Miért nincs soha TOKAJI bor a címlapotokon? Kérdeztem nemzeti öntudattól fűtve a DECANTER egykori főszerkesztőjét Amy Wislockit a lap szerkesztőségben. 2005-öt írtunk akkor amikor, Dél-Londonban a Fulham Broadway-n töltöttem pár tapasztalatszerző hetet.
Kóstoltam, amit ők kóstoltak, a külön erre a célra berendezett kóstoló szobájukban. Végiglapoztam, egy tonna régi példányt. Sehol semmi, a tokaji név csak és csupán hirdetésben jelent meg. A szerkesztőség tagjainak vittem ajándékba Szepsyt meg St. Andreát. Reakciójuk kis hú meg hááá volt, egyébként az arcukon látszott, hogy csepp a tengerben. Magyar embert is akkor láthattak először. Az elegáns Wine Encounter rendezvényükön kóstoltam savhiányos Sauternes –eket, és egyre jobban nem értettem, hogy miért nincs a címlapjukon tokaji.
Azóta eltelt nyolc kemény munkával töltött év Hegyalján. Ennyi idő alatt egy újszülöttből írni, olvasni tudó, értelmes iskolás lesz. Nyolc évjárat pedig épp elég ahhoz is, hogy egy komoly fajta újjászülessen és elkezdje magát megértetni a világgal. Unott angol szakértőkkel is. Vége a világ chardonnay-i egyesüljetek, nyomasztó egyhangúságának! A borvilág új fajtákra vágyik. Nem elillanó ízecskére, szagocskára. Hanem értéket hordozó egyéniségekre. Olyan karakterre vágyik, amely nem percekig szórakoztat. Hanem hosszan, megrázóan, mélyen érint. A DECANTER World Wine Awards tizedik éve versenyezteti meg a világ borait, idén több mint tizennégyezret, a zsűriben Master of Wine-ok, csúcs sommelier-k, és szakértők garmadával.
A május elején lezajlott verseny irdatlan mennyiségéből került a kétszáznál valamivel több öt csillagos, azaz aranyérmes bor közé az ifjabb Szepsy István készítette Szent Tamás 3909 Késői szüret
Pompás négy csillaggal örvendeztet meg bennünket és valamivel nagyobb társasággal osztozik az ezüst érmen a Szent Tamás Mád Furmint 2012-es is. Ez a bor a zsűri véleménye szerint fiatalos, illatába határozott érett barack, narancshéj és friss körte vegyül. Sima és hosszú a lecsengése. Tiszta és precíz. Szintén ifjabb Szepsy István tudását dicséri.
Valakit érdekel még, hogy mit válaszolt 2005-ben a Decanter főszerkesztője a kérdésemre, hogy miért nem szerepeltetik a címlapon a tokajit? Azt mondta, hogy azért nem tesszük ki a tokajit a címoldalra, mert akkor nem tudnánk eladni az újságot. Magyarul, a tokaji nem divatos és senkit nem érdekel – szerinte. Szerintünk meg eltelt nyolc év és a furmint megkerülhetetlen fajtává vált és ezt már ők is tudják.
A verseny jelenleg az édes és a száraz tokaji közt zajlik. Vajon melyik kerül fel előbb a nagy angol borszaklap címlapjára?
Tallián Hedvig