HTML

Leírás

...ahol a magyar borreneszánsz világraszóló borai születnek.

Bejegyzések

Friss topikok

  • tommybravo: Kár, hogy nem a "greatest European wine", mert azt, ugye importálni kell hazánkba. (2017.02.03. 11:21) NEMZETI ÜGY
  • rezedam: Az ikon megvalósult, az ikon életre kelt. Most már csak arra vagyok kíváncsi, hogy mivel jönnek elő a kákán is csomót keresők. Persze a rosszindulat valótlanságok állítására is képes... Kiállunk és ... (2016.05.01. 22:48) A MÉRFÖLDKŐ – SZEPSY 100
  • farkas istvan: Nagy mázli ha valaki ebben a kőrben otthonosan mozog, hiszen aki JÓ bort szereti rossz Ember nem lehet.JÓ ha a Magyar bor vissza kapja a megérdemelt elismerést és egyre többen vannak akik ezt komol... (2015.11.03. 11:18) MIT TÖLTÜNK A FURMINTOS POHÁRBA?
  • pcomment: ok (2015.06.28. 06:39) A FIÚ, AKIT SZEPSY ISTVÁNNAK HÍVNAK
  • Bióka: Szeretném ezt a könyvet megvásárolni. Hol lehet? (2014.12.11. 08:38) DŰLŐN INNEN ÉS TÚL

Címkék

1413 (1) 1811 (1) 2008 Szepsy Szent Tamás Furmint (1) 99 pont (1) Alexandre de Lur Saluces (1) Alkonyi László (2) állattenyésztés (1) Alois Kracher (1) Anyukám mondta (1) Árverés (1) árverés (1) Asztalos Zoltán (1) aszú (14) aszú szabályzat (1) AXA Millésimes (1) A bor ura (1) A szeretet mint tőke (2) Balassa István (7) Balla Enikő (1) Barta Károly (1) Betsek (5) Birsalmás (1) Bodnár Sándor (1) bor (1) Borbarát Vendégház (1) botrytis (2) Botrytis Forum (1) Budaházy Pince (1) búr kecske (1) Cs. Kovács Ilolna (1) csalán (1) Decanter (1) Demeter Zoltán (1) Disznókő (1) Dlusztus Imre (1) Dongó Szamorodni (1) dr.Mészáros Gabriella (1) dr. Farkas Géza (1) dr. Mészáros Gabriella (1) Dudás Szabolcs (1) Duna Televízió (1) Egon Müller (1) Egri csillagok (1) Ekler Dezső (1) Első Mádi Borház (2) Erdőbénye (1) Eszencia (3) Feke Pál (1) fine dining (1) Forczek Ákos (3) furmint (19) furmintnap (1) Furmint Február (1) furmint pohár (1) Furmint Ünnep (3) Gárdonyi (1) Gincsai Tamás (2) Gizella Pince (1) Gusteau (2) Gusteau Kulináris Élményműhely (2) gyógyfű (1) gyógynövény (1) gyomirtás (1) Halley üstökös (1) Hangács (1) hárslevelű (1) hatóanyag tartalom (1) Holdvölgy Pincészet (2) Homonna Attila (2) Hornyák László (1) Horváth Gábor (1) Horváth Gábor séf (2) ifj.Szepsy István (3) ifj. Szepsy István (6) ifj Szepsy István (8) integráció (1) Isa Bal (1) Istvan Szepsy junior (1) Jancis Robinson MW (2) Jásdi István (1) Kácsárd (1) kapálás (2) Kató András (1) kecskehús (1) kecskesajt (1) kékfrankos (1) Király (3) Koroknay Dániel Általános Iskola (1) kötött talaj (1) Kővágó (1) Lajosok (1) Lapis (1) Lenkey Géza (3) Leskó István (1) Mád (36) Mádi album (1) Mádi Furmint Ünnep (2) Mádi Kör (7) Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület (1) mádi sajt (1) Mád bor (2) Mád Furmint (2) Mád Furmint 2011 (1) magyar parlagi (1) Mészáros László (1) Michael Brodabent (1) Moric Weingut (1) Nagy Tokaji Borárverés (2) Napudvar (1) nemes penész (1) nemzeti ügy (1) Nicolas Godebsky (2) Novák Lajos (1) Nyírjes (1) Nyúlászó (3) Nyúlászó 58 (1) oktatás (1) Ők 23-an Az Év Bortermelői Magyarországon (1) Paloznak (1) Pannon Bormíves Céh (1) Pannon Bormustra (1) Percze (2) Piskolti Berndett (1) portréfilm (1) Prestige Award (1) Rohály Gábor (1) Roland Velich (1) Sárga Borház Étterem (1) Stephen Brook (1) szamorodni (2) száraz (1) Szarka Dénes (4) Szarka Pince (1) Szent Benedek Pincészet (1) Szent Orbán (2) Szent Tamás (13) Szent Tamás 2008 (1) Szent Tamás Pincészet (11) Szent Tamás Szőlőbirtok (2) Szent Tamás Winery (1) Szepsy (15) Szepsy 100 (1) Szepsy 100 Úrágya 2015 (1) Szepsy aszú (1) Szepsy film (1) Szepsy István (28) Szepsy István portréja (1) Szepsy Pince (1) Szepsy Szamorodni (1) Szilágyi László (2) szintű (1) Szokolai Ákos (1) szüret (1) Tallián Hedvig (24) Tállya (1) Tar László (1) Tatárka József (3) település (1) Tim Atkin MW (1) Tokaj (15) Tokaj-Hegyalja (2) Tokaj-hegyalja (15) Tokaji Aszú (4) Tokaji aszú (2) tokaji száraz boros üveg (1) top ötven (1) Tóth Gábor (1) Úrágya (9) Úrágya 2000 (1) Urbán (2) Urbán 2011 (1) üstökös aszú (1) Villa dEste Wine Symposium (1) Vincze Zsolt (1) Vióka (1) Wine and Spirit Magazine (1) Címkefelhő

ISTVÁN, A KIRÁLY A GUSTEAUBAN KONFERÁLT

2013.03.19. 22:25 oddbinsa

Feke Pál énekes, színművész a Gusteau Kulináris Élményműhely borvacsorájának konferanszié szerepét vállalta magára nőnap alkalmából, és a megjelent hölgyek nagy örömére. A művészt - akit legtöbben az István a király rockopera címszerepéből ismernek -, az ötfogásos mádi borokkal kísért borvacsora közben faggattam.

- Mikor került közel a borok világához?

- Régi dolog ez már, 2004-2005 körül kezdtem el érdeklődni a borok iránt. Egyaránt kedvelem a vörös- és fehérborokat, de a rosét is. A legtöbb magyar borvidéket igyekeztem végigjárni, aztán elkezdtem beleásni magam jobban a témába. Ez oda nőtte ki magát, hogy még a borkészítésbe is belefolytam. Rájöttem, hogy az én szakmámhoz hasonlóan a borkészítés is hivatás, és komoly művészeti értéket képvisel. Kicsit hasonló ahhoz, amikor az ember felmegy a színpadra. Hisz amikor a borász kiáll és a borairól beszél az is egyfajta színpad. Lenyűgöz, ahogy beszélnek a boraikról. Már tudom, hogy micsoda munka áll e mögött. Tényleg komoly érték van a palackban.

- Az este során a mádi borokhoz komponált ételeket szolgálnak fel konferálása kíséretében. Ez egy szép csúcsgasztronómiai esemény. De, ilyenkor az ember hamar jól is lakik, viszont komoly a kihívás, mert öt fogás kerül összesen terítéke. Nem telik el túl hamar?

- Ez valóban különleges dolog. Régen nem gondoltam volna, hogy az ételek és a borok párosítása ilyen komoly művészet lehet. De, ahogy sorban végigkóstoltuk a borokat az ételekkel még egy korábbi alkalommal, ebből azt a következtetést vontam le – látva, hogy nem is annyira az étel a lényeg, mint inkább a bor -, hogy a séf Horváth Gábor milyen alázattal készíti el a fogásokat! Hisz ő maga is tudja, hogy az étele bár nagyszerű, mégis csupán háttértáncos lesz, a főszereplő - ha úgy tetszik - az a borász és a bor. Különleges mesterség, hogy a séf alá tudja magát rendelni a boroknak. De a kérdésre válaszolva, még bírom bendő kapacitással az ételsort. Ki van találva ez remekül! Pont akkorák az adagok, amit még kényelmesen el tudok fogyasztani. Akárhogy is, de én egy száztíz kilós gyerek vagyok, nálam van hely.

- Egyelőre még csak a harmadik fogásnál tartunk…

- Ennél sokkal veszélyesebb az, hogy most, mint „házigazda” szerepelek. Az első fogásnál és egyben az első megszólalásomnál csupán egy kortyot ittam. A második fogásnál már kettőt, a harmadiknál pedig már három kortyot. A desszertnél már jóval több lesz bennem, úgyhogy azon izgulok, hogy ki tudjak a "pódiumra" menni.

-  No majd akkor… (Újabb három fogáson túljutva folytattam Feke Pál faggatását.) Kedves, szellemes konferálásaiból arra következtettem, hogy bátran vállalja lelkes amatőr voltát a borban…

- Igen. Az ember akkor tud előrejutni bármiben, én a pályámon is ezt tapasztalom, ha önmaga. Ez vagyok én, kicsit dilis, bohókás. Az este elején elmondtam a vacsoravendégeknek is, én nem értek hozzá, hisz nem ez a dolgom. De örömmel elmondom a szubjektív érzelmeimet, amit a borokkal kapcsolatban érzek, és ha ezt az emberek szeretik az nekem öröm!

- A művész ember hajlamos az „elhajlásra”. A magas minőségű borok nem olcsók. Művészbarátai közt elindult-e már a minőségi borok megismerése, élvezete?

- Én hirdetem! Komolyan oda is figyelek a borokra. Olyat nem fogyasztok, amit nem tartok jónak. A vendégeimnek is azt a bort adom, amit én iszom. Nem vagyok az a típus, aki drága bort iszik és kannást ad a vendégeinek. Borban is igyekszem maximalista lenni. A mai vacsorán a 2011-es évjáratú Mád Furmint a nagy kedvencem. Nem csupán a külseje miatt. De ez a különleges formájú palack külön öröm, mert tavaly óta saját üvege lett a tokaji száraz boroknak. Mint ahogy néhány nagy borvidék a világban szintén saját palackformával rendelkezik. Magyar emberként büszke vagyok, hogy saját üveget kapott a száraz tokaji bor. Ezért is fontos nekem a 2011-es Mád Furmint. Egy borvacsorának pedig akkor van értelme, ha nagyon elegáns borokat kóstolunk, és olyan ételeket illesztenek hozzá, amiket nem minden nap fogyaszthatunk. Ez a borvacsora is ilyen volt.

 Tallián Hedvig

 

A Gusteau Kulináris Élményműhely nőnapi borvacsorájának bor- és ételsora Feke Pál tolmácsolásában:

Szent Tamás Kishegy Pezsgő 2009

Balassa Betsek Hárslevelű 2009 - Libamáj Terrine, borzselével és sós brióssal

Mád Furmint 2011 - Kukorica krémleves pattogatott kukoricával

Szarka Juharos Furmint 2011 - Burgonyás derelye

Szent Tamás Birsalmás Furmint 2011 - Fogas barna vajban sütve céklás rizottóval

Bolyki és Bolyki Cabernet Franc-Merlot 2009 (egri borvidék) - Vaddisznó lassan-hosszan párolva

Szepsy Cuvée Késői Szüret 2007 - Mádili

Szólj hozzá!

Címkék: Mád Tallián Hedvig Szepsy Gusteau Kulináris Élményműhely Feke Pál Horváth Gábor séf Szarka Dénes Balassa István Szent Tamás Pincészet tokaji száraz boros üveg

A bejegyzés trackback címe:

https://imad.blog.hu/api/trackback/id/tr325149255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.