HTML

Leírás

...ahol a magyar borreneszánsz világraszóló borai születnek.

Bejegyzések

Friss topikok

  • tommybravo: Kár, hogy nem a "greatest European wine", mert azt, ugye importálni kell hazánkba. (2017.02.03. 11:21) NEMZETI ÜGY
  • rezedam: Az ikon megvalósult, az ikon életre kelt. Most már csak arra vagyok kíváncsi, hogy mivel jönnek elő a kákán is csomót keresők. Persze a rosszindulat valótlanságok állítására is képes... Kiállunk és ... (2016.05.01. 22:48) A MÉRFÖLDKŐ – SZEPSY 100
  • farkas istvan: Nagy mázli ha valaki ebben a kőrben otthonosan mozog, hiszen aki JÓ bort szereti rossz Ember nem lehet.JÓ ha a Magyar bor vissza kapja a megérdemelt elismerést és egyre többen vannak akik ezt komol... (2015.11.03. 11:18) MIT TÖLTÜNK A FURMINTOS POHÁRBA?
  • pcomment: ok (2015.06.28. 06:39) A FIÚ, AKIT SZEPSY ISTVÁNNAK HÍVNAK
  • Bióka: Szeretném ezt a könyvet megvásárolni. Hol lehet? (2014.12.11. 08:38) DŰLŐN INNEN ÉS TÚL

Címkék

1413 (1) 1811 (1) 2008 Szepsy Szent Tamás Furmint (1) 99 pont (1) Alexandre de Lur Saluces (1) Alkonyi László (2) állattenyésztés (1) Alois Kracher (1) Anyukám mondta (1) Árverés (1) árverés (1) Asztalos Zoltán (1) aszú (16) aszú szabályzat (1) AXA Millésimes (1) A bor ura (1) A szeretet mint tőke (2) Balassa István (7) Balla Enikő (1) Barta Károly (1) Betsek (7) Birsalmás (1) Bodnár Sándor (1) bor (1) Borbarát Vendégház (1) botrytis (2) Botrytis Forum (1) Budaházy Pince (1) búr kecske (1) Cs. Kovács Ilolna (1) csalán (1) Decanter (1) Demeter Zoltán (1) Disznókő (1) Dlusztus Imre (1) Dongó Szamorodni (1) dr.Mészáros Gabriella (1) dr. Farkas Géza (1) dr. Mészáros Gabriella (1) Dudás Szabolcs (1) Duna Televízió (1) Egon Müller (1) Egri csillagok (1) Ekler Dezső (1) Első Mádi Borház (2) Erdőbénye (1) Eszencia (4) Feke Pál (1) fine dining (1) Forczek Ákos (3) furmint (21) furmintnap (1) Furmint Február (1) furmint pohár (1) Furmint Ünnep (3) Gárdonyi (1) Gincsai Tamás (2) Gizella Pince (1) Gusteau (2) Gusteau Kulináris Élményműhely (2) gyógyfű (1) gyógynövény (1) gyomirtás (1) Halley üstökös (1) Hangács (1) hárslevelű (1) hatóanyag tartalom (1) Holdvölgy Pincészet (2) Homonna Attila (2) Hornyák László (1) Horváth Gábor (1) Horváth Gábor séf (2) ifj.Szepsy István (3) ifj. Szepsy István (6) ifj Szepsy István (9) integráció (1) Isa Bal (1) Istvan Szepsy junior (1) Jancis Robinson MW (2) Jásdi István (1) Kácsárd (1) kapálás (2) Kató András (1) kecskehús (1) kecskesajt (1) kékfrankos (1) Király (3) Koroknay Dániel Általános Iskola (1) kötött talaj (1) Kővágó (1) Lajosok (1) Lapis (1) Lenkey Géza (3) Leskó István (1) Mád (36) Mádi album (1) Mádi Furmint Ünnep (2) Mádi Kör (7) Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület (1) mádi sajt (1) Mád bor (2) Mád Furmint (2) Mád Furmint 2011 (1) magyar parlagi (1) Mészáros László (1) Michael Brodabent (1) Minden egy (1) Moric Weingut (1) Nagy Tokaji Borárverés (2) Napudvar (1) nemes penész (1) nemzeti ügy (1) Nicolas Godebsky (2) Novák Lajos (1) Nyírjes (1) Nyúlászó (3) Nyúlászó 58 (1) oktatás (1) Ők 23-an Az Év Bortermelői Magyarországon (1) Paloznak (1) Pannon Bormíves Céh (1) Pannon Bormustra (1) Percze (2) Piskolti Berndett (1) portréfilm (1) Prestige Award (1) Rohály Gábor (1) Roland Velich (1) Sárga Borház Étterem (1) Stephen Brook (1) szamorodni (2) száraz (1) Szarka Dénes (4) Szarka Pince (1) Szent Benedek Pincészet (1) Szent Orbán (2) Szent Tamás (14) Szent Tamás 2008 (1) Szent Tamás Pincészet (11) Szent Tamás Szőlőbirtok (2) Szent Tamás Winery (1) Szepsy (16) Szepsy 100 (1) Szepsy 100 Úrágya 2015 (1) Szepsy aszú (1) Szepsy film (1) Szepsy Gabriella (1) Szepsy István (30) Szepsy István portréja (1) Szepsy Kinga (1) Szepsy Pince (1) Szepsy Szamorodni (1) Szilágyi László (2) szintű (1) Szokolai Ákos (1) szüret (1) Tallián Hedvig (26) Tállya (1) Tar László (1) Tatárka József (3) település (1) Tim Atkin MW (1) Tokaj (17) Tokaj-hegyalja (15) Tokaj-Hegyalja (2) Tokaji Aszú (5) Tokaji aszú (2) tokaji száraz boros üveg (1) top ötven (1) Tóth Gábor (1) Úrágya (9) Úrágya 2000 (1) Urbán (2) Urbán 2011 (1) üstökös aszú (1) Villa dEste Wine Symposium (1) Vincze Zsolt (2) Vióka (1) Wine and Spirit Magazine (1) Címkefelhő

TOKAJI MISZTIKUS

2015.05.06. 00:20 oddbinsa

Miután hazaértem Budapestre, erősödött fel a hiányérzet, hogy a teljeset és a szépet hagytam magam mögött. A lágy domb- és dűlőhajlatoknak, a levegő tisztaságának és az áprilisi Nap balzsamosságának elegyéből állt ezúttal bennem össze az, ami Budapestre érve hiányérzetként jelentkezett.

A szerencsére hosszúra nyúlt hétvége sietős helyszínváltásokból állt. Már Mádra is lélekszakadva mentünk, aztán Sárospatakra, a Nagy Tokaji Borárverésre is gázba taposós lendülettel érkeztünk. Ám miközben váltogattuk az evések és ivások helyszíneit, pillanatokra el-elragadott a látvány. A borvidék puha rajzolata. Az össze-vissza gubancolt vulkánláncolat végtelen nyugalmat áraszt. A hegytetőkön zöld erdősapkák buggyannak. A lankákon precízen rendezett, egymással versengő szőlőültetvények feszítenek.

Nem tudtam nem észrevenni, hogy a sorok tőkéin a zöldet miként csalogatja elő, és bontja ki napról napra egy láthatatlan erő. Így kell ennek lenni. Ez így jó és teljes. Érzi, aki látja, aki a szemén keresztül is tudja inni Tokajt.

Kérdés, hogy át lehet-e lényegíteni ezt a szépséget aranytallérrá, avagy euróvá és dollárrá? A megfoghatatlan és megfizethetetlen átlényegülhet-e pénzzé? Hatalmas érzés volt, és persze nem bírtam a könnyeimmel, amikor az árverés legimpozánsabb leütése felé haladtunk. De ebben sem pusztán az ötmilliós értékesítés volt a megrendítő, hanem az, ami azt létrehozta. Nem csak Szepsy István tételére ugrott meg az adrenalin szint a teremben, már rögtön a legelején Demeterék boráért beindult a verseny és nőtt az izgalom. Szinte végig feszültség uralta a Sárospataki Vár tróntermét.

E táj szépségét és a vulkánok erejét a furmintos és aszús palackok viszik messzire innen. Pénzben kifejezhetetlen az itt szunnyadó érték. De ahogy kúszik évről évre feljebb az ár, az összleütés, ami most már harmincmillió kétszázezer forintra ugrott – úgy hatol egyre többekbe és mélyebbre a látható szépség esszenciája. Tudom, hogy ez, nem csupán ez én meggyőződésem. De egyelőre a pénz a lakmuszpapírja a valóságot csak három dimenzióban érzékelőknek.

A földhöz ragasztó örömökből – langyos lazacból, borjúszűzből, marcipános eperből, furmint futamokból és aszú szelekciókból –, néha kiemeltem a fejem és magam sem hittem, hogy mi történik velem. És mi várhat arra, aki még nem járt itt, de egyszer erre hoz majd az útja.

Mert valami nagyon erős zajlik az épületeiben is megújuló Mád mélyén, de ez nem tapintható, ez nem fizikai.

Ahogy a nagy jövés-menésben ballagtunk fel a Percze tetejére, cipőinket minden lépésnél egyre vastagabb porréteg fedte. Majd az enyhén szűrt napfényben hirtelen a dombtető fái mintha Valakinek az itt jártát feszítették volna ki maguk közt. Valakiét, aki egy régi kor legnagyobb alakja, de ereje mindent áthat még most is. Egy pillanatig ugyan, de erősen érzékeltem a földöntúli érzetet. Mintha a fák üzenni akarnának. Aztán a sziklák közt botladozva sem tágított tőlem a már érzéssé változó benyomás, hogy fástul, sziklástul, markológépestül ölelte át a Percze tetőt ez a hatalmas Valaki.

Pár perccel később ebben a megérintettségben és már a Szent Tamás tető kultikus kövei mellett álldogálva egyáltalán nem bántam, hogy sikerült lekésnem a Budapestre tartó vonatot és maradhatok még egy éjszakát. Finom bódulatban álltam a késő délutánban, aztán szembejött pohárral a kézben, a nagy dűlő alsó fekvéséből, a naplementében, Szepsy István társaságában egy tucat vidám külföldi sommelier. Majd velük együtt megmártóztam az aszú pince mámorában.

Azzal kezdtem, hogy hiányérzettel érkeztem vissza Budapestre. Hiányérzettel, mert haza kellett jönni Budapestre, és otthagyni ezt a szépséget. De fantasztikus tudni, hogy Tokaj elcsendesedett, hátukon szőlőültetvényeket tápláló vulkánjai Magyarországéi. A miénk ez a misztikus, pénzben kifejezhetetlen értékű táj. Kívánom, hogy minden évben menjen egyre feljebb és feljebb az árverésen az adrenalin és a licit. Az a Hatalmas Valaki már áldását adta a tájra és gyümölcseire. Legalábbis nekem úgy tűnt.

Tallián Hedvig

 

Szólj hozzá!

Címkék: furmint aszú Szent Tamás Szepsy István Tallián Hedvig Percze Nagy Tokaji Borárverés

A bejegyzés trackback címe:

https://imad.blog.hu/api/trackback/id/tr227433634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása