A furmint lassan, de biztosan meghódítja a világot - írtam ki egy megosztott facebook poszthoz kíséretként. A poszt örömhírt tartalmazott, a Szent Tamás Pincészet MÁD FURMINT
Tehát a Szent Tamás Pincészet ifjabb Szepsy István irányításával készített bora a 2011-es MÁD FURMINT a legjobb helyen töri az utat nagytestvéreinek a dűlőszelektált furmintoknak.
Hozzá kell szoknunk - végre - a külföld figyelmének megjelenéséhez. A május 8-11. közt lezajlott XIV. Pannon Bormustra zsűrije is tele volt nemzetközi bor véleményformálóval. Igazi nagyágyúkkal. A skandináv csúcsgasztronómia a világ élvonalát jelenti ma. Dániából Christian Aarø egy Michelin csillagos étterem tulajdonosa és országa sommelier szövetségének elnöke volt jelen. Svédországból Andreas Larsson jött, aki egy igazi utazó sommerier supersztár számtalan díjjal, ranggal. Lengyel barátaink is kezdik a magyar borokat ismét komolyan venni, tőlük Tomasz Prange-Barczyński a vezető lengyel borszaklap, a Wino főszerkesztője, nemzetközi szakíró és médiaszemélyiség volt jelen. Az Egyesült Államokat Stephen D. Tanzer befolyásos borszakíró az International Wine Cellar alapító-főszerkesztője képviselte. Nagy Britanniából Tim Atkin Master of Wine, és a török származású Isa Bal a világ legrangosabb éttermének, a The Fat Ducknak a sommelier-je jött bírálni a Bormustrára.
A zsűri magyar tagjai pedig a hazai szaktekintélyek, Kató András és dr. Mészáros Gabriella, valamint a Londonban élő Csizmadia-Honigh Péter voltak.
Tim Atkin MW a díjátadón elmondott köszöntjében bevallotta, hogy bár MW diplomáját Tokaj-Hegyaljáról írta, de akkor még fogalma sem volt arról, hogy a kiváló édes borokon kívül milyen pompás száraz borokat is tud adni Hegyalja.
Hazánk tájairól kétszázhatvan bor indult a mustrán, ezek közül ötvenhárom kapott elismerést, és ki kell mondani, hogy Tokaj-Hegyalja és ezen belül Mád kimagaslóan teljesített és a községből egy újabb borász tehetség vár felfedezésre. Eddigi teljesítményei és az alábbi felsorolásból ez erősen gyanítható, őt Szarka Dénesnek hívják.
Íme a XIV. Pannon Bormustra mádi legjobbjai!
Fehér csúcsbor kategória
- Balassa István, Tokaji Furmint Mézesmály 2011.
- Balassa István, Tokaji Furmint Nyúlászó 2011.
- Barta Pince, Tokaji Furmint Öreg Király 2011
Édes csúcsbor kategória
- Szent Tamás Pincészet, „3909” késői szüret 2011.
- Barta Pince, Késői Furmint 2010.
- Szarka Pince, Tokaji Aszú 6 puttonyos 2009.
- Pelle Pince, Zsófia Cuveé 2011 (Szarka Dénes borász)
- Holdvölgy Pincészet, Holdvölgy Culture, Tokaji Aszú hat puttonyos 2007.
Figula Mihály Emlékdíj „Legjobb kárpát-medencei szőlőfajta”
Barta Pince, Tokaji Furmint Öreg Király 2011
A XIV. Pannon Bormustra legnagyobb összpontszámot elért bora, (az abszolút csúcs)
Szarka Pince Tokaji Aszú 6 puttonyos 2009.
A kiválóan képzett zsűri tagjai remélhetőleg nem fogják tudni kivonni magukat a magyar borok hatása alól és tollukra tűzik budapesti borélményeiket! A furmint, ha tetszik ha nem, de megkezdte a csúcstámadást.
Szeretettel gratulálunk a díjazottaknak, és köszönjük!
Tallián Hedvig