Idén április 19-én, immáron hatodik alkalommal tartották meg a Botrytis Forumot. Ezúttal Londonban gyűltek össze a világ botrytises édes borait termelő országok reprezentánsai. A Botrytis Forumot azzal a céllal hozták létre tizenkét évvel ezelőtt, hogy felhívják a borvilág és a szélesebb közönség figyelmét a botrytises természetes édes borok különleges termőhelyi és borászati értékeire, hiszen a világon csupán négy régió alkalmas világszínvonalú botrytises bor termelésére. Az első Botrytis Forumot Párizsban készítették elő és Londonban tartották meg 2004 szeptemberében Egon Müller (Mosel, Németország) a néhai Alois Kracher (Illmitz, Ausztria) Alexandre de Lur Saluces (Sauternes, Franciaország) Szepsy István (Tokaj, Magyarország) és Forczek Ákos londoni magyar borkereskedő (Top Selection Ltd.) részvételével, ezt követően New York (2006), Tokió (2008), Hong Kong (2012) és a Villa d’Este, Como (2014) adott otthont a botrytises édes borok kiválóságait tömörítő fórumnak. A mostani Botrytis Forum helyszínét az angol királynő magánbankja, a Coutts biztosította, ahol az étkezésre szolgáló exkluzív különtermekben 2003 óta a Szepsy Pince borait is szervírozzák - árulta el Forczek Ákos, hogy honnan, e koránt sem hétköznapi helyszín.
A bemutatott borok a következők voltak:
Chateau de Fargues 2011 és 1998
Kracher 2001 TBA Welschriesling No8, 2010 TBA Welschriesling No12 (Olaszrizling)
Egon Müller TBA 1990 és 2011
Szepsy Birtok Aszú 2002
Szepsy Birtok Eszencia 2007
Az esemény különlegessége magyar szempontból, hogy a Szepsy Pince az 1996-os és 1999-es évjáratok után újabb Eszenciát bocsátott piacra. Ifjabb Szepsy István képviselte Londonban családi pincészetüket, aki rövid előadásban adott hátteret a 2002-es Aszú és a 2007-es Eszencia megértéséhez.
Ifjabb Szepsy István Londonban bemutatja a 2007-es Szepsy Birtok Eszenciát
A borvidék egyedülálló természeti adottságainak és történelmi időszakainak felvázolása után részletezte a szamorodni, az aszú, és az eszencia közti különbséget. Hangsúlyozta, hogy mennyire munkaerő igényes folyamat az aszúszem szedése. Gyakorlott munkatársaik tizenöt-húsz kilogrammot tudnak kicsipegetni a fürtökből fejenként naponta, jó évjárat esetén. Az összegyűjtött aszúszemekből kicsöpögő nektár az eszencia, mennyisége rendkívül alacsony. Íze és struktúrája a világon egyedülálló, mint ahogy a 2007-es évjáratú Szepsy Birtok Eszenciáé is, mely 2,5 % alkoholtartalommal és 570gr/liter cukortartalommal bír. E bor a Botrytis Forumon volt először kóstolható a nyilvánosság előtt. A 0,5 l-es palackban forgalomba kerülő borritkaság kiskereskedelmi ára 1480 angol font, ez közel hatszázezer forintos palackonkénti árat jelent. Forczek Ákos kereskedő elmondta, hogy a rendelkezésre álló kétszáz palacknyi tételből már a fórumot megelőzően tizenkét hatos karton gazdára lelt és a fórumon újabb vásárlási szándékokra adtak kezet. A Botrytis Forum nem titkolt célja még, hogy e természetes édes borok piaci pozicionálása révén is felhívja a figyelmet a természet és az ember közös munkája által alkotott palackba zárt kincsekre. Egon Müller Trockenbeerenauslese-éinek ára a sok ezer eurós szférában mozog már jó ideje.
Lássuk közelebbről a Botrytis cinereat! A világon egyedülálló tokaji aszú alapját a rendkívül magas cukortartalmú aszúszem adja. Képződéséhez nélkülözhetetlen feltétel a nemes penész, azaz a Botrytis cinerea megjelenése a szőlőültetvényeken. Megfelelő időjárási körülmények között, amikor ködösek, párásak a reggelek és napfényesek, szárazak az őszi nappalok képes a botrytis megjelenni és megfelelő munkát végezni a szőlőfürtön. A nemes penész az egészséges szőlő héján megtelepszik, majd belehatol és tartós jelenlétével napokon és heteken át a vizet lassan kivonja a bogyóból, miközben egyik bogyóról a másikra terjed. Szép aszús évjárat esetén a fürt egészét áthatja, az összes szőlőszemet bekoncentrálja. A botrytis finom gombafonalaival hálózatszerűen szövi át és vékonyítja el a bogyók héját. Ezzel a folyamattal a szőlőszemek víztartalma jelentősen lecsökken. A nemes rothadáson átesett szőlőbogyó nem csupán elveszíti víztartalmának jelentős részét, de a keletkezőben lévő aszúszemben különleges aroma- és ízvilág alakul ki.
Végül néhány szóban szólni kell a magyarok számára oly kedves borkülönlegességről, az Eszenciáról, a nemzeti Himnuszunkban megénekelt nektárról. Tokajban a botrytis által még a tőkén betöppesztett, majd szemenként (!) leszedett, különleges ízvilágú, gazdag beltartalmú, magas cukortartalmú, száraz felületű szőlőszemek az aszúbogyók. Ezek szedése lassú folyamat. Szepsyék a szüret során a napi szedést nem dolgozzák fel azonnal, hanem egy dupla aljú kádban gyűjtik a szemeket napokon át. A tárolóedényekben összegyűlt aszúbogyók önnön súlyuknál fogva magukból kipréselt tiszta leve az Eszencia. Cukortartalma elérheti a 800g/litert is, alkoholtartalma maximum 5% lehet. Sűrűsége a mézéhez hasonlatos.
Tallián Hedvig
Az Eszencia maga a csoda.