HTML

Leírás

...ahol a magyar borreneszánsz világraszóló borai születnek.

Bejegyzések

Friss topikok

  • tommybravo: Kár, hogy nem a "greatest European wine", mert azt, ugye importálni kell hazánkba. (2017.02.03. 11:21) NEMZETI ÜGY
  • rezedam: Az ikon megvalósult, az ikon életre kelt. Most már csak arra vagyok kíváncsi, hogy mivel jönnek elő a kákán is csomót keresők. Persze a rosszindulat valótlanságok állítására is képes... Kiállunk és ... (2016.05.01. 22:48) A MÉRFÖLDKŐ – SZEPSY 100
  • farkas istvan: Nagy mázli ha valaki ebben a kőrben otthonosan mozog, hiszen aki JÓ bort szereti rossz Ember nem lehet.JÓ ha a Magyar bor vissza kapja a megérdemelt elismerést és egyre többen vannak akik ezt komol... (2015.11.03. 11:18) MIT TÖLTÜNK A FURMINTOS POHÁRBA?
  • pcomment: ok (2015.06.28. 06:39) A FIÚ, AKIT SZEPSY ISTVÁNNAK HÍVNAK
  • Bióka: Szeretném ezt a könyvet megvásárolni. Hol lehet? (2014.12.11. 08:38) DŰLŐN INNEN ÉS TÚL

Címkék

1413 (1) 1811 (1) 2008 Szepsy Szent Tamás Furmint (1) 99 pont (1) Alexandre de Lur Saluces (1) Alkonyi László (2) állattenyésztés (1) Alois Kracher (1) Anyukám mondta (1) Árverés (1) árverés (1) Asztalos Zoltán (1) aszú (16) aszú szabályzat (1) AXA Millésimes (1) A bor ura (1) A szeretet mint tőke (2) Balassa István (7) Balla Enikő (1) Barta Károly (1) Betsek (7) Birsalmás (1) Bodnár Sándor (1) bor (1) Borbarát Vendégház (1) botrytis (2) Botrytis Forum (1) Budaházy Pince (1) búr kecske (1) Cs. Kovács Ilolna (1) csalán (1) Decanter (1) Demeter Zoltán (1) Disznókő (1) Dlusztus Imre (1) Dongó Szamorodni (1) dr.Mészáros Gabriella (1) dr. Farkas Géza (1) dr. Mészáros Gabriella (1) Dudás Szabolcs (1) Duna Televízió (1) Egon Müller (1) Egri csillagok (1) Ekler Dezső (1) Első Mádi Borház (2) Erdőbénye (1) Eszencia (4) Feke Pál (1) fine dining (1) Forczek Ákos (3) furmint (21) furmintnap (1) Furmint Február (1) furmint pohár (1) Furmint Ünnep (3) Gárdonyi (1) Gincsai Tamás (2) Gizella Pince (1) Gusteau (2) Gusteau Kulináris Élményműhely (2) gyógyfű (1) gyógynövény (1) gyomirtás (1) Halley üstökös (1) Hangács (1) hárslevelű (1) hatóanyag tartalom (1) Holdvölgy Pincészet (2) Homonna Attila (2) Hornyák László (1) Horváth Gábor (1) Horváth Gábor séf (2) ifj.Szepsy István (3) ifj. Szepsy István (6) ifj Szepsy István (9) integráció (1) Isa Bal (1) Istvan Szepsy junior (1) Jancis Robinson MW (2) Jásdi István (1) Kácsárd (1) kapálás (2) Kató András (1) kecskehús (1) kecskesajt (1) kékfrankos (1) Király (3) Koroknay Dániel Általános Iskola (1) kötött talaj (1) Kővágó (1) Lajosok (1) Lapis (1) Lenkey Géza (3) Leskó István (1) Mád (36) Mádi album (1) Mádi Furmint Ünnep (2) Mádi Kör (7) Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület (1) mádi sajt (1) Mád bor (2) Mád Furmint (2) Mád Furmint 2011 (1) magyar parlagi (1) Mészáros László (1) Michael Brodabent (1) Minden egy (1) Moric Weingut (1) Nagy Tokaji Borárverés (2) Napudvar (1) nemes penész (1) nemzeti ügy (1) Nicolas Godebsky (2) Novák Lajos (1) Nyírjes (1) Nyúlászó (3) Nyúlászó 58 (1) oktatás (1) Ők 23-an Az Év Bortermelői Magyarországon (1) Paloznak (1) Pannon Bormíves Céh (1) Pannon Bormustra (1) Percze (2) Piskolti Berndett (1) portréfilm (1) Prestige Award (1) Rohály Gábor (1) Roland Velich (1) Sárga Borház Étterem (1) Stephen Brook (1) szamorodni (2) száraz (1) Szarka Dénes (4) Szarka Pince (1) Szent Benedek Pincészet (1) Szent Orbán (2) Szent Tamás (14) Szent Tamás 2008 (1) Szent Tamás Pincészet (11) Szent Tamás Szőlőbirtok (2) Szent Tamás Winery (1) Szepsy (16) Szepsy 100 (1) Szepsy 100 Úrágya 2015 (1) Szepsy aszú (1) Szepsy film (1) Szepsy Gabriella (1) Szepsy István (30) Szepsy István portréja (1) Szepsy Kinga (1) Szepsy Pince (1) Szepsy Szamorodni (1) Szilágyi László (2) szintű (1) Szokolai Ákos (1) szüret (1) Tallián Hedvig (26) Tállya (1) Tar László (1) Tatárka József (3) település (1) Tim Atkin MW (1) Tokaj (17) Tokaj-hegyalja (15) Tokaj-Hegyalja (2) Tokaji aszú (2) Tokaji Aszú (5) tokaji száraz boros üveg (1) top ötven (1) Tóth Gábor (1) Úrágya (9) Úrágya 2000 (1) Urbán (2) Urbán 2011 (1) üstökös aszú (1) Villa dEste Wine Symposium (1) Vincze Zsolt (2) Vióka (1) Wine and Spirit Magazine (1) Címkefelhő

CÍMLAPSZTORI

2013.05.23. 11:44 oddbinsa

Miért nincs soha TOKAJI bor a címlapotokon? Kérdeztem nemzeti öntudattól fűtve a DECANTER egykori főszerkesztőjét Amy Wislockit a lap szerkesztőségben. 2005-öt írtunk akkor amikor, Dél-Londonban a Fulham Broadway-n töltöttem pár tapasztalatszerző hetet.

Kóstoltam, amit ők kóstoltak, a külön erre a célra berendezett kóstoló szobájukban. Végiglapoztam, egy tonna régi példányt. Sehol semmi, a tokaji név csak és csupán hirdetésben jelent meg. A szerkesztőség tagjainak vittem ajándékba Szepsyt meg St. Andreát. Reakciójuk kis hú meg hááá volt, egyébként az arcukon látszott, hogy csepp a tengerben. Magyar embert is akkor láthattak először. Az elegáns Wine Encounter rendezvényükön kóstoltam savhiányos Sauternes –eket, és egyre jobban nem értettem, hogy miért nincs a címlapjukon tokaji.

Azóta eltelt nyolc kemény munkával töltött év Hegyalján. Ennyi idő alatt egy újszülöttből írni, olvasni tudó, értelmes iskolás lesz. Nyolc évjárat pedig épp elég ahhoz is, hogy egy komoly fajta újjászülessen és elkezdje magát megértetni a világgal. Unott angol szakértőkkel is. Vége a világ chardonnay-i egyesüljetek, nyomasztó egyhangúságának! A borvilág új fajtákra vágyik. Nem elillanó ízecskére, szagocskára. Hanem értéket hordozó egyéniségekre. Olyan karakterre vágyik, amely nem percekig szórakoztat. Hanem hosszan, megrázóan, mélyen érint. A DECANTER World Wine Awards tizedik éve versenyezteti meg a világ borait, idén több mint tizennégyezret, a zsűriben Master of Wine-ok, csúcs sommelier-k, és szakértők garmadával.

A május elején lezajlott verseny irdatlan mennyiségéből került a kétszáznál valamivel több öt csillagos, azaz aranyérmes bor közé az ifjabb Szepsy István készítette Szent Tamás 3909 Késői szüret 2011. A zsűri szerint a bor a hívogató almafa virág mellett fehér húsú barack illatot áraszt kicsillanó muskotály karakterrel. Ízében pedig a bájos édességet a tiszta, száraz citrusos savasság teszi egyensúlyossá.

Pompás négy csillaggal örvendeztet meg bennünket és valamivel nagyobb társasággal osztozik az ezüst érmen a Szent Tamás Mád Furmint 2012-es is. Ez a bor a zsűri véleménye szerint fiatalos, illatába határozott érett barack, narancshéj és friss körte vegyül. Sima és hosszú a lecsengése. Tiszta és precíz. Szintén ifjabb Szepsy István tudását dicséri.

Valakit érdekel még, hogy mit válaszolt 2005-ben a Decanter főszerkesztője a kérdésemre, hogy miért nem szerepeltetik a címlapon a tokajit? Azt mondta, hogy azért nem tesszük ki a tokajit a címoldalra, mert akkor nem tudnánk eladni az újságot. Magyarul, a tokaji nem divatos és senkit nem érdekel – szerinte. Szerintünk meg eltelt nyolc év és a furmint megkerülhetetlen fajtává vált és ezt már ők is tudják.

A verseny jelenleg az édes és a száraz tokaji közt zajlik. Vajon melyik kerül fel előbb a nagy angol borszaklap címlapjára?

Tallián Hedvig

Szólj hozzá!

Címkék: furmint Mád Tokaj-hegyalja Tallián Hedvig ifj Szepsy István Szent Tamás Pincészet

A bejegyzés trackback címe:

https://imad.blog.hu/api/trackback/id/tr15314300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása