HTML

Leírás

...ahol a magyar borreneszánsz világraszóló borai születnek.

Bejegyzések

Friss topikok

  • tommybravo: Kár, hogy nem a "greatest European wine", mert azt, ugye importálni kell hazánkba. (2017.02.03. 11:21) NEMZETI ÜGY
  • rezedam: Az ikon megvalósult, az ikon életre kelt. Most már csak arra vagyok kíváncsi, hogy mivel jönnek elő a kákán is csomót keresők. Persze a rosszindulat valótlanságok állítására is képes... Kiállunk és ... (2016.05.01. 22:48) A MÉRFÖLDKŐ – SZEPSY 100
  • farkas istvan: Nagy mázli ha valaki ebben a kőrben otthonosan mozog, hiszen aki JÓ bort szereti rossz Ember nem lehet.JÓ ha a Magyar bor vissza kapja a megérdemelt elismerést és egyre többen vannak akik ezt komol... (2015.11.03. 11:18) MIT TÖLTÜNK A FURMINTOS POHÁRBA?
  • pcomment: ok (2015.06.28. 06:39) A FIÚ, AKIT SZEPSY ISTVÁNNAK HÍVNAK
  • Bióka: Szeretném ezt a könyvet megvásárolni. Hol lehet? (2014.12.11. 08:38) DŰLŐN INNEN ÉS TÚL

Címkék

1413 (1) 1811 (1) 2008 Szepsy Szent Tamás Furmint (1) 99 pont (1) Alexandre de Lur Saluces (1) Alkonyi László (2) állattenyésztés (1) Alois Kracher (1) Anyukám mondta (1) Árverés (1) árverés (1) Asztalos Zoltán (1) aszú (16) aszú szabályzat (1) AXA Millésimes (1) A bor ura (1) A szeretet mint tőke (2) Balassa István (7) Balla Enikő (1) Barta Károly (1) Betsek (7) Birsalmás (1) Bodnár Sándor (1) bor (1) Borbarát Vendégház (1) botrytis (2) Botrytis Forum (1) Budaházy Pince (1) búr kecske (1) Cs. Kovács Ilolna (1) csalán (1) Decanter (1) Demeter Zoltán (1) Disznókő (1) Dlusztus Imre (1) Dongó Szamorodni (1) dr.Mészáros Gabriella (1) dr. Farkas Géza (1) dr. Mészáros Gabriella (1) Dudás Szabolcs (1) Duna Televízió (1) Egon Müller (1) Egri csillagok (1) Ekler Dezső (1) Első Mádi Borház (2) Erdőbénye (1) Eszencia (4) Feke Pál (1) fine dining (1) Forczek Ákos (3) furmint (21) furmintnap (1) Furmint Február (1) furmint pohár (1) Furmint Ünnep (3) Gárdonyi (1) Gincsai Tamás (2) Gizella Pince (1) Gusteau (2) Gusteau Kulináris Élményműhely (2) gyógyfű (1) gyógynövény (1) gyomirtás (1) Halley üstökös (1) Hangács (1) hárslevelű (1) hatóanyag tartalom (1) Holdvölgy Pincészet (2) Homonna Attila (2) Hornyák László (1) Horváth Gábor (1) Horváth Gábor séf (2) ifj.Szepsy István (3) ifj. Szepsy István (6) ifj Szepsy István (9) integráció (1) Isa Bal (1) Istvan Szepsy junior (1) Jancis Robinson MW (2) Jásdi István (1) Kácsárd (1) kapálás (2) Kató András (1) kecskehús (1) kecskesajt (1) kékfrankos (1) Király (3) Koroknay Dániel Általános Iskola (1) kötött talaj (1) Kővágó (1) Lajosok (1) Lapis (1) Lenkey Géza (3) Leskó István (1) Mád (36) Mádi album (1) Mádi Furmint Ünnep (2) Mádi Kör (7) Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület (1) mádi sajt (1) Mád bor (2) Mád Furmint (2) Mád Furmint 2011 (1) magyar parlagi (1) Mészáros László (1) Michael Brodabent (1) Minden egy (1) Moric Weingut (1) Nagy Tokaji Borárverés (2) Napudvar (1) nemes penész (1) nemzeti ügy (1) Nicolas Godebsky (2) Novák Lajos (1) Nyírjes (1) Nyúlászó (3) Nyúlászó 58 (1) oktatás (1) Ők 23-an Az Év Bortermelői Magyarországon (1) Paloznak (1) Pannon Bormíves Céh (1) Pannon Bormustra (1) Percze (2) Piskolti Berndett (1) portréfilm (1) Prestige Award (1) Rohály Gábor (1) Roland Velich (1) Sárga Borház Étterem (1) Stephen Brook (1) szamorodni (2) száraz (1) Szarka Dénes (4) Szarka Pince (1) Szent Benedek Pincészet (1) Szent Orbán (2) Szent Tamás (14) Szent Tamás 2008 (1) Szent Tamás Pincészet (11) Szent Tamás Szőlőbirtok (2) Szent Tamás Winery (1) Szepsy (16) Szepsy 100 (1) Szepsy 100 Úrágya 2015 (1) Szepsy aszú (1) Szepsy film (1) Szepsy Gabriella (1) Szepsy István (30) Szepsy István portréja (1) Szepsy Kinga (1) Szepsy Pince (1) Szepsy Szamorodni (1) Szilágyi László (2) szintű (1) Szokolai Ákos (1) szüret (1) Tallián Hedvig (26) Tállya (1) Tar László (1) Tatárka József (3) település (1) Tim Atkin MW (1) Tokaj (17) Tokaj-hegyalja (15) Tokaj-Hegyalja (2) Tokaji aszú (2) Tokaji Aszú (5) tokaji száraz boros üveg (1) top ötven (1) Tóth Gábor (1) Úrágya (9) Úrágya 2000 (1) Urbán (2) Urbán 2011 (1) üstökös aszú (1) Villa dEste Wine Symposium (1) Vincze Zsolt (2) Vióka (1) Wine and Spirit Magazine (1) Címkefelhő

TOKAJI LICITRE VÁRVA

2013.04.25. 09:23 oddbinsa

Hónapokkal ezelőtt kaptam egy levelet, hogy árverés lesz Tokajban. Ránéztem a benne foglaltakra, bólogattam, majd érdektelenül léptem a következő levélre. Mert mi juthatott volna eszembe az árverésről? Egy villámtekintetű, penge agyú zsakettes angol udvaronc, aki határozott feszességgel mondogatja: ötvenezer sterling - itt, ötvenötezer sterling – ott! Senki többet?! Majd az utolsó sorban ülő tábláját hirtelen feltartó nő felé bök és elkiáltja magát: százezer sterling – ott! A jelenet London aukcióin hétköznapi. Nem mindennapi tárgyakra megy a „bid”-elés. A Sotheby’s aukciós ház külön osztályt tart fenn megbízói miatt a borok ilyetén értékesítésére, és szépen megkapja a maga részét az ügylet nyomán. Ebből él.

Eszembe juthatott volna az is, hogy Bordeauxba minden tél végén lejárnak a sajtó munkásai, hogy megkóstolják és meg is saccolják az előző évjáratban rejlő potenciált, és végül hírt adjanak a lehetséges árakról olvasóiknak. Aztán mehet az invesztíció. De az igazán különleges tételek aukciókon kelnek el. Ez presztízs kérdés is. Ha a dolog mögé nézünk befektetőnek és borászatnak egyaránt.

Tokaj aukcióra készül, fogtam fel a minap a több hónapos hírt, miután egy angol szaklapból szembe jött az információ. Olvastam és egyszeriben leesett.

Ez mérföldkő!

Lehet, ha.

És jött egy ha, meg még egy ha…

Persze én nem vagyok potenciális licitáló, én csak - lélekből licitálok. Meg tollal. Már régóta. De most értettem meg: TOKAJI ÁRVERÉS. Hónapok óta szerveződik az esemény, nem túl nagy lendülettel, mert alig lehetett tudni valamit. Pedig az aukción izgalmas tételek is szerepelnek. Történelmi nevek és dűlők csillognak a katalógusban Király, Szent Tamás, Szepsy, Úrágya. Ezek legértékesebb borait küldik a tulajdonosok kalapács alá, dűlőszelektált szárazak, magas puttonyszámú aszúk és esszenciák várják a „senki többet harmadszort”. Túl nagy csendben. És nem a feszültségtől tapintható a csend. Pedig nem csupán a történelmi nevek, de az elmúlt húsz év erőfeszítései is megérdemelnék a fokozott figyelmet!

Mádon ülve írom e sorokat. Még nem történt meg a nagy esemény, még előtte vagyunk, de tudom, hogy nem egy kikiáltásra kerülő tétel gazdájának is most esik le, hogy ez mit jelenthet.  Feltételezem, hogy még nem tudják, kik fognak a tételeikre licitálni. Fognak-e egyáltalán a boraikra licitálni!? Az lenne a lényege az árverésnek, hogy klasszikus módszerekkel pozicionáljuk még feljebb a borainkat és tesszük vágyottá a márkánkat úgy, hogy még a cikázó tekintetű pengeagyú zsakettes angol udvaroncot is megizzasszuk kis kalapácsával a kezében.

Persze, hogy ez így lehessen az a legnagyobbként számon tartottak kiváltsága. Nem egyszerűen a legnagyobb borászatoké, és nem a legtehetősebb licitálóké. Ez a világ legnagyobb borvidékeinek a kiváltsága. Kérdés Tokaj-Hegyalja képes-e élni ezzel a fel nem fogott eséllyel. Április 27-én Sárospatakon a Várban kiderül. A licit legnagyobb tétjéről mi döntünk. Nem a nagy aukciós házak! Ők csak lebonyolítanak. Senki többet…!?

Tallián Hedvig

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: Szent Tamás Mád Tokaj-hegyalja Úrágya Tallián Hedvig Szepsy Király

A bejegyzés trackback címe:

https://imad.blog.hu/api/trackback/id/tr145245919

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tokaji licitre várva 2013.04.25. 18:13:02

Dűlőszelektált szárazak, magas puttonyszámú aszúk és esszenciák várják a senki többet harmadszort. Túl nagy csendben. És nem a feszültségtől tapintható a csend.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása