HTML

Leírás

...ahol a magyar borreneszánsz világraszóló borai születnek.

Bejegyzések

Friss topikok

  • tommybravo: Kár, hogy nem a "greatest European wine", mert azt, ugye importálni kell hazánkba. (2017.02.03. 11:21) NEMZETI ÜGY
  • rezedam: Az ikon megvalósult, az ikon életre kelt. Most már csak arra vagyok kíváncsi, hogy mivel jönnek elő a kákán is csomót keresők. Persze a rosszindulat valótlanságok állítására is képes... Kiállunk és ... (2016.05.01. 22:48) A MÉRFÖLDKŐ – SZEPSY 100
  • farkas istvan: Nagy mázli ha valaki ebben a kőrben otthonosan mozog, hiszen aki JÓ bort szereti rossz Ember nem lehet.JÓ ha a Magyar bor vissza kapja a megérdemelt elismerést és egyre többen vannak akik ezt komol... (2015.11.03. 11:18) MIT TÖLTÜNK A FURMINTOS POHÁRBA?
  • pcomment: ok (2015.06.28. 06:39) A FIÚ, AKIT SZEPSY ISTVÁNNAK HÍVNAK
  • Bióka: Szeretném ezt a könyvet megvásárolni. Hol lehet? (2014.12.11. 08:38) DŰLŐN INNEN ÉS TÚL

Címkék

1413 (1) 1811 (1) 2008 Szepsy Szent Tamás Furmint (1) 99 pont (1) Alexandre de Lur Saluces (1) Alkonyi László (2) állattenyésztés (1) Alois Kracher (1) Anyukám mondta (1) Árverés (1) árverés (1) Asztalos Zoltán (1) aszú (16) aszú szabályzat (1) AXA Millésimes (1) A bor ura (1) A szeretet mint tőke (2) Balassa István (7) Balla Enikő (1) Barta Károly (1) Betsek (7) Birsalmás (1) Bodnár Sándor (1) bor (1) Borbarát Vendégház (1) botrytis (2) Botrytis Forum (1) Budaházy Pince (1) búr kecske (1) Cs. Kovács Ilolna (1) csalán (1) Decanter (1) Demeter Zoltán (1) Disznókő (1) Dlusztus Imre (1) Dongó Szamorodni (1) dr.Mészáros Gabriella (1) dr. Farkas Géza (1) dr. Mészáros Gabriella (1) Dudás Szabolcs (1) Duna Televízió (1) Egon Müller (1) Egri csillagok (1) Ekler Dezső (1) Első Mádi Borház (2) Erdőbénye (1) Eszencia (4) Feke Pál (1) fine dining (1) Forczek Ákos (3) furmint (21) furmintnap (1) Furmint Február (1) furmint pohár (1) Furmint Ünnep (3) Gárdonyi (1) Gincsai Tamás (2) Gizella Pince (1) Gusteau (2) Gusteau Kulináris Élményműhely (2) gyógyfű (1) gyógynövény (1) gyomirtás (1) Halley üstökös (1) Hangács (1) hárslevelű (1) hatóanyag tartalom (1) Holdvölgy Pincészet (2) Homonna Attila (2) Hornyák László (1) Horváth Gábor (1) Horváth Gábor séf (2) ifj.Szepsy István (3) ifj. Szepsy István (6) ifj Szepsy István (9) integráció (1) Isa Bal (1) Istvan Szepsy junior (1) Jancis Robinson MW (2) Jásdi István (1) Kácsárd (1) kapálás (2) Kató András (1) kecskehús (1) kecskesajt (1) kékfrankos (1) Király (3) Koroknay Dániel Általános Iskola (1) kötött talaj (1) Kővágó (1) Lajosok (1) Lapis (1) Lenkey Géza (3) Leskó István (1) Mád (36) Mádi album (1) Mádi Furmint Ünnep (2) Mádi Kör (7) Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület (1) mádi sajt (1) Mád bor (2) Mád Furmint (2) Mád Furmint 2011 (1) magyar parlagi (1) Mészáros László (1) Michael Brodabent (1) Minden egy (1) Moric Weingut (1) Nagy Tokaji Borárverés (2) Napudvar (1) nemes penész (1) nemzeti ügy (1) Nicolas Godebsky (2) Novák Lajos (1) Nyírjes (1) Nyúlászó (3) Nyúlászó 58 (1) oktatás (1) Ők 23-an Az Év Bortermelői Magyarországon (1) Paloznak (1) Pannon Bormíves Céh (1) Pannon Bormustra (1) Percze (2) Piskolti Berndett (1) portréfilm (1) Prestige Award (1) Rohály Gábor (1) Roland Velich (1) Sárga Borház Étterem (1) Stephen Brook (1) szamorodni (2) száraz (1) Szarka Dénes (4) Szarka Pince (1) Szent Benedek Pincészet (1) Szent Orbán (2) Szent Tamás (14) Szent Tamás 2008 (1) Szent Tamás Pincészet (11) Szent Tamás Szőlőbirtok (2) Szent Tamás Winery (1) Szepsy (16) Szepsy 100 (1) Szepsy 100 Úrágya 2015 (1) Szepsy aszú (1) Szepsy film (1) Szepsy Gabriella (1) Szepsy István (30) Szepsy István portréja (1) Szepsy Kinga (1) Szepsy Pince (1) Szepsy Szamorodni (1) Szilágyi László (2) szintű (1) Szokolai Ákos (1) szüret (1) Tallián Hedvig (26) Tállya (1) Tar László (1) Tatárka József (3) település (1) Tim Atkin MW (1) Tokaj (17) Tokaj-Hegyalja (2) Tokaj-hegyalja (15) Tokaji Aszú (5) Tokaji aszú (2) tokaji száraz boros üveg (1) top ötven (1) Tóth Gábor (1) Úrágya (9) Úrágya 2000 (1) Urbán (2) Urbán 2011 (1) üstökös aszú (1) Villa dEste Wine Symposium (1) Vincze Zsolt (2) Vióka (1) Wine and Spirit Magazine (1) Címkefelhő

A MÁSFÉL PERC VISZONYA A NYOLCMILLIÓHOZ

2014.04.29. 18:41 oddbinsa

A másfél percig tartó adrenalin löketnél csak annak a bizonyos bornak a kultikus ereje volt intenzívebb aznap. Első alkalommal a Buddha Bárban kóstoltam a második Nagy Tokaji Borárverés beharangozóján, másodszor pedig már Sárospatakon a vár középkori kőgyűjteményei közt. Az első helyszínen is kiemelkedett a sorból, a történelmi színfalak közt viszont már vakon és édes bort követően kóstolva is kikövetelte magának a figyelmet. Az emberek egymás fülébe sugdosták, hogy az L betűjelzés mögött nagy anyag lapul. A vár udvarán aztán lehullt a lepel és a nemzetközi közönség megtudta az egyen karafokban lévő borok termelőinek nevét is. Ki-ki licitbe szállhatott leleplezett kedvenceiért.

Az árverés indulásakor, a sárospataki vár zsúfolásig telt tróntermének boltívei közé finom emelkedettség feszült.

Bár a licit könnyed lendülettel és a Béres birtok tételeinek gyors gazdára találásával startolt, elkeserítő módon a kalapács alá került tételek negyedére mégsem licitált egy lélek se.

Súlyos kérdéseket vet fel az, ha a borvidékben fantáziát látó komoly tőkét befektetők már évek óta invesztálnak - történelmi épületeket és dűlőket újítanak fel, öntik a pénzt fejlesztésekbe – és mégsem tudják a boraik iránt felkelteni az érdeklődést. Milyen bizalmi tőkével és együttműködési hajlandósággal bír az a befektető, akinek a boráért nem száll harcba senki? Se tisztelők, se barátok? Az ilyen befektető vajon kivel issza a „saját” borát? Van olyan ember, akivel jó szívvel-lélekkel leülhet és a királyi bort tartalmazó pohár mellett beszélgethet úgy őszintén? Ami az egyébként jótékonysági árverésen megmutatkozott, az a piacon tapasztalható viszonyokat is tükrözi. Sírnak a befektetők, hogy eladási nehézségekkel küzdenek. Hiába jó a boruk, meg a dűlőik. A jó bornak ugyanis pénzben kifejezhetetlen cégér kell, és mint ilyen megvehetetlen. Viszont eladható lesz általa a bor. Ebben áll a titok nyitja.

Az árverés legizgalmasabbnak ígérkező licitje Szepsy István 2013-as Nyúlászója '58 volt. De hogy ennyire az lesz, azt senki nem sejthette. Tavaly másfél millió forintért kelt el, a kikiáltási árnál huszonöt százalékkal többért, az árverésre bocsátott Szepsy bor.

Néhány napja, április 26-án Sárospatakon a bor bemutatása, kikiáltása és leütése mindössze négy perc alatt zajlott le. Ebből csupán másfél percig bonyolódott a nagy csata.

Egymillió kétszázezerről indult a verseny a százharminchat liternyi, azaz egy gönci hordónyi borért. A licit megindulásakor három ember emelte egymást követően magasba a tárcsáját.

Jóval az első perc vége előtt, kétmillió forint táján a háromból az egyik licitáló kilépett. Egy percnél pedig a kikiáltó száját elhagyta a: négymillió. A feszültség a teremben kezdett tapinthatóvá válni.

Négymilliótól ötmillióig kétszázezrével ment a ping-pong bid. Az első perc elteltével már ötmillión állt a vásár. Folyt a küzdelem a másodpercekkel. A trónterem végeiben lévő két vevő jelölt pedig folyton egymásra emelt. Három-négy másodperc alatt döntöttek a hajszában résztvevők félmillió forintokról. Adrenalin robbanás uralta el a termet.

Mint utólag megtudtam, ötmilliónál, rajtam kívül már a kikiáltó is a könnyeivel küzdött a feszültségtől.

Ötmilliótól már ötszázezrével emelkedett a tét. Majd amikor kimondta a végösszeget, alig hallhatóan elcsuklott a kikiáltó hangja. Magnófelvételem őrzi a pillanatot, amikor nyolcmillió, azaz nyolcmillió forintért, hatalmas taps kíséretében elkelt a modern Magyarország legdrágább száraz bora Szepsy István pincéjéből, másfél perc alatt.

Mindezt végigélve csupán néhány kérdésem maradt a Tokaj-Hegyalján befektetőkhöz: vannak olyan tisztelőik, akik másodpercek alatt képesek dönteni és áldozatot hozni önökért? Ha a válasz igen, akkor miért nem licitáltak a boraikra? Ha a válasz nem, akkor érdemes lenne az üzleti tervek mellett valami mélyebb dolgon is elgondolkozni. Egy országrész jövőjéről van szó!

Tallián Hedvig

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: árverés Szepsy István Tallián Hedvig Szepsy Nagy Tokaji Borárverés Nyúlászó 58

A bejegyzés trackback címe:

https://imad.blog.hu/api/trackback/id/tr956098615

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A másfél perc viszonya a nyolcmillióhoz 2014.04.29. 22:52:01

Kérdés a tokaji befektetőkhöz: vannak olyan tisztelőik, akik másodpercek alatt képesek dönteni és áldozatot hozni önökért? Ha a válasz igen, akkor miért nem licitáltak a boraikra?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása