Csak az elismerés, az őszinte szívvel kinyilvánított szeretet hangján lehet megszólalni bizonyos történésekkor. A napokban ilyen történésnek lehettünk tanúi. Gratulációm Szepsy Istvánnak szól, azért az elismerésért, amit a minap az amerikai kiadású Wine and Spirit Magazine hasábjain kapott. A new yorki borszaklap a legmagasabb pontszámot elért borok alapján beválasztotta a 2013-as év és egyben a világ száz legjobb borászata közé a Szepsy Pincészetet.
Mielőtt részletekbe bocsátkoznék, lássuk miként kommentálta a nagyszerű sikert dr. Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus: "Egyértelmű, hogy a magyar borászok közül Szepsy István az egyetlen, akit jegyeznek külföldön. Különösen örvendetes, hogy figyelnek a munkájára, hisz általában arra szoktak komoly figyelmet fordítani, akinek például befektető révén kötődése van. Szepsy Istvánt ilyesféle háttér nélkül is mindenhol ismerik és elismerik, rajta kívül persze még sokaknak a magyar borászok közül ott lehetne a helye a legjobbak közt. Az öröm mellett bízzunk benne, hogy nem egyedi esetről van szó és lesz folytatás, és egyre többen kapják fel a fejüket a magyar borokra mostantól" - fejezte ki reményét a tekintélyes borakadémikus.
Íme a részletek! Nem csupán eget rengető pontokkal (2008 Szent Tamás Furmint 96 pont, 2008 Szepsy Szamorodni 95 pont, 2009 Birtok Furmint 92 pont) ismerték el a mádi mester borait és munkáját, hanem egy fontos minősítés ismételt leírásával is. A Szepsy Istvánról szóló összeállításban ugyanis megerősítették azt a néhány éve Jancis Robinson MW tollából a Financial Times hasábjain már megtett összevetést, miszerint a nagy száraz tokaji furmint a legnemesebb fehér burgundiakhoz mérhető.
Szepsy István 2012 tavaszán, Juhász Attila felvétele
A Wine and Spirit Magazine méltatja Szepsy István munkásságát, megemlítve Demeter Zoltán nevét, akivel együtt kezdték meg a száraz furmint kísérleteket a Királyudvarnál. Az idő előrehaladtával Szepsy István saját birtokán elkötelezett munkával tovább bizonyította, mint írják, hogy nagyon is érdemes a száraz furmintot saját jogán készíteni. Majd jön a hangsúlyos rész: a nagyra becsült Szent Tamás dűlőről származó 2008-as furmintja magán viseli a legkiemelkedőbb burgundiak nemességét, miközben határozott furmint karakterrel rendelkezik, és hozzáteszik még, további megerősítést adva ez előbbi kijelentésnek, hogy érlelése bőven túlnyúlik a következő tíz éven.
Wine and Spirit Magazine top 100
Kilencvenöt pontot kapott 2008-as szamorodnija kapcsán pedig leírják, hogy a száraz vonal felfedezése mellett Szepsy István kitart az hagyományos édes borok készítése mellett, és azon kevesek egyike, aki továbbra is készít szamorodnit. A 95 pontra értékelt 2008-as Szamorodnijáról leírják, hogy óriási komplexitással rendelkezik a bor, melyben a sokszínű édességet a furmintból származó határozott savak keresztülvágják és az erőteljes fűszeres lecsengés száraz bor benyomását kelti. Kapaszkodóul egy száraz Auslese egyensúlyosságát hozza hasonlatnak a szerző.
Természetesen ugyanilyen szív szerinti gratuláció illeti a Royal Tokajit is és a listára való felkerülést hozó borok alkotóját Áts Károlyt, (aki ez évtől már a Tokaj Kereskedőházat erősíti tudásával) hiszen az általa készített borok is szerepelnek a rangos listán. Kilencvenhárom pontot kapott a 2007-es Tokaji 5 puttonyos Aszújuk, 94 pontot a 2007-es Tokaji Betsek 6 puttonyos Aszújuk és 95 pontot a 2003-as Tokaji Essencia, mely bor nem mellesleg, 750 dollárt kóstál.
Szepsy István borain keresztül az írás felhívja a figyelmet arra, hogy a 2008-as Szent Tamás Furmint és a Szamorodni nem csupán nagyszerű teljesítményt jelez, de egyben nyitást is Tokaj-hegyalja eddig kevésbé ismert oldalára.
Mindezt leírva látni egy irányadó szaklapban nem csupán a szerzők kompetenciáját, de nyitottságát és a szakma művelőivel szembeni tiszteletét is feltételezi. Szepsy István megingathatatlan hiten és következetes munkán alapuló teljesítménye pedig nem csupán nekünk, kortársainak, de számtalan generáció múlva is bizonyíték lesz a korszakalkotó nagyságra.
Szívből gratulálunk a nagyszerű elismeréshez!
...és amikor már épp kiteszem a felkiáltójelet a mondat végén, jön a hír Londonból, hogy a brit főváros legelegánsabb negyedében a Héléne Darroze at the Connaught szálloda sommelier-je Giovanni Ferlito, sem véletlenül hisz Szepsy István 2011-es Dorgó Furmintjában, és ezt nem csupán high-life vendégeivel osztja meg, de az Eat Sleep Drink Magazine olvasóival is.
Öröm hátán öröm.
Tallián Hedvig