HTML

Leírás

...ahol a magyar borreneszánsz világraszóló borai születnek.

Bejegyzések

Friss topikok

  • tommybravo: Kár, hogy nem a "greatest European wine", mert azt, ugye importálni kell hazánkba. (2017.02.03. 11:21) NEMZETI ÜGY
  • rezedam: Az ikon megvalósult, az ikon életre kelt. Most már csak arra vagyok kíváncsi, hogy mivel jönnek elő a kákán is csomót keresők. Persze a rosszindulat valótlanságok állítására is képes... Kiállunk és ... (2016.05.01. 22:48) A MÉRFÖLDKŐ – SZEPSY 100
  • farkas istvan: Nagy mázli ha valaki ebben a kőrben otthonosan mozog, hiszen aki JÓ bort szereti rossz Ember nem lehet.JÓ ha a Magyar bor vissza kapja a megérdemelt elismerést és egyre többen vannak akik ezt komol... (2015.11.03. 11:18) MIT TÖLTÜNK A FURMINTOS POHÁRBA?
  • pcomment: ok (2015.06.28. 06:39) A FIÚ, AKIT SZEPSY ISTVÁNNAK HÍVNAK
  • Bióka: Szeretném ezt a könyvet megvásárolni. Hol lehet? (2014.12.11. 08:38) DŰLŐN INNEN ÉS TÚL

Címkék

1413 (1) 1811 (1) 2008 Szepsy Szent Tamás Furmint (1) 99 pont (1) Alexandre de Lur Saluces (1) Alkonyi László (2) állattenyésztés (1) Alois Kracher (1) Anyukám mondta (1) Árverés (1) árverés (1) Asztalos Zoltán (1) aszú (16) aszú szabályzat (1) AXA Millésimes (1) A bor ura (1) A szeretet mint tőke (2) Balassa István (7) Balla Enikő (1) Barta Károly (1) Betsek (7) Birsalmás (1) Bodnár Sándor (1) bor (1) Borbarát Vendégház (1) botrytis (2) Botrytis Forum (1) Budaházy Pince (1) búr kecske (1) Cs. Kovács Ilolna (1) csalán (1) Decanter (1) Demeter Zoltán (1) Disznókő (1) Dlusztus Imre (1) Dongó Szamorodni (1) dr.Mészáros Gabriella (1) dr. Farkas Géza (1) dr. Mészáros Gabriella (1) Dudás Szabolcs (1) Duna Televízió (1) Egon Müller (1) Egri csillagok (1) Ekler Dezső (1) Első Mádi Borház (2) Erdőbénye (1) Eszencia (4) Feke Pál (1) fine dining (1) Forczek Ákos (3) furmint (21) furmintnap (1) Furmint Február (1) furmint pohár (1) Furmint Ünnep (3) Gárdonyi (1) Gincsai Tamás (2) Gizella Pince (1) Gusteau (2) Gusteau Kulináris Élményműhely (2) gyógyfű (1) gyógynövény (1) gyomirtás (1) Halley üstökös (1) Hangács (1) hárslevelű (1) hatóanyag tartalom (1) Holdvölgy Pincészet (2) Homonna Attila (2) Hornyák László (1) Horváth Gábor (1) Horváth Gábor séf (2) ifj.Szepsy István (3) ifj. Szepsy István (6) ifj Szepsy István (9) integráció (1) Isa Bal (1) Istvan Szepsy junior (1) Jancis Robinson MW (2) Jásdi István (1) Kácsárd (1) kapálás (2) Kató András (1) kecskehús (1) kecskesajt (1) kékfrankos (1) Király (3) Koroknay Dániel Általános Iskola (1) kötött talaj (1) Kővágó (1) Lajosok (1) Lapis (1) Lenkey Géza (3) Leskó István (1) Mád (36) Mádi album (1) Mádi Furmint Ünnep (2) Mádi Kör (7) Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület (1) mádi sajt (1) Mád bor (2) Mád Furmint (2) Mád Furmint 2011 (1) magyar parlagi (1) Mészáros László (1) Michael Brodabent (1) Minden egy (1) Moric Weingut (1) Nagy Tokaji Borárverés (2) Napudvar (1) nemes penész (1) nemzeti ügy (1) Nicolas Godebsky (2) Novák Lajos (1) Nyírjes (1) Nyúlászó (3) Nyúlászó 58 (1) oktatás (1) Ők 23-an Az Év Bortermelői Magyarországon (1) Paloznak (1) Pannon Bormíves Céh (1) Pannon Bormustra (1) Percze (2) Piskolti Berndett (1) portréfilm (1) Prestige Award (1) Rohály Gábor (1) Roland Velich (1) Sárga Borház Étterem (1) Stephen Brook (1) szamorodni (2) száraz (1) Szarka Dénes (4) Szarka Pince (1) Szent Benedek Pincészet (1) Szent Orbán (2) Szent Tamás (14) Szent Tamás 2008 (1) Szent Tamás Pincészet (11) Szent Tamás Szőlőbirtok (2) Szent Tamás Winery (1) Szepsy (16) Szepsy 100 (1) Szepsy 100 Úrágya 2015 (1) Szepsy aszú (1) Szepsy film (1) Szepsy Gabriella (1) Szepsy István (30) Szepsy István portréja (1) Szepsy Kinga (1) Szepsy Pince (1) Szepsy Szamorodni (1) Szilágyi László (2) szintű (1) Szokolai Ákos (1) szüret (1) Tallián Hedvig (26) Tállya (1) Tar László (1) Tatárka József (3) település (1) Tim Atkin MW (1) Tokaj (17) Tokaj-hegyalja (15) Tokaj-Hegyalja (2) Tokaji Aszú (5) Tokaji aszú (2) tokaji száraz boros üveg (1) top ötven (1) Tóth Gábor (1) Úrágya (9) Úrágya 2000 (1) Urbán (2) Urbán 2011 (1) üstökös aszú (1) Villa dEste Wine Symposium (1) Vincze Zsolt (2) Vióka (1) Wine and Spirit Magazine (1) Címkefelhő

SZENT ORBÁN NAP 2014. MÁJUS 24.

2014.05.20. 15:50 oddbinsa

Európa szinte minden táján ismerik és tisztelik Szent Orbánt. Számos borvidéken, főként Franciaországban, és Németországban a legfontosabb borvidéki szentként tartják számon. Hazánkban is nagy tiszteletnek örvend, mint a szőlészek, borászok, kocsmárosok védőszentje.

I. Orbán pápa földi maradványai több mint hat évszázadon át Rómában nyugodtak. A Szent Orbán-ereklyét 849-től 1771-ig az elzászi szőlővidéken található Erstein városka kolostorának templomában őrizték. Ekkor terjedt el Orbán tisztelete az egész nyugati világban.

Andrássy István 1771-ben Rómában járt, ekkor került szóba, hogy Tokaj-Hegyalja e neves magyar borvidék nem minden évben terem aszú készítésére alkalmas szőlőt, és hogy a tavaszi fagyok milyen nagy károkat okoznak. Ekkor ajándékozta XIV. Kelemen pápa a magyar grófnak Szent Orbán teljes csontereklyéjét, amit aztán Elzászból Monokra szállítottak és Andrássy István kápolnát építetett számára.

Az ajándékozási okirat is névre szóló és hiteles, amit a 2013. évi Tokaji Borbarátnők által szervezett Szent Orbán zarándoklatot megelőző restauráció megerősített.

Monok a Tokaj-hegyaljai borvidék egyik nagy múltú települése. A faluról már Anonymus Gesta Hungaroruma is említést tesz. A település legkorábbi írott emléke 1392-ből származik. Monok neve többek szerint személynévből alakult, melynek alapjául a monoh szó barát, szerzetes jelentése tekinthető.

Napjainkban az itt található Sarlós Boldogasszonynak szentelt kései barokk stílusú templomban  az eredeti oroszlánlábas ezüst ereklyetartóban őrzik a Szent Orbán ereklyéjét.

MÁDI SZENT ORBÁN NAP 2014

Nyitott pincék 14-22 óráig!

A Tokaji Borbarátnők Társasága és a Mádi Kör 2014. május 24-én újra Szent Orbán Napot rendez. A pincék egész délután színes programokkal, borkóstolási lehetőségekkel valamint vendég borászatokkal várják az érdeklődőket.

Programok a pincészeteknél:

Barta Pince

Mád, Rákóczi u. 81.

Vendég: Árvay Családi Pincészet

11.00 Kiállítás megnyitó -

A Tokaji borvidék történetének dokumentumai

Megnyitja: Zelenák István

21.30 Vodku Fiai -

Éjszakai szeánsz Cseh Tamással

Kontakt: Balogh Anita tel:. 06-30-324-2521

Budaházy Pincészet

Mád, Batthyány u. 17.

Vendég: Zelkanatur kozmetika

17.00 Zivatar zenekar

Kontakt: Szokolai Ákos tel.: 06-30-415-8662

Demetervin

Mád, Bercsényi u. 5.

Vendég: Áts Pincészet

14.00 Kiállítás megnyitó -

Dluhopolszky László Klíma körút című karikatúra kiállítás

15.00 Vivat Bacchus

16.00 Dombovári Judit, a Magyar Nemzeti Múzeum restaurátorának

előadása a Szent Orbán csontereklyéről

Kontakt: Demeter Adrienn tel:. 06-70-312-2989

Nagy Tímea tel:. 06-70-516-2409

Holdvölgy

Mád, Batthyány u. 69.

19.00 Boogie Chillen

Kontakt: Gincsai Tamás tel:. 06-20-421-1817

Lenkey Pincészet Mád, Táncsics u. 29-31.

Jim Morrison udvar

Kontakt: Lenkey Géza tel:. 06-1-282-3747

Szent Tamás Pincészet

Mád, Hunyadi u.2

16.00 Herceg Flóra

Kontakt: Takács Gréta tel.: 06-30-639-0060

Tokaj Classic Borászat

Mád, Rákóczi u. 45.

Kontakt: Galambosi Imre tel.: 06-20-323-4467

Orosz Gábor 

Kossuth út. 598/1 hsz.

Nyílt Nap a vendégházban

Kontakt: Orosz Gábor tel.: 06-20-921-3049

Kulináris élmények, tokaj-hegyaljai kézműves termékek bemutatója és kóstolója a Gasztro udvarban (Rákóczi u. 50.), aki pedig megéhezik, a Fröccs udvarban (Rákóczi u. 61.) csillapíthatja étvágyát.

A Szent Orbán ereklye érkezése és az ünnepi szentmise 18 órakor a Szentháromság templomban

(Mád, Batthyány u. 16.) lesz.

A részvételi díj 1500 Ft/ fő, mely tartalmazza a pincészetek programjain való részvételt.

Karszalagok a helyszíneken vásárolhatóak.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://imad.blog.hu/api/trackback/id/tr276184887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása