Év vége közeledtével megkértem a Mádi Kör tagjait, hogy értékeljék 2013-at, saját elképzelésükre bízva, hogy mit tartanak kiemelendőnek rajongóik számára. Az év végi hajrá és a karácsonyi készülődés közepette „lapzártámig” három, ámde a lényeget megragadó válasz érkezett a Körből. Fogadjátok szeretettel! Íme!
BARTA PINCE
Az idei évnek két komoly tapasztalata volt számomra. Szepsy István díja után egyértelmű, hogy egyre inkább a világnak kell dolgoznunk. Ez felveti a megcélzott világszintű borkészítéssel és szőlészkedéssel adekvát folyamatos továbbképzés szükségességét akár a napszámosi-szőlőmunkási szintig.
A másik idei tapasztalat számomra az Öreg Király dűlő első terméseinek minőségéből és fogadtatásából következik: egyértelmű, hogy a borvidéknek vissza kell hódítania a háború és a filoxéra vész után elhagyott történelmi területeket. Jelenleg
Barta Károly
LENKEY PINCÉSZET
Kedves Olvasó!
Hédike arra kért, értékeljem az elfogyóban lévő évet.
Panaszra nincs okom! 2013-ban megvalósultak az álmaim, a Szőlőben és a Pincében egyaránt. Hordókba kerültek a rég áhított dűlős, édes szamorodni alapanyagok és végre lett Aszú is! A Pincét is sikerült fejlesztenünk, új hordókat vásároltunk, új acéltartályt, és megvalósultak az irányított erjesztés feltételei is.
Hálás vagyok ezért az évért!
Kellemes ünnepeket kívánok Mindannyiuknak!
Lenkey Géza
SZENT TAMÁS ÉS SZEPSY
Az idei év történései közül három fontos, a megvalósulás különböző szakaszaiban lévő eseményt emelnék ki.
Elsőként említeném, hogy nem kis erőfeszítések árán elkészült a feldolgozó, mely a leglátványosabb eleme a MÁD bor mögött felálló integrációnak. Legkorszerűbb infrastruktúrával felszerelt épületünk elkészültével az integráció még tovább erősödik, ennek révén pedig a településünkön élők, a mádiak is végre magukénak érezhetik a fejlődést, hisz nekik is a szőlő a mindenük.
Ahogy az egész borvidéken, így Mádon is több azon emberek száma, akik nem kommunikálnak a nyilvánossággal, de ők is - valamennyien - a génjeikben hordozzák azt a különlegességet, amit a tokajiság jelent. A borvidék újjáépítéséhez szükség van mindnyájukra!
Másik kiemelendő történés, hogy az adminisztrációs előírások teljesítésével, lassan sikerül visszahódítani a szőlőművelés és borkészítés számára a Király mellett fekvő Kővágó dűlőt.
Végül pedig öröm a javából az idei évjárat. A Szent Tamás Szőlőbirtok életre hívása óta munkál bennem egy terv, ami most megvalósulni látszik - mert végre a Szent Tamás birtok eddigi öt évjáratából idén elkészült az első szamorodni -, ehhez a vezérfonalat a 2003-as Szepsy, Dániel Szamorodni adta. Ez lebegett a szemeim előtt mikor hozzáfogtam a készítéséhez. A bor egyelőre még erjedőben... Különlegessé teszi ezt a bort, hogy „új” dűlő, a tállyai Dongó dűlő adja az alapanyagát, azaz dűlőszelektált szamorodniról beszélünk. Ez az első osztályú dűlő egyébként még számos lehetőséget tartogat. A Dongó Szamorodni elkészítésével elindult a tállyai dűlők feltérképezése.
Amit terveztünk és szerettünk volna elkészíteni ebben az évben, az előre megálmodott minőségben azt sikerült végrehajtanunk mind a Szent Tamásban mind pedig a Szepsyben. Ennek szellemében futunk neki a jövő évnek, azaz a mostani állapotot tekintjük zéró pontnak. Tudjuk, hogy mindig van még sokkal magasabb szint.
Boldog Karácsonyt és Boldog Új Évet Kívánok mindannyiunk nevében!
Ifj. Szepsy István