol a magyar borreneszánsz világraszóló borai születnek.

Bejegyzések

Friss topikok

  • tommybravo: Kár, hogy nem a "greatest European wine", mert azt, ugye importálni kell hazánkba. (2017.02.03. 11:21) NEMZETI ÜGY
  • rezedam: Az ikon megvalósult, az ikon életre kelt. Most már csak arra vagyok kíváncsi, hogy mivel jönnek elő a kákán is csomót keresők. Persze a rosszindulat valótlanságok állítására is képes... Kiállunk és ... (2016.05.01. 22:48) A MÉRFÖLDKŐ – SZEPSY 100
  • farkas istvan: Nagy mázli ha valaki ebben a kőrben otthonosan mozog, hiszen aki JÓ bort szereti rossz Ember nem lehet.JÓ ha a Magyar bor vissza kapja a megérdemelt elismerést és egyre többen vannak akik ezt komol... (2015.11.03. 11:18) MIT TÖLTÜNK A FURMINTOS POHÁRBA?
  • pcomment: ok (2015.06.28. 06:39) A FIÚ, AKIT SZEPSY ISTVÁNNAK HÍVNAK
  • Bióka: Szeretném ezt a könyvet megvásárolni. Hol lehet? (2014.12.11. 08:38) DŰLŐN INNEN ÉS TÚL

Címkék

1413 (1) 1811 (1) 2008 Szepsy Szent Tamás Furmint (1) 99 pont (1) Alexandre de Lur Saluces (1) Alkonyi László (2) állattenyésztés (1) Alois Kracher (1) Anyukám mondta (1) Árverés (1) árverés (1) Asztalos Zoltán (1) aszú (14) aszú szabályzat (1) AXA Millésimes (1) A bor ura (1) A szeretet mint tőke (2) Balassa István (7) Balla Enikő (1) Barta Károly (1) Betsek (5) Birsalmás (1) Bodnár Sándor (1) bor (1) Borbarát Vendégház (1) botrytis (2) Botrytis Forum (1) Budaházy Pince (1) búr kecske (1) Cs. Kovács Ilolna (1) csalán (1) Decanter (1) Demeter Zoltán (1) Disznókő (1) Dlusztus Imre (1) Dongó Szamorodni (1) dr.Mészáros Gabriella (1) dr. Farkas Géza (1) dr. Mészáros Gabriella (1) Dudás Szabolcs (1) Duna Televízió (1) Egon Müller (1) Egri csillagok (1) Ekler Dezső (1) Első Mádi Borház (2) Erdőbénye (1) Eszencia (3) Feke Pál (1) fine dining (1) Forczek Ákos (3) furmint (19) furmintnap (1) Furmint Február (1) furmint pohár (1) Furmint Ünnep (3) Gárdonyi (1) Gincsai Tamás (2) Gizella Pince (1) Gusteau (2) Gusteau Kulináris Élményműhely (2) gyógyfű (1) gyógynövény (1) gyomirtás (1) Halley üstökös (1) Hangács (1) hárslevelű (1) hatóanyag tartalom (1) Holdvölgy Pincészet (2) Homonna Attila (2) Hornyák László (1) Horváth Gábor (1) Horváth Gábor séf (2) ifj.Szepsy István (3) ifj. Szepsy István (6) ifj Szepsy István (8) integráció (1) Isa Bal (1) Istvan Szepsy junior (1) Jancis Robinson MW (2) Jásdi István (1) Kácsárd (1) kapálás (2) Kató András (1) kecskehús (1) kecskesajt (1) kékfrankos (1) Király (3) Koroknay Dániel Általános Iskola (1) kötött talaj (1) Kővágó (1) Lajosok (1) Lapis (1) Lenkey Géza (3) Leskó István (1) Mád (36) Mádi album (1) Mádi Furmint Ünnep (2) Mádi Kör (7) Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület (1) mádi sajt (1) Mád bor (2) Mád Furmint (2) Mád Furmint 2011 (1) magyar parlagi (1) Mészáros László (1) Michael Brodabent (1) Moric Weingut (1) Nagy Tokaji Borárverés (2) Napudvar (1) nemes penész (1) nemzeti ügy (1) Nicolas Godebsky (2) Novák Lajos (1) Nyírjes (1) Nyúlászó (3) Nyúlászó 58 (1) oktatás (1) Ők 23-an Az Év Bortermelői Magyarországon (1) Paloznak (1) Pannon Bormíves Céh (1) Pannon Bormustra (1) Percze (2) Piskolti Berndett (1) portréfilm (1) Prestige Award (1) Rohály Gábor (1) Roland Velich (1) Sárga Borház Étterem (1) Stephen Brook (1) szamorodni (2) száraz (1) Szarka Dénes (4) Szarka Pince (1) Szent Benedek Pincészet (1) Szent Orbán (2) Szent Tamás (13) Szent Tamás 2008 (1) Szent Tamás Pincészet (11) Szent Tamás Szőlőbirtok (2) Szent Tamás Winery (1) Szepsy (15) Szepsy 100 (1) Szepsy 100 Úrágya 2015 (1) Szepsy aszú (1) Szepsy film (1) Szepsy István (28) Szepsy István portréja (1) Szepsy Pince (1) Szepsy Szamorodni (1) Szilágyi László (2) szintű (1) Szokolai Ákos (1) szüret (1) Tallián Hedvig (24) Tállya (1) Tar László (1) Tatárka József (3) település (1) Tim Atkin MW (1) Tokaj (15) Tokaj-Hegyalja (2) Tokaj-hegyalja (15) Tokaji Aszú (4) Tokaji aszú (2) tokaji száraz boros üveg (1) top ötven (1) Tóth Gábor (1) Úrágya (9) Úrágya 2000 (1) Urbán (2) Urbán 2011 (1) üstökös aszú (1) Villa dEste Wine Symposium (1) Vincze Zsolt (1) Vióka (1) Wine and Spirit Magazine (1) Címkefelhő

SZENT ORBÁNBAN BÍZVA

2013.05.28. 12:46 oddbinsa

Szent Orbánt a szőlő, a szőlőművelők, kádárok és kocsmárosok védőszentjeként tartják számon, ereklyéjét Monokon őrzik, miközben a szent Európa francia és német területein is nagy tiszteletnek örvend. Szent Orbán a II-III. század fordulóján élt és 222-ben választották Róma püspökévé. Ma I. Orbán néven tartják számon az egymást követő pápák közt. Ereklyéje Rómából került a IX. században Elzászba, ahol egészen a XVIII. századig őrizték. Pápasága idején ő rendelte el, hogy a mise áldozati tányérkáját és kelyhét ezüstből vagy aranyból készítsék. Nem véletlen, hogy a magyar borreneszánsz és ezen belül a tokaji bor újjászületésének idején igyekeznek hagyományt teremteni a helyiek az Orbán napi zarándoklattal.

De miként került Magyarországra az ereklye? A XIV. Kelemen pápánál tiszteletét tevő gróf Andrássy István tokaji bort vitt ajándékba az egyházfőnek, ennek iszogatása közben derült ki, hogy nincs minden évben aszútermés, amiből a csodás ital elkészülhetne. A pápa ezt meghallva Szent Orbán támogatásában és az aszútermés rendszeressé válásában bízva, a grófi családnak ajándékozta Szent Orbán földi maradványait. Azóta az ereklyét Monokon a Sarlós Boldogasszony templomban őrzik.

Május 25-én a Monokról Tokajig tartó Szent Orbán napi zarándoklaton Mádra is megérkezett aranyozott üvegablakos tárlójában a koponyából és egyéb csontokból álló ereklye. Az egybegyűlt mádiak nevében a polgármester, Tatárka József mondott köszöntőbeszédet, melyben Vass Albert Elvész a nyom című regényének alapgondolatát elevenítette fel. A műben, a zúgó előtt a csónakban ülő gyermekeket sem engedi vízbe fúlni Isten, mindegyiknek sorsot szán. Istennek szándéka van velünk is, mégpedig, hogy együtt és összefogással tegyünk Tokaj-Hegyaljáért – mondta Tatárka József az ünnepen. Az ereklye fogadását ökumenikus istentisztelet követte, melyet dr. Székely János esztergomi segéd püspök, Szűcs Zoltán plébános és Tar László lelkész tartottak. A zarándoklat hivatalos részének lezárultával a Mádi Kör tagjai nyitott pincékkel várták kóstolóra a Mádi Újbor Ünnepre érkező vándorokat, az este pedig a Budapest Bár koncertjével és utcabállal zárult.

A néphagyomány szerint az Orbán napi hideg nagyon megviseli szőlőt, ezért úgy tartják, ha Orbán megvédte a termést a fagytól, akkor borral vendégelték meg szobrát a gazdák, ha viszont fagykárt szenvedett a szőlő, akkor megvesszőzték.

2013. május 25-én Orbán napján az időjárás meglehetősen változékony volt Mádon. Délelőtt szemerkélő eső tarkította az ünnepet, ám délutánra megérkezett a napsütés.  Bízva a helyiek tiszteletteljes hagyományteremtő céljában reménykedhetünk, hogy Szent Orbán kegyes lesz és négy aszúhiányos év után 2013-ban megadja a bőséges aszútermést. 

TéHá

Szólj hozzá!

Címkék: Mád Tatárka József Szent Orbán

A bejegyzés trackback címe:

https://imad.blog.hu/api/trackback/id/tr305330207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.