Varázslatos 99 pontra értékelte Szepsy István 2007-es Tokaji Eszenciáját a londoni székhelyű borszaklap, a Decanter. Ha tovább szűkítjük a kört Stephen Brook volt az, aki a borvilágban sztratoszférikusnak számító 99 pontot adta. A neves borszakíró a borkülönlegességet tavaly a Botrytis Forumon kóstolta, tudtam meg Forczek Ákostól, a borász londoni kereskedőjétől. Brook benyomásai a borról a Decanter közlése nyomán így foglalhatóak össze:
„Tömény arany. Illatában visszafogott narancs és őszibarack. Telt, krémes és viszkózus, nagy testű és súlyos, rendkívül koncentrált bor. Extrém édességét teste és gazdagsága tartja egyensúlyban. Csupán 100 liter készült belőle, maradék cukra 570gr literenként, és 2,5 százalék az alkohol tartalma.”
Forczek Ákos elmondta, a bor kiskereskedelmi ára 1480 GBP. Jelenleg Londonban az Oxford Streeten a Selfridges-ben lehet megvásárolni, valamint hamarosan az elképesztő borválasztékáról híres Sketch étterem is árulni fogja, 350 GBP ért fél decijét.
Természetesen felhívtam és megkérdeztem Szepsy Istvánt mit szól bora értékeléséhez.
„Örülök az eredménynek. Stephen Brookkal többször találkoztam már, hiszen nem egyszer járt Tokajban. Ő írta a 2000-ben megjelent Wine people című könyvet, amibe engem is érdemesnek tartott beválogatni a világ másik huszonnyolc borásza közé. Ez a magas pontszám azért fontos, mert felhívja az értékeinkre a figyelmet. Ez most jelzővonal! A nemes édes borok ismertsége és elismertsége meg kell, hogy nőjön a világban. Az aszú és az eszencia azok a boraink, melyek meg kell adják a borvidék nagy rangját. Hiszen egyedülállóak a világon. Az egyensúly, amit Stephen Brook megjegyez a borról, a termőhely elképesztő adottságaiból fakad. A visszajelzés jókor jött, hisz egybevág azzal, amit gondolunk, hogy a dűlős aszúk és az eszencia képes visszaadni a Tokaji borvidék rangját” – hangsúlyozta ismételten Szepsy István.
Tallián Hedvig