HTML

Leírás

...ahol a magyar borreneszánsz világraszóló borai születnek.

Bejegyzések

Friss topikok

  • tommybravo: Kár, hogy nem a "greatest European wine", mert azt, ugye importálni kell hazánkba. (2017.02.03. 11:21) NEMZETI ÜGY
  • rezedam: Az ikon megvalósult, az ikon életre kelt. Most már csak arra vagyok kíváncsi, hogy mivel jönnek elő a kákán is csomót keresők. Persze a rosszindulat valótlanságok állítására is képes... Kiállunk és ... (2016.05.01. 22:48) A MÉRFÖLDKŐ – SZEPSY 100
  • farkas istvan: Nagy mázli ha valaki ebben a kőrben otthonosan mozog, hiszen aki JÓ bort szereti rossz Ember nem lehet.JÓ ha a Magyar bor vissza kapja a megérdemelt elismerést és egyre többen vannak akik ezt komol... (2015.11.03. 11:18) MIT TÖLTÜNK A FURMINTOS POHÁRBA?
  • pcomment: ok (2015.06.28. 06:39) A FIÚ, AKIT SZEPSY ISTVÁNNAK HÍVNAK
  • Bióka: Szeretném ezt a könyvet megvásárolni. Hol lehet? (2014.12.11. 08:38) DŰLŐN INNEN ÉS TÚL

Címkék

1413 (1) 1811 (1) 2008 Szepsy Szent Tamás Furmint (1) 99 pont (1) Alexandre de Lur Saluces (1) Alkonyi László (2) állattenyésztés (1) Alois Kracher (1) Anyukám mondta (1) Árverés (1) árverés (1) Asztalos Zoltán (1) aszú (14) aszú szabályzat (1) AXA Millésimes (1) A bor ura (1) A szeretet mint tőke (2) Balassa István (7) Balla Enikő (1) Barta Károly (1) Betsek (5) Birsalmás (1) Bodnár Sándor (1) bor (1) Borbarát Vendégház (1) botrytis (2) Botrytis Forum (1) Budaházy Pince (1) búr kecske (1) Cs. Kovács Ilolna (1) csalán (1) Decanter (1) Demeter Zoltán (1) Disznókő (1) Dlusztus Imre (1) Dongó Szamorodni (1) dr.Mészáros Gabriella (1) dr. Farkas Géza (1) dr. Mészáros Gabriella (1) Dudás Szabolcs (1) Duna Televízió (1) Egon Müller (1) Egri csillagok (1) Ekler Dezső (1) Első Mádi Borház (2) Erdőbénye (1) Eszencia (3) Feke Pál (1) fine dining (1) Forczek Ákos (3) furmint (19) furmintnap (1) Furmint Február (1) furmint pohár (1) Furmint Ünnep (3) Gárdonyi (1) Gincsai Tamás (2) Gizella Pince (1) Gusteau (2) Gusteau Kulináris Élményműhely (2) gyógyfű (1) gyógynövény (1) gyomirtás (1) Halley üstökös (1) Hangács (1) hárslevelű (1) hatóanyag tartalom (1) Holdvölgy Pincészet (2) Homonna Attila (2) Hornyák László (1) Horváth Gábor (1) Horváth Gábor séf (2) ifj.Szepsy István (3) ifj. Szepsy István (6) ifj Szepsy István (8) integráció (1) Isa Bal (1) Istvan Szepsy junior (1) Jancis Robinson MW (2) Jásdi István (1) Kácsárd (1) kapálás (2) Kató András (1) kecskehús (1) kecskesajt (1) kékfrankos (1) Király (3) Koroknay Dániel Általános Iskola (1) kötött talaj (1) Kővágó (1) Lajosok (1) Lapis (1) Lenkey Géza (3) Leskó István (1) Mád (36) Mádi album (1) Mádi Furmint Ünnep (2) Mádi Kör (7) Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület (1) mádi sajt (1) Mád bor (2) Mád Furmint (2) Mád Furmint 2011 (1) magyar parlagi (1) Mészáros László (1) Michael Brodabent (1) Moric Weingut (1) Nagy Tokaji Borárverés (2) Napudvar (1) nemes penész (1) nemzeti ügy (1) Nicolas Godebsky (2) Novák Lajos (1) Nyírjes (1) Nyúlászó (3) Nyúlászó 58 (1) oktatás (1) Ők 23-an Az Év Bortermelői Magyarországon (1) Paloznak (1) Pannon Bormíves Céh (1) Pannon Bormustra (1) Percze (2) Piskolti Berndett (1) portréfilm (1) Prestige Award (1) Rohály Gábor (1) Roland Velich (1) Sárga Borház Étterem (1) Stephen Brook (1) szamorodni (2) száraz (1) Szarka Dénes (4) Szarka Pince (1) Szent Benedek Pincészet (1) Szent Orbán (2) Szent Tamás (13) Szent Tamás 2008 (1) Szent Tamás Pincészet (11) Szent Tamás Szőlőbirtok (2) Szent Tamás Winery (1) Szepsy (15) Szepsy 100 (1) Szepsy 100 Úrágya 2015 (1) Szepsy aszú (1) Szepsy film (1) Szepsy István (28) Szepsy István portréja (1) Szepsy Pince (1) Szepsy Szamorodni (1) Szilágyi László (2) szintű (1) Szokolai Ákos (1) szüret (1) Tallián Hedvig (24) Tállya (1) Tar László (1) Tatárka József (3) település (1) Tim Atkin MW (1) Tokaj (15) Tokaj-Hegyalja (2) Tokaj-hegyalja (15) Tokaji Aszú (4) Tokaji aszú (2) tokaji száraz boros üveg (1) top ötven (1) Tóth Gábor (1) Úrágya (9) Úrágya 2000 (1) Urbán (2) Urbán 2011 (1) üstökös aszú (1) Villa dEste Wine Symposium (1) Vincze Zsolt (1) Vióka (1) Wine and Spirit Magazine (1) Címkefelhő

CSÚCSTÁMADÁS ZAJLIK

2013.05.13. 09:00 oddbinsa

A furmint lassan, de biztosan meghódítja a világot - írtam ki egy megosztott facebook poszthoz kíséretként. A poszt örömhírt tartalmazott, a Szent Tamás Pincészet MÁD FURMINT 2011-es bora a Sommelier Wine Awards megmérettetésen ezüst érmet nyert. A hét évre visszatekintő borverseny Nagy Britannia egyetlen on-trade - azaz pubokban, bárokban, éttermekben, hotelekben a vendégeknek értékesített italok – megmérettetése. Mint ilyen kiváló esélyt nyújt azoknak a boroknak és borászatoknak, amelyek meg kívánják vetni a lábukat a szigetország magas presztizsű értékesítési szegmensében. A versenyen sommelier-k bírálnak saját szakmájuk számára.

Tehát a Szent Tamás Pincészet ifjabb Szepsy István irányításával készített bora a 2011-es MÁD FURMINT a legjobb helyen töri az utat nagytestvéreinek a dűlőszelektált furmintoknak.

Hozzá kell szoknunk - végre - a külföld figyelmének megjelenéséhez. A május 8-11. közt lezajlott XIV. Pannon Bormustra zsűrije is tele volt nemzetközi bor véleményformálóval. Igazi nagyágyúkkal. A skandináv csúcsgasztronómia a világ élvonalát jelenti ma. Dániából Christian Aarø egy Michelin csillagos étterem tulajdonosa és országa sommelier szövetségének elnöke volt jelen. Svédországból Andreas Larsson jött, aki egy igazi utazó sommerier supersztár számtalan díjjal, ranggal. Lengyel barátaink is kezdik a magyar borokat ismét komolyan venni, tőlük Tomasz Prange-Barczyński a vezető lengyel borszaklap, a Wino főszerkesztője, nemzetközi szakíró és médiaszemélyiség volt jelen. Az Egyesült Államokat Stephen D. Tanzer befolyásos borszakíró az International Wine Cellar alapító-főszerkesztője képviselte. Nagy Britanniából Tim Atkin Master of Wine, és a török származású Isa Bal a világ legrangosabb éttermének, a The Fat Ducknak a sommelier-je jött bírálni a Bormustrára.

A zsűri magyar tagjai pedig a hazai szaktekintélyek, Kató András és dr. Mészáros Gabriella, valamint a Londonban élő Csizmadia-Honigh Péter voltak.

Tim Atkin MW a díjátadón elmondott köszöntjében bevallotta, hogy bár MW diplomáját Tokaj-Hegyaljáról írta, de akkor még fogalma sem volt arról, hogy a kiváló édes borokon kívül milyen pompás száraz borokat is tud adni Hegyalja.

Hazánk tájairól kétszázhatvan bor indult a mustrán, ezek közül ötvenhárom kapott elismerést, és ki kell mondani, hogy Tokaj-Hegyalja és ezen belül Mád kimagaslóan teljesített és a községből egy újabb borász tehetség vár felfedezésre. Eddigi teljesítményei és az alábbi felsorolásból ez erősen gyanítható, őt Szarka Dénesnek hívják.

Íme a XIV. Pannon Bormustra mádi legjobbjai!

Fehér csúcsbor kategória

- Balassa István, Tokaji Furmint Mézesmály 2011.

- Balassa István, Tokaji Furmint Nyúlászó 2011.

- Barta Pince, Tokaji Furmint Öreg Király 2011

Édes csúcsbor kategória

- Szent Tamás Pincészet, „3909” késői szüret 2011.

- Barta Pince, Késői Furmint 2010.

- Szarka Pince, Tokaji Aszú 6 puttonyos 2009.

- Pelle Pince, Zsófia Cuveé 2011 (Szarka Dénes borász)

- Holdvölgy Pincészet, Holdvölgy Culture, Tokaji Aszú hat puttonyos 2007.

Figula Mihály Emlékdíj „Legjobb kárpát-medencei szőlőfajta”

Barta Pince, Tokaji Furmint Öreg Király 2011

A XIV. Pannon Bormustra legnagyobb összpontszámot elért bora, (az abszolút csúcs)

Szarka Pince Tokaji Aszú 6 puttonyos 2009.

 

A kiválóan képzett zsűri tagjai remélhetőleg nem fogják tudni kivonni magukat a magyar borok hatása alól és tollukra tűzik budapesti borélményeiket! A furmint, ha tetszik ha nem, de megkezdte a csúcstámadást. 

 Szeretettel gratulálunk a díjazottaknak, és köszönjük!

Tallián Hedvig

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: furmint aszú Pannon Bormustra Mád Tokaj-Hegyalja dr. Mészáros Gabriella Kató András ifj Szepsy István Szarka Dénes Balassa István Szent Tamás Pincészet Tim Atkin MW Isa Bal Mád Furmint 2011

A bejegyzés trackback címe:

https://imad.blog.hu/api/trackback/id/tr705296549

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Csúcstámadás zajlik 2013.05.13. 09:13:01

Minden jel arra utal, hogy a furmint, ha tetszik, ha nem, de megkezdte a csúcstámadást.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.