Szüreti értékelés Ifjabb Szepsy Istvántól.
Szeptember közepén, a Tokaj Ősz presztízs rendezvény keretében a Szepsy apa-fia borvacsorához a budapesti Michelin csillagot nyert éttermek séfjei kreáltak ételsort. E különleges vacsorán mutatta be George Riedel, az osztrák Riedel pohárkészítő cég atyja a FURMINT számára megálmodott kelyhet. A fél literes kapacitásával is tekintélyt ébresztő borospohár egyes borbárokban és borkereskedésekben ma már meg is vásárolható. Vajon beváltotta a hozzá fűzött reményeket a furmintos pohár? Illetve mi kerül a 2015-ös szüret végeztével a pohárba, erről kértem összefoglalót ifjabb Szepsy Istvántól. Az ő szüret értékelését olvashatják:
Tetszik a furmintos pohár, de ami sokkal jelentősebb, hogy azért tartom jó munkának, mert valamennyi furmint stílus - a tartályban erjesztett, a kis hordós, a száraz, a maradékcukros - egyaránt meg tudja mutatni benne szépségeit. Ugyan a furmint kép nem egységes, de a most elérhető furmintok ebben a pohárban mutatják meg legszebben értékeiket.
Riedel Furmint Kehely
Ami a szüretet illeti, a Szent Tamás Pincészet száraz boros furmint szürete szeptember 7-én kezdődött és október első hetében be is fejeződött. Kizárólag furmintot szedtünk, hárslevelűt nem, Ennek oka, hogy egyelőre száraz furmintokkal képzeljük el a jövőt és ennek fontos része a külföldi brand építés. A hárslevelű ráadásul ebben az évben a szárazság miatt sokat szenvedett és nem érte el azt az elvárt minőséget, amit boraink készítéséhez elegendőnek tartunk.
Az augusztusig leesett csekélyke éves csapadékmennyiség savvesztést okozott és aggódtunk, de végül a megváltozott időjárásnak köszönhetően helyreállt a szőlőnövényben az egyensúly.
A MÁD furminthoz alapanyagot adó számos helyi termelővel szerződésben állunk. Tőlük is szép egészséges szőlőt tudtunk átvenni. Dűlőszelektált borainkhoz szeptember 20-át követően kezdtünk szüretelni.
A feldolgozóba kerülés után szépen indult el az erjedés, a feldolgozás első fázisban almasavbontási kísérleteket is végeztünk. Arra kerestük a választ, hogy csináljuk-e vagy sem? Végül csak az alkoholos erjedés alatt bontottunk almasavat. A száraz szüret második felében már nem volt erre szükség. Mind a hordós, mind a tartályos erjedések szépen lezajlottak. A borok tiszták és mostanra minden száraznak szánt tétel kierjedt, jelenleg finom seprőn pihennek. A MÁD furmint palackozását decemberben kezdjük.
Ifjabb Szepsy István és a Szent Tamás Pincészet csapata
Az édes tételekhez még nem szedtünk egyáltalán szőlőt. Megjelent a botrytisz, de egyelőre várunk, mivel a korai éréshez képest a botrytisz nem érkezett meg annyival hamarabb. Ugyanakkor a körülmények ideálisnak tűnnek a nemesrothadás berobbanásához. Az aszúszemekben a koncentráció 26-27 mustfoknál tart, de 55-ig kell felkúsznia.
Október végéről nézve november 25-28 között szeretnénk teljesen végezni az időjárás előrejelzés alapján az édes szüretével. Úgyhogy jelen pillanatban négy hete van a szőlőnek, hogy összetöppedjen a kívánt értékek szerint. Egyébként a bennem élő emlékek alapján az ez évi szüret hangulatát a 2011-es évjárathoz hasonlítanám.
Úgyhogy lesz mit az új furmintos pohárba tölteni.
Lejegyezte: Tallián Hedvig
Fotók: Szent Tamás Pincészet archívuma