HTML

Leírás

...ahol a magyar borreneszánsz világraszóló borai születnek.

Bejegyzések

Friss topikok

  • tommybravo: Kár, hogy nem a "greatest European wine", mert azt, ugye importálni kell hazánkba. (2017.02.03. 11:21) NEMZETI ÜGY
  • rezedam: Az ikon megvalósult, az ikon életre kelt. Most már csak arra vagyok kíváncsi, hogy mivel jönnek elő a kákán is csomót keresők. Persze a rosszindulat valótlanságok állítására is képes... Kiállunk és ... (2016.05.01. 22:48) A MÉRFÖLDKŐ – SZEPSY 100
  • farkas istvan: Nagy mázli ha valaki ebben a kőrben otthonosan mozog, hiszen aki JÓ bort szereti rossz Ember nem lehet.JÓ ha a Magyar bor vissza kapja a megérdemelt elismerést és egyre többen vannak akik ezt komol... (2015.11.03. 11:18) MIT TÖLTÜNK A FURMINTOS POHÁRBA?
  • pcomment: ok (2015.06.28. 06:39) A FIÚ, AKIT SZEPSY ISTVÁNNAK HÍVNAK
  • Bióka: Szeretném ezt a könyvet megvásárolni. Hol lehet? (2014.12.11. 08:38) DŰLŐN INNEN ÉS TÚL

Címkék

1413 (1) 1811 (1) 2008 Szepsy Szent Tamás Furmint (1) 99 pont (1) Alexandre de Lur Saluces (1) Alkonyi László (2) állattenyésztés (1) Alois Kracher (1) Anyukám mondta (1) Árverés (1) árverés (1) Asztalos Zoltán (1) aszú (14) aszú szabályzat (1) AXA Millésimes (1) A bor ura (1) A szeretet mint tőke (2) Balassa István (7) Balla Enikő (1) Barta Károly (1) Betsek (5) Birsalmás (1) Bodnár Sándor (1) bor (1) Borbarát Vendégház (1) botrytis (2) Botrytis Forum (1) Budaházy Pince (1) búr kecske (1) Cs. Kovács Ilolna (1) csalán (1) Decanter (1) Demeter Zoltán (1) Disznókő (1) Dlusztus Imre (1) Dongó Szamorodni (1) dr.Mészáros Gabriella (1) dr. Farkas Géza (1) dr. Mészáros Gabriella (1) Dudás Szabolcs (1) Duna Televízió (1) Egon Müller (1) Egri csillagok (1) Ekler Dezső (1) Első Mádi Borház (2) Erdőbénye (1) Eszencia (3) Feke Pál (1) fine dining (1) Forczek Ákos (3) furmint (19) furmintnap (1) Furmint Február (1) furmint pohár (1) Furmint Ünnep (3) Gárdonyi (1) Gincsai Tamás (2) Gizella Pince (1) Gusteau (2) Gusteau Kulináris Élményműhely (2) gyógyfű (1) gyógynövény (1) gyomirtás (1) Halley üstökös (1) Hangács (1) hárslevelű (1) hatóanyag tartalom (1) Holdvölgy Pincészet (2) Homonna Attila (2) Hornyák László (1) Horváth Gábor (1) Horváth Gábor séf (2) ifj.Szepsy István (3) ifj. Szepsy István (6) ifj Szepsy István (8) integráció (1) Isa Bal (1) Istvan Szepsy junior (1) Jancis Robinson MW (2) Jásdi István (1) Kácsárd (1) kapálás (2) Kató András (1) kecskehús (1) kecskesajt (1) kékfrankos (1) Király (3) Koroknay Dániel Általános Iskola (1) kötött talaj (1) Kővágó (1) Lajosok (1) Lapis (1) Lenkey Géza (3) Leskó István (1) Mád (36) Mádi album (1) Mádi Furmint Ünnep (2) Mádi Kör (7) Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület (1) mádi sajt (1) Mád bor (2) Mád Furmint (2) Mád Furmint 2011 (1) magyar parlagi (1) Mészáros László (1) Michael Brodabent (1) Moric Weingut (1) Nagy Tokaji Borárverés (2) Napudvar (1) nemes penész (1) nemzeti ügy (1) Nicolas Godebsky (2) Novák Lajos (1) Nyírjes (1) Nyúlászó (3) Nyúlászó 58 (1) oktatás (1) Ők 23-an Az Év Bortermelői Magyarországon (1) Paloznak (1) Pannon Bormíves Céh (1) Pannon Bormustra (1) Percze (2) Piskolti Berndett (1) portréfilm (1) Prestige Award (1) Rohály Gábor (1) Roland Velich (1) Sárga Borház Étterem (1) Stephen Brook (1) szamorodni (2) száraz (1) Szarka Dénes (4) Szarka Pince (1) Szent Benedek Pincészet (1) Szent Orbán (2) Szent Tamás (13) Szent Tamás 2008 (1) Szent Tamás Pincészet (11) Szent Tamás Szőlőbirtok (2) Szent Tamás Winery (1) Szepsy (15) Szepsy 100 (1) Szepsy 100 Úrágya 2015 (1) Szepsy aszú (1) Szepsy film (1) Szepsy István (28) Szepsy István portréja (1) Szepsy Pince (1) Szepsy Szamorodni (1) Szilágyi László (2) szintű (1) Szokolai Ákos (1) szüret (1) Tallián Hedvig (24) Tállya (1) Tar László (1) Tatárka József (3) település (1) Tim Atkin MW (1) Tokaj (15) Tokaj-Hegyalja (2) Tokaj-hegyalja (15) Tokaji Aszú (4) Tokaji aszú (2) tokaji száraz boros üveg (1) top ötven (1) Tóth Gábor (1) Úrágya (9) Úrágya 2000 (1) Urbán (2) Urbán 2011 (1) üstökös aszú (1) Villa dEste Wine Symposium (1) Vincze Zsolt (1) Vióka (1) Wine and Spirit Magazine (1) Címkefelhő

A LÉNYEG LÁTHATATLAN

2013.05.06. 10:19 oddbinsa

ÉRZÉS

Az érkezés utolsó pillanataiban, mielőtt a község kapujában lévő körforgalomhoz ért volna buszunk, elkezdtem magyarázni kezdő Mád látogató útitársamnak, hogy a Mád üveg címkéjén ez a látvány tér majd vissza, amit innen lát. Balra a református templom, aztán a zsinagóga, jobbra pedig a katolikus templom rajzolata. Merthogy nemcsak a címke finom alsó ívén, de a valóságban is bőkezű öleléssel fogják közre a dombok a falut. Akár szerető anya összes gyermekét, mert mind egyformán kedves neki. Ezzel a feltétel nélküli szeretettel fogadja Mád is az érkezőt. Borszerelemnek szentelt majálisra érkeztünk május elsején a tokaj-hegyaljai községbe. Érezni! Érezni a májusi nyárban a napfényt, ahogy homlokon csókol a Szent Tamás dűlőben, érezni a szelet, ahogy csupaszon hagyott vállunkat simogatva enyhíti a meleget a Nyúlászóban. Megsejteni a szőlőnövényben zajló életet árasztó intenzív nedvkeringést, ami ilyentájt az emberi testben is fokozottan érezhető. És érezni a mádi borok utánozhatatlan ízét. Ásványok, savak és gyümölcsök robbanását a szánkban. 

mad_kozeli.jpg

Fotó: Szöllősi Hajni

ANYAG

Az Első Mádi Borház és a Szent Tamás Pincészet meghívására mentünk Mádra. Fogadásunkra stílusosan a pincészet Mád 2012 borát nyitották. Ez az a bizonyos ölelő címkés, de a borosüveg dizájn nem merül ki ennyiben, az országban egyedülálló módon és elsőként ezt a bort zárja üvegdugó. Laza, vagány mozdulattal kipattintható. (Igazi csajozós-pasizós bor! Haladóknak ajánlott.)

Bográcsos ebédünket követően a borok megértésében a kezdő Mádra járókat Balassa István borász, dűlőtúránk vezetője segítette. Hangsúlyos mondata így hangzott: a lényeg láthatatlan, mert a föld alatt rejtőzik. Avatott körökben ismeretes, hogy Tokaj-Hegyalja lényegét a közel négyszáz vulkánból álló különleges földtani sokszínűség adja. Ennek Mád az egyik központja. A furmint pedig mélyre hatoló gyökérzetének segítségével – minél öregebb annál mélyebb - képes visszatükrözni a borokban megmutatkozó ásványossággal az adott terület jellegzetességeit.

A Nyúlászó dűlő ötvenkét hektárjából ahonnan túránk indult, vendéglátónk öt hektárt birtokol egy tagban, mely a Gönci aldűlő nevet viseli. Talaja sárga és vörös agyag az alap pedig kvarcos kemény tufa. Itt poharunkba stílusosan a Nyúlászó dűlőszelektált – azaz csak ebből a dűlőből szedett termés - bora került. Ebben a borban értelemszerűen már intenzíven jöttek a dűlőre jellemző karakterjegyek. Túránk a kultikus Szent Tamás tetőre vezetett, ahol piknikeztünk, majd a szemközti domboldalon a Birsalmás dűlő tetején a búr kecske tanyán folytatódott. Társaságunk tagjai izgatottan penderültek a kecskék közé, akik igen békésen tűrték az emberi zsezsgést. Az elmúlt évtizedekben a magyar vidék számtalan falujához hasonlatosan Mádon is kiveszett az állattartás, de ifjabb Szepsy István kezdeményezésére a hagyomány újraéledni látszik. A kecskék egyébként húsukon és tejükön kívül is igen hasznosnak bizonyulnak, természetes tereprendezőként is funkcionálnak. Társaságukban fogyasztottuk el a Szent Tamás birtok barna agyagon és rioliton termett szintén dűlőszelektált Birsalmás furmintját. Zárásként pedig Mád szívében a Gusteau Kulináris Élményműhely kertjében még meglepetésként a poharunkba került Szarka Dénes 2011-es Juharos furmintja és Balassa István 2011-es Betsek furmintja. Hogy ezekkel az ízekkel szánkban és Mád otthagyása miatti fájó szívvel induljunk vissza a városba.

FÉNY

Hogy lett volna egy lezáratlan elszólásom? Igen, a kultikus Szent Tamás. Már a neve is! De először ami az anyagot illeti. Ennek a mádi dűlőnek a borát tarják ma a legnagyobb becsben borértő körökben. Minden birtokos igyekszik egy kis darabra szert tenni belőle. A dűlő talaja - ahol a furmint a világbajnoki címért megharcol évente - vörös agyag mállott zeolittal kvarcos riolittufán, a talajtani változatosság pedig még izgalmasabbá teszi az itt megtermett borokat. Elképesztő íz élmény a Szent Tamás dűlő termésének bora.

Mivel piknikünk a Szent Tamáson zsibongó majálissá vált, a pillanat nem kedvezett az átlényegülésnek. De sikerült felidéznem egy kivételes pillanatot.

Naplemente volt. Két éve operatőr kollégámmal és Szepsy Istvánnal egy átbeszélgetett ihletett nap zárásaként megérkeztünk a Szent Tamás tetőre. Az ég tiszta volt, a Nap korongja narancsosan izzott, és még maradt a szintén kultikus Úrágya dűlőben a forgatáshoz használt kibontott furmintból. István töltött és ittunk. Úrágyát a Szent Tamáson. A kamerában a film forgott. A vörös korong pedig kezdett alászállni a távoli horizonton. A fény megszűnt. De mi ott hárman akkor világítottunk. Belülről. Nagyon.

A Szent Tamás ilyen hely. Tömegben, zsivajban is képes előhozni egy-egy révülés képeit. Mád misztikus. Tele van titkokkal és nem csak a föld felszíne alatt. Lehet felfedezni! Ehhez jó segítség bemelegítőnek egy-két pohár MÁD! Tudják, az ölelő címkés.

 Tallián Hedvig

2 komment

Címkék: Szent Tamás Mád Szepsy István Tokaj-hegyalja Tallián Hedvig Betsek Nyúlászó ifj Szepsy István Szarka Dénes Balassa István Szent Tamás Pincészet Első Mádi Borház

A bejegyzés trackback címe:

https://imad.blog.hu/api/trackback/id/tr795263074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ambrusqkac 2013.05.06. 11:08:54

Érdekes cikk. Egy észrevétel: a Royal Somló már legalább négy éve használ üvegdugót

oddbinsa 2013.05.06. 22:43:53

@ambrusqkac: köszönöm az infot, nem tudtam